Kansainvälisten osaajien rekrytointi tuo monia hyötyjä

Miksi kansainvälisten osaajien rekrytointi kannattaa?

Ramona Westersund Kansainväliset osaajat, Rekrytointi, Työyhteisön kehittäminen

Monet yritykset epäröivät vielä kansainvälisten osaajien rekrytointien aloittamista, vaikka osaajapulasta on puhuttu jo useiden vuosien ajan. Kansainvälisten osaajien rekrytointi ei kuitenkaan vastaa pelkästään osaajapulan haasteisiin vaan siitä on myös monia muita hyötyjä niin organisaatiolle kuin yhteiskunnalle.

Järjestimme 28.2.2023 webinaarin kansainvälisten osaajien tavoittamisesta ja keräsimme sen pohjalta tähän artikkeliin asiantuntijamme Irina Karppisen vinkit, miksi kansainvälisten osaajien rekrytointi kannattaa.

Kansainvälisten osaajien rekrytointi tuo monia hyötyjä

Osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen on yritysten kasvun kannalta aivan keskeistä. Kaikkia yritysten tarvitsemia asiantuntijoita ei kuitenkaan löydy Suomesta, joten huippuosaajia on houkuteltava maailmalta. Suomessa on jo myös runsaasti korkeasti koulutettuja, vähintään englanninkielentaitoisia, kansainvälisiä osaajia, joiden potentiaali on hyödyntämättä. Tämä johtuu usein siitä, että yritykset takertuvat liikaa mahdollisiin tiedostamattomiin ennakkoluuloihin ja haasteisiin kansainvälisten osaajien rekrytointiin liittyen.

Työikäisten osuus kaikista maahanmuuttajista on jopa yli 70 prosenttia. Silti kansainvälisten osaajien työllistyminen on vielä tyypillisesti haastavaa ja kokemukset työnhausta Suomessa negatiivisia. Kansainvälisten hakijoiden urapolku ja pohjakoulutus saattaa poiketa merkittävästi siitä, mihin suomalaiset rekrytoijat ovat tottuneet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kansainvälinen hakija olisi pätevä. Hän on vain saattanut hankkia pätevyytensä tavalla, joka ei ole suomalaisessa työelämässä tavallista.

Viesti suomalaisille rekrytoijille

Irina Karppinen kertoi webinaarissamme esimerkin tuttavastaan, joka on finanssialan maisteri, kouluttautunut Tanskassa ja Kiinassa ja puhuu sujuvasti viittä kieltä:

”Hän lähetti 20 työhakemusta suomalaisille yrityksille ja sai lopulta 0 haastattelukutsua. Tämä kaverini ei ole koskaan palannut Suomeen asumaan. Hän sai töitä suomalaisesta pankista Virossa ja päätti asettautua sinne. Tässäkään tapauksessa kansainvälisen osaajan potentiaalia ja osaamista ei ymmärretty hyödyntää.”

Toinen esimerkki, jonka Irina kertoi webinaarissamme, liittyi kielitaitoon:

”Minulle tuli vastaan ukrainalaisten rekrymessuilla hakija, jolla oli valmiiksi jopa kokemusta alansa töistä Suomessa, mutta hänen määräaikainen työsuhteensa päättyi ja työnhaku oli haastavaa ensisijaisesti sen takia, ettei hän puhunut suomea. Kyseessä oli todella motivoitunut ja pätevä henkilö, joten päätin auttaa.”

Irinan avulla ja puolen vuoden työnhaun jälkeen kyseinen hakija kirjoitti lopulta työsopimuksen suomalaisen rekryfirman kanssa. Rekrytoinnin tehnyt Operarian toimitusjohtaja Markus Fabricius kertoi, että seuraana päivänä, kun henkilö aloitti heillä töissä, yrityksen työkieli vaihdettiin lennosta englanniksi.

Tähän mennessä näyttää siltä, että hän on aivan loistava työntekijä, tosi kunnianhimoinen ja valmis selviämään vaikka minkälaisista haasteita”, sanoo Irina Markus Fabriciuksen kertoneen.

”Työmoraali on todella kova. Halu oppia suomen kieltä on myös suuri.”

Irina oli kysynyt myös tältä ukrainalaiselta hakijalta, minkälaisen viestin hän lähettäisi suomalaisille rekrytoijille ja hän kertoi seuraavasti:

Ukrainassa on valtava määrä kansainvälisiä yrityksiä. Ukrainalaiset ovat hyvin ketteriä ja heillä on kova halu todistaa, että he ovat yhtä hyviä kuin kaikki muutkin. Ukrainalainen ei säikähdä vaikka joskus joutuisi tekemään myös itselle kuulumattomia tehtäviä tai kahden ihmisen duunin – työmoraali on todella kova. Halu oppia suomen kieltä on myös suuri. Itse teen aamuisin töitä, jatkan siitä suomen kielen kursseille, sitten haen lapsen päiväkodista ja jatkan illalla töitä.

