Työnhakijan usein kysytyt kysymykset (UKK)

Löydät alta vastauksia työnhakijoiden usein esittämiin kysymyksiin aihealueittain.

Mikäli sinulla on kysymyksiä, jotka koskevat tietyn työpaikan hakemista, ota yhteyttä siihen ilmoittajaan, jonka paikkaa olet hakemassa. Ilmoittajan yhteystiedot löydät kyseisestä työpaikkailmoituksesta.

Kaipaatko apua ja tietoa urasi kehittämiseen ja työnhakuun?
Tutustu työnhaun laajaan artikkelitarjontaamme.

Jäikö sinulle kysyttävää palveluihimme liittyen? info@laura.fi

Yleisiä ohjeita

Listaamme Laura.fi-sivustollamme eri työnantajien ilmoittamia avoimia työpaikkoja. Voit hakea sivustolla työpaikkoja, tallentaa työpaikkailmoituksia suosikeiksi, tilata uusista työpaikoista hakuvahdin ja luoda itsellesi osaajaprofiilin työnantajien löydettäväksi. Saat paljon myös työnhakuun ja urapolkuun liittyviä ohjeita ja tietoa Ura & Rekrytointi -osiostamme. Huomaathan, että Laura ei rekrytoi henkilöitä listaamiinsa avoimiin työpaikkoihin. Jätä aina hakemuksesi suoraan sivustolla oleviin työpaikkoihin ilmoituksen Hae työpaikkaa -painikkeen kautta. Lisäksi verkkopalvelussamme kerrotaan työnantajille tarjoamistamme digitaalisen rekrytoinnin ratkaisuista.
Emme välitä työpaikkoja, vaan tarjoamme ainoastaan työnantajille ilmoitustilaa työpaikkailmoituksille. Jos haluat lisätietoja jostain avoimesta työpaikasta, ota aina yhteyttä ilmoituksessa mainittuun yhteystahoon.

Emme. Laura Sijaishallinta on toteuttamamme sijaishallintajärjestelmä, jota eri työnantaja-asiakkaamme käyttävät. He palkkaavat ja hallinnoivat sijaishankinnan itse järjestelmämme avulla.

Emme tarjoa henkilökohtaista uraohjausta. Laura.fi:stä löydät kuitenkin paljon erilaisia artikkeleita työnhakuun liittyen. Seuraa meitä myös somessa, jossa jaamme paljon vinkkejä liittyen työnhakuun.

Listaamme eri yritysten avoinna olevia työpaikkoja työntekijöiden haettavaksi ja annamme monipuolisia vinkkejä työnhakuun. Katso siis työnhakuun liittyvät artikkelimme, etsi ja lue työpaikkailmoituksia sivuiltamme, luo Osaajaprofiili ja laita Hakuvahti päälle. Myös työnhakijan uutiskirjeemme kannattaa tilata.
 
Kun löydät mielenkiintoisen työpaikan, hae sitä ilmoituksessa olevan Hae työpaikka -painikkeen kautta. Emme rekrytoi yrityksille työntekijöitä, voimme vain auttaa sinut työpaikkailmoitusten äärelle.

Työpaikan hakeminen

Yrityksen yhteystiedot löydät ilmoituksesta tai yrityksen verkkosivuilta. Mikäli työpaikkailmoituksessa on ilmoitettu kysymyksiin vastaavan yhteyshenkilön yhteystiedot, ota häneen yhteyttä. Laura ei rekrytoi henkilöstöä yrityksille, vaan listaa avoimia työpaikkoja osaajien löydettäväksi. Valitettavasti aivan kaikki ilmoittajat eivät ilmoita yhteyshenkilöä ilmoituksessaan. Näissä tapauksissa kannattaa mennä kyseisen yrityksen verkkosivuille ja etsiä sieltä oikea yhteyshenkilö.
Ilmoittajan yhteystiedot ilmoituksessa hae työpaikkaa- painikkeen alapuolella tai ilmoitustekstissä. Aivan kaikki työnantajat eivät valitettavasti kerro ilmoituksessa yhteyshenkilöä, silloin oikea henkilö tulee etsiä ilmoittaneen yrityksen nettisivuilta.

Ensimmäisen hakemuksen lähettämisen yhteydessä olet saanut sähköpostitse tunnukset, joita käyttämällä pääset kirjautumaan sisään ja muokkaamaan hakemustasi. Etsi oikea rekrytointi-ilmoitus ja klikkaa ”muokkaa hakemustasi”.

