Työelämän joustavuuden ja osaajien muuttohalukkuuden lisäksi Decoding Global Talent 2021 -tutkimuksessa tutkittiin, mitkä arvot työelämässä merkitsevät ihmisille eniten. Samoin kuin vuonna 2018 tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa, hyvät suhteet kollegoihin ja johtajiin sekä hyvä työ- ja yksityiselämän tasapaino ovat edelleen listan kärkipäässä. Decoding Global Talent 2021 -tutkimus selvitti myös ihmisten asenteita viime vuosina pinnalla olleita globaaleja trendejä kohtaan. Työnantajien ympäristövastuuta ja monimuotoisuutta pidettiin tärkeinä tekijöinä ja niiden huomiotta jättäminen saattaa vaikuttaa suoraan yritysten houkuttelevuuteen työnantajana.
Tietyt arvot työelämässä merkitsivät suomalaisille enemmän
Vuoden 2020 koronakriisi ja siihen liittyneet epävarmuudet työn jatkuvuuden osalta nostivat Decoding Global Talent (DGT) 2021 -tutkimukseen vastanneilla tietyt arvot työelämässä korkeammalle kuin vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa. Taloudelliset tekijät, kuten palkka ja työnantajan taloudellinen vakaus koettiin entistä merkityksellisemmiksi työn kannalta. Samaan aikaan oppimisen ja osaamisen kehittämisen sekä urakehitysmahdollisuuksien prioriteetti vähentyi.
Suomalaisten vastaajien näkemykset erosivat globaaleista vastauksista kuitenkin näiltä osin. Mielenkiintoinen työn sisältö, joka oli globaaleilla vastaajilla vasta sijalla 10, nousi suomalaisille vastaajille tärkeimmäksi arvoksi työelämässä. Myös arvostus työstä nousi TOP 5:een hyvien esimies- ja kollegasuhteiden sekä työ- ja yksityiselämän tasapainon ohella. Palkka ja työnantajan taloudellinen vakaus tulivat suomalaisille vastaajille vasta sijoilla 8 ja 9. Mielenkiintoiseen työn sisältöön olennaisesti liittyvä oppiminen ja osaamisen kehittäminen nähtiin yhtä merkityksellisenä kuin ennenkin.
Työnantajien huomioitava sosiaali- ja ympäristökriisien vaikutukset ihmisten arvoihin työelämässä
Viimeisten vuosien aikana meistä jokaisen arvot työelämässä ovat varmasti joutuneet uudelleen tarkasteltaviksi, kun erilaiset sosiaali- ja ympäristökriisit ovat myllänneet ympärillämme. Koronan lisäksi esimerkiksi Black Lives Matter -protestit, #MeToo -liike ja useat ilmastokatastrofit ovat saaneet meidät kiinnittämään enemmän huomiota myös työnantajien sosiaalisiin arvoihin ja ympäristövastuuseen.
Tämä näkyi myös DGT 2021 -vastausten tuloksissa. Vastaajista lähes 70 % koki, että ympäristövastuun merkitys korostui vuonna 2020. Suomalaisten vastaukset eivät eronneet merkittävästi globaaleista vastauksista, vaan myös 65 % suomalaisista koki ympäristövastuun merkityksen tärkeäksi. Nuorten, alle 30-vuotiaiden vastaajien keskuudessa ympäristövastuuta pidettiin vieläkin tärkeämpänä. Jopa 74 % heistä piti ympäristövastuuta merkittävänä arvona itselleen.
Ympäristövastuun tulee näkyä myös yritysten toiminnassa. Suomalaisista vastaajista 44 % sulkisi työnhakuprosessissa pois ne yritykset, jotka eivät vastaa heidän näkemyksiään ympäristövastuusta. Globaaleista vastaajista yli puolet (52 %) oli tätä mieltä. Suomalaiset nuoret vastaajat olivat enemmän globaalien vastaajien kannalla. Puolet suomalaisista alle 30-vuotiaista vastaajista ei pitäisi yritystä enää potentiaalisena työnantajana, jos sen toiminta ei vastaisi heidän arvojaan ympäristövastuusta.
