hakemuslomake

Houkuttele parhaat hakijat tarkoituksenmukaisella hakemuslomakkeella

Kalle Ketonen Rekrytointi, Rekrytointiprosessi

Digiajan työnhaussa törmää monenlaisiin nettilomakkeisiin. Äärimmäisen hienona esimerkkinä mainittakoon hakemuslomake, jossa kysyttiin vain nimi ja puhelinnumero ja luvattiin olla hakijaan yhteydessä. Iso peukku rohkealle työnantajalle! Lomaketta käytettiin avoimessa tehtävässä, jonka osaajista oli huutava pula, ja siihen nähden lomakkeen helppous loisti tarkoituksenmukaisuudellaan.

Paras hakemuslomake on tarkoituksenmukainen

Tarkoituksenmukainen hakemuslomake tarjoaa rekrytoijalle olennaiset tiedot ja työnhakijalle helpon tavan osoittaa osaamisensa. Kultaista keskitietä noudattavan lomakkeen ei tarvitse suinkaan olla äärimmäisen lyhyt muttei myöskään liian pitkä.

Hyvänä esimerkkinä tehtävään personoidusta lyhyestä hakemuslomakkeesta mainittakoon mm. Suomen DB Schenkerin kuljettajahaun lomake. Lomakkeella kysytään nimi- ja yhteystiedot, vapaa esittely sekä muutama kuljettajatehtäviin liittyvä avaintieto. Erittäin tarkoituksenmukainen lomake, joka on helppo täyttää jopa älypuhelimella!

Tarkoituksenmukaisen hakemuslomakkeen suunnittelu ei ole rakettitiedettä

Lyhyen ja tarkoituksenmukaisen hakemuslomakkeen laatiminen lähtee perusasioista. Aloita listaamalla asiat, jotka sinun tarvitsee tietää päättääksesi, pääseekö hakija hakemuksensa perusteella jatkoon vai ei. Voit inspiroitua myös seuraavista vinkeistä:

  • Karsi kenttiä. Mitä tietoja et milloinkaan käytä karsinnan tai valinnan perusteena?
  • Höllennä pakollisuuksia. Mitkä tiedot ovat karsinnan ja valinnan kannalta avuksi mutteivät kriittisiä?
  • Tarjoa vaihtoehtoja. Ovatko CV-tiedot ehdottomia listata lomakkeelle? Vai riittäisikö, hakemukseen liitetty erillinen osaajaprofiili, LinkedIn-profiili tai perinteinen CV-tiedosto?
  • Laadi lomakkeesta dynaaminen. Näytä tarkentavia jatkokysymyksiä hakijan täyttämien tietojen perusteella (toimiva erityisesti monivalinnoissa).
  • Suosi yksisivuisia lomakkeita. Lomakkeen pilkkominen useammalle sivulle ei useinkaan lyhennä sitä vaan voi tehdä navigoinnista jopa raskaampaa. Yksisivuinen lomake on helppo silmäillä läpi ja täyttää.
  • Raivaa esteet. Miksi katkaista hyvin alkanut työnhaun flow käyttäjätunnuksen luomiseen, vahvistamiseen ja kirjautumiseen, kun tunnukset voi muodostaa myös hakemuksen lähettämisen jälkeen?

Laura Rekrytointijärjestelmässä työnantaja valitsee käytettävän hakemuslomakkeen rekrytointikohtaisesti. Asiantuntijamme auttaa myös mielellään lomakkeiden suunnittelussa ja olemassa olevien lomakkeiden muokkaamisessa. Kultainen keskitie löytyykin monesti, kun lyödään viisaat päät yhteen!

Tsemppiä ja menestystä matalan kynnyksen rekrytointeihin!