Kielitaidon ei siis saa antaa olla esteenä pätevän osaajan rekrytoinnille. Irina haastaakin suomalaisia yrityksiä miettimään, voisiko kansainvälinen osaaja aloittaa avustavista tehtävistä ja kun suomen kielen osaaminen kehittyy, on tehtäviä helppo laajentaa. Suomea puhumattoman henkilön palkkaaminen, auttaa myös työnantajaa kehittymään ja ymmärtämään, mitä kaikkea työssä tulee muuttaa, jotta se on toimivaa kansainväliselle osaajalle, joka ei välttämättä vielä osaa suomea hyvin. Suomi kansainvälistyy vauhdilla, joten muutoksia kannattaa tehdä jo nyt eikä vasta sitten, kun on selkä seinää vasten. Kun ensimmäinen kansainvälinen osaaja on rekrytoitu, on kaikki seuraavalla kerralla jo helpompaa.

Satsaus tulevaisuuteen

Kansainvälisten osaajien rekrytointi edistää myös yhteiskunnan monimuotoisuutta ja integraatiota. Kun kansainvälisiä osaajia otetaan vastaan työpaikoilla, se auttaa heitä integroitumaan paremmin yhteiskuntaan ja saamaan kiinni Suomen kulttuurista ja tavasta toimia. Tämä voi puolestaan auttaa edistämään yhteiskunnallista rauhaa ja vähentämään syrjäytymistä. Sen lisäksi, että yritys saa kansainvälisestä osaajasta todennäköisesti erittäin sitoutuneen ja motivoituneen työntekijän, Irina muistuttaa, että työnantajien on hyvä katsoa jo askeleen pidemmälle. Näiden kansainvälisten osaajien lapset ovat tulevaisuuden osaajia, jotka työelämään astuessaan osaavat jo todennäköisesti sujuvasti suomea sekä ovat omaksuneet suomalaisen yhteiskunnan toimintatavat. Kansainvälisten osaajien sitouttaminen ja pitäminen Suomessa on siis myös satsaus tulevaisuuteen.

Satsaus tulevaisuuteen on myös työyhteisöjen monimuotoisuuden kehittäminen. Kansainvälisten osaajien rekrytointi lisää organisaation monimuotoisuutta ja auttaa luomaan avoimen ja kansainvälisen työympäristön. Kulttuurien välinen vuorovaikutus voi olla myös erittäin antoisaa ja rikastuttavaa organisaation ja työntekijöiden kehittymisen kannalta, sillä erilaisen elämänkokemuksen, koulutuksen ja kulttuurin omaavat ihmiset katsovat asioita erilaisesta näkökulmasta. Näkökulmien erilaisuus ja monimuotoisuus ruokkii innovatiivisuutta ja parantaa sitä kautta myös yrityksen kannattavuutta. Mitä enemmän työyhteisössä on erilaisista taustoista tulevia ihmisiä, sitä enemmän on niitä, jotka tuovat yhteisöön uusia ja erilaisia tapoja tehdä ja ajatella asioita. Lisäksi kansainväliset osaajat voivat auttaa yrityksiä laajentamaan toimintaansa ulkomaille, sillä heillä on usein arvokasta tietoa ja kokemusta kansainvälisestä liiketoiminnasta.

Näiden lisäksi kansainvälisten osaajien rekrytointi voi parantaa yrityksen brändiä, työnantajakuvaa ja houkuttelevuutta. Jos organisaatio onnistuu rekrytoimaan kansainvälisiä huippuosaajia, se voi saada mainetta edistyksellisenä ja monimuotoisuutta arvostavana työnantajana. Tämä voi puolestaan houkutella uusia osaajia ja asiakkaita. Lue lisää artikkelistamme: Monimuotoinen työyhteisö auttaa rakentamaan positiivista työnantajakuvaa.

Testaa oman organisaatiosi valmiuksia kansainvälisten osaajien rekrytointiin ja monikulttuurisen työyhteisön johtamiseen Helsingin seudun kauppakamarin ja Business Finlandin Talent Boost -mittarin avulla.

Kaipaatko apua kansainvälisen työvoiman tavoitteluun?

Laura on Suomen edustaja maailman suurimmassa online-rekrytointiyhteisössä The Networkissä, johon kuuluu yli 60 maidensa johtavaa rekrytointisivustoa 140 maassa.

Kansainvälinen rekrytointi onnistuu kauttamme kaikissa jäsenmaissa. Kattava ja joustava rekrytointiratkaisumme tarjoaa sinulle parhaat paikalliset tuotteet täysin samoilla hinnoilla kuin kohdemaissa. Ja mikä parasta: saat tämän kaiken palveluna! Riittää, kun olet yhteydessä meihin ja me hoidamme kaikki käytännön asiat puolestasi suoraan paikallisten rekrytoinnin asiantuntijoiden kanssa. Tutustu kansainvälisen rekrytoinnin palveluihimme!

 

Ota meihin yhteyttä