Myös monimuotoisuuden ja osallisuuden merkityksellisyys näkyi vastauksissa. Globaaleista vastaajista 69 % piti monimuotoisuutta ja osallisuutta merkittävinä arvoina itselleen. Suomalaisten joukossa vastaava luku oli 61 % ja nuorten vastaajien keskuudessa 70 %. Suomalaiset vastaajat eivät kuitenkaan sulkisi pois työnantajia, jotka eivät vastaa heidän näkemyksiään monimuotoisuudesta ja osallisuudesta, yhtä todennäköisesti kuin globaalit vastaajat. Globaaleista vastaajista hieman yli puolet (51 %) sulkisi yrityksiä pois monimuotoisuuden ja osallisuuden näkökulmasta, kun vastaava luku suomalaisilla oli vain 38 %. Suomalaisille nuorille nämä asiat olivat kuitenkin tärkeämpiä tekijöitä, ja tulos heidän osaltaan oli 47 %.
Työnantaja, edistä monimuotoisuutta rekrytoinneista lähtien
Yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja tasapuolisesta kohtelusta säädetään jo laissa. Työturvallisuuskeskuksen mukaan työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu on monimuotoisen työyhteisön lähtökohta ja sen toteutumisesta huolehtiminen on kaikkien vastuulla. Kuten DGT 2021 -tutkimuksen tuloksista pystyi huomaamaan, monimuotoisuutta pidetään etenkin nuorten keskuudessa tärkeässä roolissa ja se saattaa vaikuttaa jopa työnhakupäätökseen.
Työnantajat voivat edistää monimuotoisuutta jo rekrytointiprosessista lähtien:
- Kiinnitä huomiota työpaikkailmoitukseen ja sen sanavalintoihin. Pohdi myös millä kielellä ilmoitus julkaistaan, jotta ”kielimuuri” ei sulje vahingossa potentiaalisia osaajia pois.
- Hyödynnä rekrytointimarkkinoinnissa monikanavaisuutta, jotta tavoitat mahdollisimman monimuotoisen hakijajoukon.
- Opi tiedostamaan mahdolliset ennakkoluulosi ja stereotypiat haastattelu- ja valintatilanteissa. Perusta valintasi selkeisiin ja etukäteen määriteltyihin valintakriteereihin.
- Ota käyttöön yhdenvertaisuutta edistävät työkalut avuksi rekrytointiprosessiin. Anonyymi rekrytointi on kätevä tapa varmistaa työnhakijoiden tasapuolinen kohtelu.
Työnantaja: Katso myös vinkit, kuinka rakentaa houkutteleva tulevaisuuden työpaikka.
Kuvan lähde: fauxels from Pexels
Decoding Global Talent 2021 -kyselytutkimukseen vastasi 209 000 vastaajaa 190:ssa eri maassa. Suomalaisia vastaajia tutkimuksessa oli 543. Tutkimuksen toteutti konsulttiyhtiö Boston Consulting Group (BCG) ja The Network -digirekrytointiverkosto. Suomessa vastaukset keräsi Laura, joka on yksinoikeudella The Networkin edustaja Suomessa.
Kaipaatko apua kansainvälisen työvoiman tavoitteluun?
Yhteistyössä The Networkin kanssa Lauran asiantuntijoilla on mahdollisuus pureutua pintaa syvemmälle tutkimustuloksiin ja selvittää mistä maista juuri teidän yrityksenne tavoittaa tietyn alan osaajia, jotka ovat kiinnostuneita muuttamaan tai työskentelemään etänä Suomessa tai muussa tarvemaassa.
Tutustu tarkemmin Decoding Global Talent -tutkimukseen ja lataa uusimman tutkimuksen raportit itsellesi!