tulevaisuuden työpaikka

Kuinka rakentaa houkutteleva tulevaisuuden työpaikka?

Sanni Oja Decoding Global Talent, Rekrytointi, Tutkimukset, Työyhteisön kehittäminen

Koronakriisi ja siihen liittyneet epävarmuudet ovat muuttaneet työntekijöiden ajatusmaailmaa siitä, millainen on houkutteleva tulevaisuuden työpaikka. Tämä kävi ilmi maailman suurimman kansainvälisen työvoiman liikkuvuutta ja työmieltymyksiä mittaavan Decoding Global Talent 2021 -tutkimuksen tuloksista. Työntekijät arvostavat tänä päivänä työelämän joustoa, ja työtyytyväisyyteen vaikuttaa merkittävästi myös ihmissuhteet sekä omien arvojen kohtaaminen työnantajan arvojen kanssa.

Työnantajien tulee aina sopeutua ja reagoida käynnissä oleviin muutoksiin, jos he haluavat säilyä kilpailukykyisinä houkutellessaan uusia työntekijöitä ja pitääkseen nykyiset osaajat talossa. Pandemian aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden takia moni työntekijä saattaa tällä hetkellä harkita kahdesti työpaikan vaihtoa, mutta joillekin (usein juuri niille parhaille talenteille) tämä on otollista aikaa tarkastella omaa vetovoimaansa työmarkkinoilla ja etsiä uutta potentiaalista työpaikkaa.

Olemalla edelläkävijä ja selvittämällä, miten pysyä houkuttelevana työpaikkana myös tulevaisuudessa, työnantaja pärjää kilpailussa parhaista osaajista. Ensimmäinen askel on tutkia ja selvittää, mitä työntekijät haluavat ja miten heidän odotuksiinsa voidaan vastata. Tästä artikkelista löydät Decoding Global Talent (DGT) 2021 -tutkimuksen perusteella tehdyt havainnot, jotka auttavat työnantajia rakentamaan houkuttelevan tulevaisuuden työpaikan.

Tulevaisuuden työpaikka antaa työntekijöille vapautta ja vastuuta

Työntekijät odottavat, että tulevaisuuden työpaikka on joustava työskentelytapojen ja -aikojen suhteen. Kuten DGT 2021 -tutkimus osoittaa, ihmiset toivovat työelämän joustoa myös pandemian jälkeen ja halukkuus työskennellä ainakin osittain etänä on yleistynyt merkittävästi. Etätyöskentelyyn ja joustaviin työaikoihin saattaa liittyä haasteita, jos työnantajat eivät ole vielä valmiita niihin tai kehittäneet toimivaa strategiaa ongelmien taklaamiseksi.

Työntekijöiden ja työnantajien odotuksissa on myös vielä ristiriitaa. Aiemman Boston Consulting Groupin teettämän tutkimuksen mukaan työnantajat olettavat, että pandemian jälkeen 65 % työntekijöistä työskentelee osittain etänä, kun taas DGT 2021-tutkimuksen mukaan työntekijöistä jopa 89 % odottaa tätä. Vastatakseen paremmin työntekijöiden toiveisiin, työnantajan kannattaa keskittyä hiomaan etätyöstrategia kuntoon.

Näin kehität huolellisesti suunnitellun etätyöstrategian

Harkitse tarkkaan, mikä etätyökäytäntö sopii mihinkin rooliin

  • Arvioi etätyöskentelyn mahdollisuus jokaisen työtehtävän kohdalla siten, että yrityksen arki ja toiminta pyörii jouhevasti etätyöskentelystä huolimatta.
  • Mieti myös yksilötasolla eri työntekijöitä, heidän työtehtäviään ja miten etätyöskentely vaikuttaa heihin.
  • Muista, että etätyökäytäntöjä on erilaisia ja niitä on mahdollista soveltaa eri rooleihin. Voit esimerkiksi ottaa etätyöskentelyn käyttöön luotoisetuna, jolloin etätyö sisältyy tiettyihin työnkuviin muutamana päivänä viikossa tai vaihtoehtoisesti sallia kaikkien työntekijöiden työskennellä etänä ja toimistolla käydään vain erityistilanteissa.

Löydä tasapaino hallinnan ja joustamisen väliltä

  • Esittele työntekijöille suuntaviivat ja ohjeistukset etätyökäytännöistä ja missä tilanteissa etätyö on sallittua (esim. 1-3 päivänä viikossa)…
  • …mutta anna työntekijöiden valita, miten he hyödyntävät etätyömahdollisuutta (esim. vapaus valita viikonpäivät).
  • Työntekijät, jotka eivät työn luonteen takia voi työskennellä etänä, saattavat kokea epäreiluna muiden työntekijöiden etätyömahdollisuuden. Mieti, voisitko kompensoida tätä jollain toisella edulla (esim. ylimääräinen vapaapäivä).

Huolehdi etätyöskentelyn sujuvuudesta

  • Ota käyttöön uusia työkaluja ja käytäntöjä työntekijöiden väliseen yhteistyöhön (esim. läpinäkyvämpi viestintä, lokikirjat ja -tiedostot, lyhyet virtuaaliset ”stand-up”-palaverit ja oppimistyökalut).
  • Varmista, että asianmukaiset työskentelytilat löytyvät sekä kotitoimistoilta että työpaikalta. Voit esimerkiksi tarjota taloudellista tukea ergonomisen kotitoimiston pystyttämiseen. Huolehdi myös, että työpaikan neukkarit ovat varusteltu ääni- ja videoneuvottelutekniikoiden avulla hybridi-palavereja varten, joihin osa ottaa osaa etänä.