Jotkut ilmoittajayritykset käyttävät Laura Rekrytointijärjestelmää rekrytoinnin apuna, jolloin pääset hakuaikana muokkaamaan hakemustasi.

Jos olet unohtanut salasanan, voit tilata uudet painamalla ”oletko unohtanut salasanasi?” Muista tarkistaa roskapostikansio ja käyttää käyttäjätunnustasi sähköpostissa kerrotussa, oikeassa muodossa.

Työnhakijalle muodostuu aina tunnus kyseisen työnantajayrityksen Laura Rekrytointijärjestelmään, kun hän tekee hakemuksen, jota voit hyödyntää hakiessasi saman yrityksen muita paikkoja. Huomaathan, että tämä tunnus ei käy muiden yritysten rekrytointijärjestelmään, vaan aloita silloin ‘’uusi hakemus’’ ja saat tunnuksen kyseisen yrityksen rekrytointijärjestelmään.

Jokaista työpaikkaa voit hakea painamalla Hae työpaikkaa -painiketta työpaikkailmoituksessa. Tästä työnhakija ohjataan kunkin rekrytoivan yrityksen käyttämään työnhakujärjestelmään.

Laura Rekrytointijärjestelmää käyttävät työnantajayritykset:

Työnhakijalle muodostuu aina tunnus kyseisen yrityksen Laura-rekrytointijärjestelmään, kun hän tekee hakemuksen yrityksen työpaikkaan. Tätä uniikkia tunnusta voit hyödyntää hakiessasi saman yrityksen muita paikkoja.

Tämä tunnus ei käy muiden yritysten rekrytointijärjestelmiin, vaan aloita silloin ‘’uusi hakemus’’ ja saat tunnuksen kyseisen yrityksen rekrytointijärjestelmään.

Jos haluat muokata jo lähettämääsi hakemusta tai hyödyntää aiemmin lähettämääsi hakemusta saman yrityksen eri työpaikkoihin: Klikkaa ‘’Kirjaudu sisään’’ työpaikkailmoituksen ylälaidasta. Jos et muista salasanaasi: Palauta tunnus oman sähköpostiosoitteesi (jota käytit hakiessasi kyseistä työpaikkaa) avulla.

Laura.fissä voit hakea työpaikkoja määrittelemällä halutessasi hakukriteereihin tietyn alueen tai kaupungin. Palvelussamme on monia hyödyllisiä hakuehtoja.

Kannattaa seurata myös oman kuntasi avoimia työpaikkoja listaava Facebook -sivumme. Tilaamalla itsellesi Hakuvahtimme saat aina tiedon uusista sinua kiinnostavista työpaikoista ensimmäisten joukossa.

Rekrytointi-ilmoituksessa on joko linkki tai sähköposti johon hakemuksen voi lähettää. Varmista oikea sähköpostiosoite kopioimalla osoite huolellisesti. Joskus on myös hyvä tarkistaa oman sähköpostiosoitteen ammattimaisuus. Suositut sähköpostiosoitteet 90-luvulta eivät välttämättä pääse palomuurien läpi (esim. xnkisuliini@esimerkki.com). Paras sähköpostiosoite on yleensä oma etu-ja sukunimesi.

Jos olet hakenut käyttäen yrityksen Laura™ -järjestelmää, pääset muokkaamaan hakemustasi hakemuksen ”muokkaa hakemustasi” painikkeen kautta.

Yritys listaa yleensä ilmoitukseen aikahaarukan, jonka jälkeen he ilmoittavat hakijoille hakuprosessista. Mikäli sinua mietityttää hakuprosessissa jokin, ota rohkeasti yhteyttä rekrytointi-ilmoituksen listanneeseen yritykseen. Etsi sopivaa yhteydenottokanavaa joko ilmoituksesta (esim. paikasta lisätietoja tarjoavaan henkilöön) tai yrityksen verkkosivuilta (esim. yrityksen infosähköposti).

Laura.fi ei välitä työpaikkoja tai vastaanota hakemuksia listaamistaan muiden yritysten avoimista työpaikoista. Kysy lisätietoja tai hakemuksesi tilanteesta aina ao. työpaikkailmoituksessa olleiden yhteystietojen kautta.

Palvelemme työnhakijoita listaamalla Laura.fi-sivustolla avoimia työpaikkoja. Löydät sivustolta myös työnhakuvinkkejä ja voit tilata hakuvahdin. Voit myös luoda itsellesi Osaajaprofiilin, jota käyttämällä olet helpommin työnantajien löydettävissä, ja sinua kiinnostavien työpaikkojen hakeminen helpottuu.

