Työnhakijakokemuksen merkitys ei rajoitu pelkästään haastatteluun pääseviin työnhakijoihin. Työnhakijakokemus alkaa jo työpaikkailmoituksen lukemisesta. Mitä kaikkea organisaation tulee ottaa huomioon työnhakijakokemukseen liittyen muuttuvassa maailmantilanteessa?
Työnhakijakokemuksen merkitys Suomessa ja muualla
Monissa maissa työttömyysaste on laskenut koronapandemian jälkeen. Alakohtaiset vaihtelut hakijamäärissä ovat kuitenkin suuria ja rekrytointihaasteet ovat tuttuja myös Suomessa, missä työttömyysaste on puolestaan noussut. Muuttuva työmarkkinatilanne on saanut painottamaan uusia asioita työntekijähaussa. Oikeanlainen työnhakijaviestintä ja työnhakijakokemus korostuvat, kun hakemuksia tehtävään tulee paljon.
Hakemuslomakkeen täyttämisen nopeus vaikuttaa työnhakijakokemukseen
Hakemisen helppous ja vaivattomuus on tärkeää etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. AppCastin (10 Ways to improve the ROI of your recruiting budget) mukaan hakijoiden määrä putosi puoleen, jos hakemuksen täyttämiseen kului yli 6 minuuttia. Hakijoiden kiinnostusta saattaa laskea myös työnimikkeen tai työkuvauksen pituus. AppCastin mukaan optimaalinen mitta työkuvaukselle on noin 4 000 merkkiä. Tuloksiin täytyy kuitenkin suhtautua pienellä varauksella, sillä suomen kieli ei ollut mukana vertailussa.
Rekrytoijien tulee kiinnittää erityistä huomiota hakuprosessin sujuvuuteen niissä tehtävissä, joihin hakemuksia tulee vähän tai erittäin paljon. Vähäisiä kandidaatteja ei kannata karsia jo hakuvaiheessa pois liian työläillä työnhakulomakkeilla. Kannattaa myös miettiä, miten liian pitkäksi koettu hakuprosessi voi karkoittaa parhaat hakijat hakemasta tehtäviin, joihin hakemuksia tulee paljon.
Kuinka rekrytoit oikein?
Työnhakijakokemus alkaa jo työpaikkailmoituksesta. Työpaikkailmoituksen tulisi antaa selkeä kuva työntekijöiltä vaadittavista ominaisuuksista, jotta hakijan ei tarvitse arvuutella minkälaista tuleva työ on. Jos tavoitteena on työpaikan täyttäminen nopeasti, se kannattaa tuoda esille heti alussa. Kysymyslomakkeen tulisi keskittyä tehtävän kannalta vain olennaiseen. Laura Rekrytointijärjestelmä mahdollistaa helpon hakemisen ja tehokkaan viestinnän hakijoille, mikä ylläpitää hyvää työnantajamielikuvaa. Rekrytointiärjestelmässä esihenkilön työtä voidaan helpottaa tarjoamalla riittävästi ja selkeästi lomakevaihtoehtoja erilaisiin hakuihin.
Vaikeaan rekrytointiin, esimerkiksi hankalasti täytettävään virkaan voidaan tehdä todella lyhyt lomake, koska työhakemusten käsittelyssä esihenkilö ehtii katsoa läpi kaikki CV:t läpi. Kannattaa myös miettiä, voisiko rekrytointiprosessia pilkkoa osiin. Toisessa vaiheessa ei olisikaan silloin suoraan haastattelu, vaan tarkempi kyselylomake ja/tai videohaastattelu kiinnostaville kandidaateille. Työnhakijakokemus on asia, jota voi kehittää. Tutustu Lauran ratkaisuihin ja ota yhteyttä!