Kokeile eri ratkaisuja ja seuraa toimivuutta

  • Testaa etätyökäytäntöjä ensin pienempinä kokeiluina ennen kuin uudistat täysin koko yrityksen etätyöskentelypolitiikan.
  • Seuraa jatkuvasti, miten etätyöskentely vaikuttaa työntekijöihin: miten he kokevat etätyöskentelyn, ovatko he yhtä sitoutuneita, onko työskentely tehokasta jne. Muuta käytäntöjä tarvittaessa sen mukaan.

Lue myös, mihin hakijoiden ominaisuuksiin rekrytoijien tulisi kiinnittää huomioita rekrytoidessaan etätyöntekijöitä?

Tulevaisuuden työpaikka rakentuu arvojen ympärille

Kulttuurilliset tekijät ovat isossa roolissa, kun mietitään työnhakijoiden näkökulmasta houkuttelevan tulevaisuuden työpaikan arvoja. Näitä arvoja ovat esimerkiksi hyvä suhde esimieheen ja kollegoihin, arvostus työstä sekä hyvä työ- ja yksityiselämän tasapaino. DGT 2021 -tutkimuksessa niiden havaittiin merkitsevän edelleen paljon ihmisille, vaikka työskenneltäisiin etänä.

Samalla kuitenkin huomattiin, että pandemian myötä yleistyneellä etätyöskentelyllä on ollut negatiivisia vaikutuksia työntekijöiden hyvinvointiin sekä tiimien väliseen yhteistyöhön. Lisäksi työntekijät pitävät työnantajien ympäristövastuuta ja monimuotoisuutta merkittävinä tekijöinä. Erityisesti nuoremman sukupolven mielestä niiden huomiotta jättäminen saattaa jopa vaikuttaa yritysten houkuttelevuuteen työnantajana. Näistä syistä arvoihin pohjautuvan työpaikkakulttuurin kehittäminen auttaa työnantajia edistämään työntekijöiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä.

Näin luot arvopohjaisen työpaikkakulttuurin

Valmista johtotehtävissä työskentelevät onnistumaan ”uudessa arjessa”

  • Korona-aika on muuttanut johtajuutta, ja johtamiskäytäntöjä tulee tarkastella uusin silmin. Sopeutuakseen pandemian jälkeiseen aikaan, johtajat tarvitsevat kolmea elementtiä: päätä, sydäntä ja käsiään.
  • Uskalla luottaa työntekijöihin. Pandemia on osoittanut, että työntekijät menestyvät työssään, vaikka eivät ole jatkuvan tarkkailun alaisina.
  • Johtajien täytyy uida kuin kala vedessä digitaalisessa maailmassa tukeakseen organisaatioiden siirtymistä yhä enemmän yleistyvään virtuaaliseen työhön. Kouluta henkilöstöä käyttämään erilaisia arkea helpottavia digitaalisia työkaluja.

Kannusta yhteydenpitoon myös virtuaalisesti

  • Sovi virtuaalisia rutiineja tiimien kesken (esim. aamukahvittelut, viikkopalaverit).
  • Hyödynnä viestintäsovelluksia myös epäviralliseen vuorovaikutukseen ja viestintään (esim. virtuaaliset ”jäähdyttelyhetket” ja illanvietot työkavereiden kesken).

Keskity työntekijöiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

  • Varmista työntekijöiden hyvinvointi ja työtyytyväisyys säännöllisen palautteen avulla, hyödynnä sekä mielipidekyselyitä että f2f-keskusteluja.
  • Tarjoa tukea mielenterveyteen (esim. stressitasojen mittaaminen, hyvinvointiohjelmat).
  • Huolehdi työntekijöiden fyysisestä terveydestä (esim. liikuntasetelit, leikkimieliset kilpailut kuten Kilometrikisa).
  • Paranna työntekijöiden terveyspalveluja ja vakuutuksia.

Ota tosissasi sosiaali- ja ympäristökriisit

  • Ota proaktiivinen rooli yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden edistämiseksi (esim. anonyymi rekrytointi).
  • Rohkaise työntekijöitä ottamaan esiin epäkohtia ja osallistumaan (esim. tarjoamalla vapaata aktiviteetteihin, jotka edistävät sosiaalista vaikuttamista).
  • Noudata ympäristöstandardeja ja aseta tavoitteita niiden saavuttamiseksi.
  • Päivitä työnantajakuva vastaamaan näitä arvoja.

Kuvan lähde: Julia M Cameron from Pexels


Decoding Global Talent 2021 -kyselytutkimukseen vastasi 209 000 vastaajaa 190:ssa eri maassa. Suomalaisia vastaajia tutkimuksessa oli 543. Tutkimuksen toteutti konsulttiyhtiö Boston Consulting Group (BCG) ja The Network -digirekrytointiverkosto. Suomessa vastaukset keräsi Laura, joka on yksinoikeudella The Networkin edustaja Suomessa.

Kaipaatko apua kansainvälisen työvoiman tavoitteluun?

Yhteistyössä The Networkin kanssa Lauran asiantuntijoilla on mahdollisuus pureutua pintaa syvemmälle tutkimustuloksiin ja selvittää mistä maista juuri teidän yrityksenne tavoittaa tietyn alan osaajia, jotka ovat kiinnostuneita muuttamaan tai työskentelemään etänä Suomessa tai muussa tarvemaassa.

Ota meihin yhteyttä

 

Tutustu tarkemmin Decoding Global Talent -tutkimukseen ja lataa uusimman tutkimuksen raportit itsellesi!