Osa työpaikkailmoittajista käyttää Laura Rekrytointijärjestelmää, jonka avulla rekrytointiprosessin voi hoitaa sujuvasti. Työnhakijalle muodostuu tällöin tunnus kyseisen yrityksen Laura-rekrytointijärjestelmään, kun hän tekee hakemuksen, ja jota hakija voi hyödyntää hakiessaan saman yrityksen muita paikkoja. Huomaathan, että tämä tunnus ei käy muiden yritysten rekrytointijärjestelmään, vaan aloita silloin ‘’uusi hakemus’’.

Työnhakijoilla voi siis olla useita tunnuksia eri työnantajien Laura Rekrytointijärjestelmiin, jos hän on hakenut työpaikkoja, jotka on julkaistu eri yritysten Laura Rekrytointijärjestelmän kautta. Näillä tunnuksilla työnhakijat pääsevät muokkaamaan hakemustaan.

Osaajaprofiili

Osaajaprofiili helpottaa sinua tiettyjen työnantajien työpaikkailmoitusten täyttämisessä. Luotuasi kerran Osaajaprofiilin saat siitä valmiin pohjan, eikä kaikkia ilmoituksiin tarvittavia tietoja tarvitse täyttää joka kerta, vaan järjestelmä täyttää tiedot automaattisesti puolestasi. Osaajaprofiili on myös tiettyjen työnantajien nähtävillä ja tätä kautta työnantajat voivat löytää tekijän ilman työpaikkailmoitusta. Työnantaja voi siis ottaa sinuun yhteyttä suoraan Osaajaprofiilisi kautta ja kutsua sinut haastatteluun.

Jos osaajaprofiilin tila on ”piilotettu”, vain osaaja itse näkee sen sisällön. Jos tila on ”näkyvissä”, rekrytoivat työnantajat voivat nähdä kaikki profiiliin syötetyt tiedot.

Etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero näkyvät piilotettuina kirjautuneelle työnantajalle. Työnantaja näkee nämä tiedot, kun hän päättää avata profiilisi.

Et voi valita kenelle profiili näkyy tai ei näy. Jos profiilin tila on ”piilotettu”, vain osaaja itse näkee sen sisällön. Jos tila on ”näkyvissä”, kaikki rekrytoivat työnantajat voivat nähdä kaikki profiiliin syötetyt tiedot.

Pääset muokkaamaan osaajaprofiiliasi etusivulla olevasta ”muokkaa”-painikkeesta. Muokkaus-sivun alalaidassa olevasta pudotusvalikosta voit vaihtaa profiilisi julkisuuden tilan (näkyvissä tai piilotettu). Paina lopuksi esikatsele ja lähetä -painiketta, jolloin pääset tarkastelemaan tekemiäsi muutoksia. Paina lopuksi yläosassa olevaa ”Tallenna osaajaprofiili” -painiketta tallentaaksesi muutokset.
Muokkaa-painike etusivulla
Voit valita lomakkeen alaosasta pudotusvalikosta profiilin näkyvyyden

Hakemuksen perustiedot eli nimi, asuinpaikka, yhteystietosi sekä lisäämäsi CV.

Työkokemussarakkeet on tällä hetkellä rajattu kymmeneen ja koulutussarakkeet viiteen kappaleeseen.

Käyttäjätunnusta ei valitettavasti voi valita itse. Salasanan voit käydä vaihtamassa kirjautumalla Osaajaprofiiliin ja siellä asetuksista voit vaihtaa salasanaksi oman, itselle helpomman salasanan.

Jos olet unohtanut salasanasi ja/tai käyttäjätunnuksesi Osaajaprofiiliisi, saat tilattua ne Osaajaprofiilin kirjautumisikkunasta kohdasta ”Palauta tunnus ja aseta uusi salasana”.
 
