Nykypäivänä kuluttajat kiinnittävät ostopäätöksissään yhä enemmän huomiota eettisyyteen ja tuotteen valmistajan yhteiskuntavastuuseen. Yrityksille mainio tapa parantaa imagoaan sekä kuluttajien että omien työntekijöiden silmissä on aktiivisuus hyväntekeväisyystoiminnassa. Hyväntekeväisyysjärjestö Punainen Risti uskoo, että kaikille yrityksille voi löytyä oma tapa tehdä hyvää.
”Punaisessa Ristissä on kehitetty paljon erilaisia malleja yritysyhteistyöhön. Helppo tapa, johon monet yritykset ovatkin lähteneet mukaan, on antaa työntekijöille mahdollisuus osallistua hyväntekeväisyystyöhön, esimerkiksi lipaskeräykseen. Työntekijät saavat osallistua vapaaehtoistoimintaan esimerkiksi pariksi tunniksi tai muutamaksi päiväksi vuodessa heidän työajallaan”, kertoo Suomen Punaisen Ristin (SPR) varainhankinnan koordinaattori Regina Laurén.
Perinteisiä lahjoituksia toki tarvitaan hyväntekeväisyystoiminnan tukemiseen, mutta rahan sijaan monelle voi olla mielekkäämpää tarjota konkreettista apua.
”Monien yritysten henkilökunnilla on osaamista, jota meiltä järjestön puolelta puuttuu. Toisaalta taas me voimme jakaa omaa osaamistamme yrityksille. Tällaisen osaamisen vaihtamisen seurauksena syntyy yhteistyökuvioita, joista kaikki hyötyvät”, Laurén tietää.
Pioneeriyrityksenä Laurénin kuvaamassa yhteistyökuviossa on toiminut vuodesta 2005 asti konsulttiyritys Accenture. Tämän jälkeen yhteistyökuvioita on kertynyt jo useampia, yleensä yritysten omasta aloitteesta.
Laurén uskoo, että yritysten kannalta oleellista on yhteistyötoiminnasta viestittäminen. Ennen hyväntekeväisyyskuviot hoidettiin niin, että pomot siirsivät rahaa yrityksen kassasta hyväntekeväisyysjärjestön tilille, mutta nykyään asiat ovat toisin.
”Hyväntekeväisyystoiminta on tänä päivänä enemmän koko yrityksen juttu, johon henkilökuntakin pääsee osallistumaan. Kun yritys tiedottaa hyvästä työstään asiakkaillekin, saadaan yrityksen hyvät teot laajan joukon tietoisuuteen. Tällöin yritykselle jää hyvän mielen lisäksi jotain konkreettista hyötyä yhteistyöstä”, Laurén summaa.
Lipaskeräämisen ja oman asiantuntijuuden jakamisen välistä löytyy lukuisia vaihtoehtoja tukea hyväntekeväisyystoimintaa. Tutustu muihin auttamisen malleihin Suomen Punaisen Ristin verkkosivuilla.
Yhteistyökuvioissa mukana ovat muun muassa Accenture, Google ja Canon. Tässä heidän tarinansa, joiden avulla yrityksesi voi löytää oman tapansa auttaa.
Accenture: Konsulttiyritys Accenture on toiminut SPR:lle pilottiyrityksenä, jonka kanssa on kokeiltu erilaisia yhteistyön muotoja. Accenture on tarjonnut SPR:lle muun muassa mentori- ja konsulttipalveluja. Yrityksen antaman tuen pääasiallinen kohde on Nuorten Turvatalot, joissa Accenturen työntekijät ovat käyneet pitämässä työnhakuun valmentavia koulutuksia. Pitkän yhteistyön ansiosta Accenture ja SPR ovat saaneet toisiltaan paljon. Yhteistyön tavoitteita ovat muun muassa maahanmuuttajien kotouttaminen ja nuorten tukeminen yrittäjyyteen.
Google: It-jätti Google järjesti SPR:n henkilökunnalle ilmaisen koulutuspäivän, jossa perehdyttiin Googlen maailmaan kattavasti. SPR:n työntekijät saivat päivän aikana paljon tietoa, miten Googlea voi käyttää apuna esimerkiksi markkinoinnissa ja mitä erilaisia palveluita se tarjoaa. Päivä saavutti suursuosion työntekijöiden keskuudessa, ja sellaisen uudelleenjärjestämistäkin on toivottu. Päivä oli molemmin puolin hyödyllinen, sillä Google sai levitettyä tietoutta omasta toiminnastaan ja SPR sai asiantuntevaa opastusta uusien työskentelyä helpottavien työkalujen käyttöön.
Kaupungit ja kunnat: Muun muassa Keravan kaupunki toimii Suomen Punaisen Ristin kampanjalahjoittajana. Muillekin kaupungeille löytyy helppo tapa tehdä yhteystyötä SPR:n kanssa. Etenkin kampanja-aikoihin Punainen Risti jalkautuu eri puolille Suomea ja tarvitsee käyttöönsä tilat, joissa toimia. Kaupungit voivat helposti tehdä hyvää ja tukea järjestötoimintaa antamalla SPR:lle tilat käyttöön ilman vuokramaksuja. Kaupungeille pieni teko on Punaiselle Ristille suuri apu.
Canon: Kameravalmistaja Canon tukee SPR:n Nuorten Turvataloja monella tapaa. Puhtaiden rahalahjoitusten lisäksi Canon on lahjoittanut kameroitaan turvataloissa asuvien nuorten käyttöön. Yritys ei jää vain kasvottomaksi lahjoittajaksi, vaan sen henkilökunta on käynyt useissa Turvataloissa järjestämässä valokuvauskursseja ja koulutuksia kameroiden käyttöön. Canonin asiantuntemuksen avulla SPR:n Turvatalojen asukkaille saadaan erilaista ja laadukasta toimintaa.