Osaajapula: 8 tehokasta strategiaa osaajien houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi

Osaajapula: 8 tehokasta strategiaa osaajien houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi

Jonne Laiho Ajankohtaista rekrytoinnissa, Rekrytointi, Rekrytointiprosessi, Työnantajakuva, Työyhteisön kehittäminen

Osaajapula on nykypäivänä yleinen haaste monille yrityksille. Kilpailu korkeasti koulutetuista ja pätevistä työntekijöistä on kovaa, ja monet organisaatiot kamppailevat täyttääkseen avoimet työpaikkansa. Vaikka talouden hidastuminen voi tilapäisesti vähentää osaavien työntekijöiden kysyntää, kokonaisuudessaan osaajapula on vakava ja sitä ei todennäköisesti ratkaista nopeasti. Tässä artikkelissa käsitellään Universumin raportissa esiteltyjä kahdeksaa tehokasta strategiaa, joiden avulla työnantajat voivat houkutella ja sitouttaa osaajia sekä taistella osaajapulaa vastaan.

Strategiat osaajapulan ratkaisemiseksi

1. Määrittele kohderyhmän arvolupaus ja osaajapersoonat

Selvitä osaajakohderyhmäsi mieltymykset ja vetovoimatekijät, jotta voit kohdistaa rekrytointiviestisi ja arvolupauksesi vastaamaan näitä tarpeita ja toiveita. Korosta näitä arvolupauksia yrityksesi jokapäiväisessä toiminnassa ja vakuuta sekä nykyiset osaajat että potentiaaliset hakijat valitsemaan organisaatiosi myös jatkossa. Lue artikkelistamme, mitä suomalaiset haluavat työltään.

2. Kiinnitä huomiota potentiaaliin

Älä tuijota pelkästään aiempaa kokemusta ja pätevyyksiä, vaan kiinnitä huomiota myös hakijoiden potentiaaliin ja kykyyn oppia uusia taitoja. Monet lupaavat osaajat voivat olla valmiita kehittymään ja tuomaan uutta arvoa organisaatiollesi. Lue artikkelistamme, miten voit selvittää hakijan motivaatiota rekrytoinnissa.

3. Laajenna hakijapoolia samankaltaisiin kyvykkyyksiin

Laajenna näkökulmaasi ja etsi osaajia myös muilta toimialoilta tai rooleista, joissa heillä voi olla samankaltaisia taitoja ja pätevyyksiä. Tämä strategia voi auttaa monipuolistamaan hakijapoolia ja löytämään piilotettuja osaajia, jotka eivät välttämättä hae suoraan kyseisiin tehtäviin. Sinun kannattaa myös ulottaa rekrytoinnit yrityksesi oman hakijakannan ulkopuolelle ja etsiä osaajia ulkoisista talentpooleista, kuten Laura Osaajapankista.

4. Kehitä sisäistä osaamista

Satsaa työntekijöiden jatkuvaan koulutukseen ja kehittämiseen. Tämä auttaa kasvattamaan organisaatiosi sisäistä osaamista ja täyttämään eri osaamistarpeet omasta työntekijäkunnastasi. Tarjoa mentorointiohjelmia, koulutusohjelmia ja mahdollisuuksia monipuolistaa työtehtäviä. Lue lisää, miten voit tuoda osaamisen kehittäminen osaksi työntekijöiden arkea.

5. Rakenna vahva työnantajabrändi

Vahvan työnantajabrändin luominen on tärkeää korkeasti koulutettujen osaajien houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi. Panosta positiiviseen yrityskulttuuriin ja työilmapiiriin sekä korosta aitoa arkea ja työntekijöidesi tarinoita. Kun henkilöstösi on sitoutunutta, viihtyy ja kokee työnsä merkitykselliseksi, näkyy se myös ulospäin ja helpottaa myös tulevia rekrytointeja. Lue lisää, miten työnantajakuvan markkinointi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa edistää vetovoimaasi.

6. Tarjoa joustavia työmahdollisuuksia

Joustavuus työajoissa ja etätyömahdollisuudet ovat tärkeitä tekijöitä monille osaajille. Tutki mahdollisuuksia tarjota joustavia työjärjestelyjä, kuten osa-aikaista työtä, etätyötä tai liukuva työaika. Tämä voi houkutella osaajia, joilla on erityistarpeita tai jotka arvostavat työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Työnhakijan markkinoilla työnantajan tulee olla valmis joustavuuteen.

7. Kehitä monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta

Luo organisaatiostasi avoin, monimuotoinen ja inklusiivinen ympäristö, jossa erilaiset taustat ja näkökulmat ovat tervetulleita. Monimuotoisuus tuo mukanaan erilaisia ideoita, luovuutta ja innovaatioita, mikä voi houkutella osaajia, jotka arvostavat monimuotoista työympäristöä. Lue lisää monimuotoisuuden edistämisestä rekrytoinnissa.

8. Kehitä kumppanuuksia oppilaitosten kanssa

Luo suhteita korkeakouluihin ja oppilaitoksiin. Tarjoa harjoittelupaikkoja, osallistu rekrytointitapahtumiin ja järjestä yritysvierailuja. Tämä voi auttaa sinua löytämään lupaavia nuoria osaajia, jotka ovat vasta aloittamassa uraansa. Katso minkälainen on opiskelijoiden ihannetyönantaja vuonna 2023.

 

Osaajapula on haasteellinen tilanne yrityksille, mutta oikeiden strategioiden avulla organisaatiot voivat voittaa tämän haasteen. Nämä kahdeksan strategiaa auttavat sinua houkuttelemaan ja sitouttamaan korkean tason osaajia sekä menestymään osaajapulan aikana.

Nappaa talteen myös 8 vinkkiämme, miten luot tehokkaan ja potentiaalisia hakijoita puhuttelevan työpaikkailmoituksen ja julkaise ilmoitus verkkokauppamme kautta.

 

Julkaise työpaikkailmoitus