Käytä samaa sähköpostiosoitetta, jota käytit luodessasi profiilin. Tunnus lähetetään automaattisesti, mikäli tällä sähköpostiosoitteella on luotuna aktiivinen Osaajaprofiili. Jos tunnus ei löydy Saapuneet-kansiosta, kannattaa tarkistaa myös Roskaposti-kansio.  
Muistathan, että Osaajaprofiilin käyttäjätunnus on yleensä muotoa ”etunimisukunimi”, ei sähköpostiosoite. 
Palautuslinkki sisäänkirjautumisikkunassa
Voit poistua postituslistalta painamalla viestin yläosassa olevaa ’’poistu postituslistalta’’-painiketta. Sama painike löytyy myös viestin alaosasta.
Pääset poistamaan osaajaprofiilisi kirjautumalla sisään Osaajaprofiili-sivun Kirjaudu-painikkeesta. Sisäänkirjautumisen jälkeen Osaajaprofiilissasi on mahdollisuus valita kohta ‘’poista’’. Jos olet unohtanut salasanasi/käyttäjätunnuksesi, saat tilattua ne kirjautumisikkunan palauta tunnus ja aseta salasana -linkkiä painamalla. Jos tunnus ei löydy Saapuneet-kansiosta, kannattaa tarkistaa myös Roskaposti-kansio.
Osaajaprofiilin kirjautumisikkuna
Osaajaprofiilin etusivu + profiilin poistaminen

Osaajaprofiiliin käyttäjätunnuksena ei tällä hetkellä voi käyttää sähköpostiosoitetta. Olet saanut Osaajaprofiilin luodessasi sähköpostiisi viestin, jossa käyttäjätunnuksesi kerrotaan. Tunnus on yleensä muotoa etunimisukunimi. Yleisissä nimissä tarkka muoto voi olla hieman poikkeava, joten tarkista tunnus sähköpostista.

Jos olet unohtanut käyttäjätunnuksesi etkä löydä enää alkuperäistä sähköpostiviestiä, käytä ”Unohtunut salasana” -toimintoa Osaajaprofiilin Kirjaudu-sivulta.

Hakuvahti ja uutiskirje

Tee ensin työpaikkahaku haluamillasi hakukriteereillä Avoimet työpaikat -sivulla. Haun tulossivulla paina Tilaa hakuvahti -painiketta ja anna sähköpostiosoite, johon haluat tiedot uusista hakuehtoihisi sopivista työpaikoista.

Voit käydä muokkaamassa, poistamassa käytöstä tai poistamassa kokonaan luomasi hakuvahdin osoitteessa https://laura.fi/hakuvahdit/

Kirjautumisen jälkeen sinulle aukeaa näkymä, jossa näet luomasi hakuvahdit. Myös hakuvahdin sähköpostiviesteissä on tulosten alapuolella suora linkki, josta voit perua hakuvahtisi.

Viemällä hiiren hakuvahdin päälle näet erilaisia toimintoja, joita voit hakuvahdin suhteen tehdä.

Voit muokata hakuvahtiasi, jotta se vastaisi paremmin sinua kiinnostavia työpaikkoja. Jos haluat poistaa hakuvahdin kokonaan käytöstä, paina ”Poista”.

Jos haluat jättää hakuvahdin käyttäjätunnuksellesi, mutta et halua sen olevan aktiivinen, paina ”Poista käytöstä”.

Jos haluat myöhemmin aktivoida tekemäsi hakuvahdin, paina ”Ota käyttöön”. Kun olet poistanut hakuvahdin käytöstä, sinulle ei enää tule sähköpostiviestillä tietoa avoimista, sinua kiinnostavista uramahdollisuuksista.

Jos salasanasi on unohtunut, pääset uusimaan salasanasi täällä:
Laura.fi/omat-tiedot/salasana-unohtunut/

Voit käydä muokkaamassa, poistamassa käytöstä tai poistamassa kokonaan luomasi hakuvahdin osoitteessa https://laura.fi/hakuvahdit/. Kirjautumisen jälkeen sinulle aukeaa näkymä, jossa näet luomasi hakuvahdit. Myös hakuvahti-viestissä on tulosten alapuolella suora linkki, josta voit perua hakuvahtisi.
 
Viemällä hiiren hakuvahdin päälle näet erilaisia toimintoja, joita voit hakuvahdin suhteen tehdä:
  • Voit muokata hakuvahtiasi, jotta se vastaisi paremmin sinua kiinnostavia työpaikkoja.
  • Jos haluat poistaa hakuvahdin kokonaan käytöstä, paina ”Poista”.
  • Jos haluat jättää hakuvahdin käyttäjätunnuksellesi, mutta et halua sen olevan aktiivinen, paina ”Poista käytöstä”.
Jos haluat myöhemmin aktivoida tekemäsi hakuvahdin, paina ”Ota käyttöön”. Kun olet poistanut hakuvahdin käytöstä, sinulle ei enää tule sähköpostiviestillä tietoa avoimista, sinua kiinnostavista uramahdollisuuksista.

Voit poistua uutiskirjeen postituslistalta painamalla viestin yläosassa olevaa ’’poistu postituslistalta’’-painiketta. Sama painike löytyy myös viestin alaosasta.