työmarkkinat

Työnhakijat ovat valmiita muuttamaan työn perässä ulkomaille

LAURA Rekrytointi Oy Decoding Global Talent, Kansainväliset osaajat, Rekrytointi, Tutkimukset

Boston Consulting Group logo
Boston Consulting Groupin, The Networkin ja Lauran kansainvälisen tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa työnhakijoista sanoo olevansa valmiita muuttamaan työn perässä ulkomaille. Hollannissa ja Ranskassa jopa yli 90 prosenttia työnhakijoista olisi valmiita työskentelemään ulkomailla. Suomalaisista työnhakijoista yli puolet olisi valmiita muuttamaan ulkomaille työn perässä. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Kanada ovat kansainvälisesti houkuttelevimmat maat työskennellä.

Liikkeenjohdon konsulttiyritys The Boston Consulting Groupin, rekrytointeihin erikoistuneen The Networkin ja The Networkin Suomen edustajan Lauran toteuttama tutkimus selvitti työntekijöiden valmiutta ja halukkuutta muuttaa työn perässä ulkomaille sekä työn motivaatiotekijöitä. Tutkimukseen vastasi yli 200 000 työnhakijaa 189 maassa. Suomessa kyselyyn vastasi 681 työnhakijaa. Tutkimus on kaikkien aikojen laajin työnvoiman liikkuvuutta ja työmieltymyksiä mittaava tutkimus.

Tutkimuksen mukaan 64 prosenttia työntekijöistä on valmiita muuttamaan ulkomaille työn perässä. Työnhakijoiden valmius työskennellä ulkomailla vaihtelee maittain. Korkeinta se on kehittyvissä tai poliittisesti epävakaissa maissa. Silti esimerkiksi sveitsiläistä yli 75 prosenttia, australialaista yli 80 prosenttia ja alankomaalaisista yli 90 prosenttia harkitsisi muuttoa ulkomaille työn perässä. Iso-Britanniassa ja Saksassa vain 44 prosenttia työnhakijoista on halukkaita työskentelemään ulkomailla.

Englanninkieliset maat kiinnostavat eniten

Houkuttelevimpina maina työskennellä pidettiin englanninkielisiä maita: Yhdysvaltoja, Iso-Britanniaa ja Kanadaa. Myös Euroopan maat, joiden talous on vahva, kuten Saksa ja Sveitsi, ovat houkuttelevia maita työskennellä. Työnhakijoiden halukkuuteen muuttaa työn perässä vaikuttaa kuitenkin merkittävästi myös kaupunki, jossa työtä on tarjolla. Kiinnostavimpina kaupunkeina nousevat Lontoo, New York ja Pariisi.

Työnhakijoiden ikä ja ammatti vaikuttavat merkittävästi muuttovalmiuteen. Insinöörit ja muissa teknisissä tehtävissä työskentelevät ovat kaikkein halukkaimpia työskentelemään ulkomailla. Lääkärit, sosiaalialantyöntekijät ja muilla tiukasti säädellyillä aloilla työskentelevät ovat vähiten haluttomia.

Tutkimukseen vastanneiden mukaan tärkeimmät syyt työskennellä ulkomailla ovat omien kokemusten laajentaminen, uusi työkokemus, paremmat uramahdollisuudet ja houkuttelevammat työtarjoukset. Parempi palkka tulee vasta viidentenä syynä.

Suomalaisista yli puolet valmiita työskentelemään ulkomailla

Suomalaiset ovat kiinnostuneimpia muuttamaan työn perässä Ruotsiin (52 %), Iso-Britanniaan (52 %), Saksaan (48 %), Yhdysvaltoihin (44 %) ja Norjaan (41 %). Suomea kiinnostavana työntekomaana puolestaan pitävät erityisesti virolaiset, romanialaiset ja portugalilaiset.

Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset eivät näe ulkomailla työskentelyn parantavan merkittävästi taloudellista hyvinvointia tai elintasoa. Ulkomailla työskentely kiinnostaa, koska se tarjoaa mahdollisuuksia haastaa itsensä, elää uudessa kulttuurissa ja hankkia työkokemusta.

Kansainvälisestä vertailusta poiketen suomalaiset nostavat työssään tärkeimmäksi asiaksi kiinnostavat työtehtävät ja työn sisällön. Muiden maiden tavoin seuraaville sijoille nousevat hyvät suhteet kollegoihin, työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino sekä esimiestyö.

Suomessa kyselyyn vastasi 681 työnhakijaa. Kyselyyn vastanneista suomalaisista 60 prosenttia olisi valmiita työskentelemään ulkomailla. Otoksessa korostuvat nuoret, korkeasti koulutetut sekä työttömät.

Yritysten huomioitava työnhakijoiden muuttohalukkuus

Tutkimustulosten perusteella työvoiman liikkuvuus on kansainvälisesti merkittävä teema, joka yritysten ja poliittisten päättäjien tulee huomioida. Kansainvälisille yrityksille työnhakijoiden muuttovalmius on sekä mahdollisuus että uhka. Henkilöstöjohtamiseen on panostettava, jotta osaavasta työvoimasta voidaan pitää kiinni ja toisaalta houkutellakseen sitä lisää.

Kansainvälisten yritysten tulisi rekrytoinneissaan huomioida eri maista lähtöisin olevien ihmisten erilaiset tarpeet. Yrityskulttuurin ja henkilöstöjohtamisen on vastattava paremmin muuttuviin odotuksiin. Myös palkitsemisessa on huomioitava paremmin ei-rahalliset palkkiot. Tutkimuksen mukaan työpaikalla yhä useampia motivoi aiempaa enemmän omaa työtä kohtaan osoitettu arvostus, hyvät suhteet kollegoihin sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino.

Kymmenen suosituinta maata työskennellä vieraassa maassa:

  1. Yhdysvallat 42 %
  2. Iso-Britannia 37 %
  3. Kanada 35 %
  4. Saksa 33 %
  5. Sveitsi 29 %
  6. Ranska 29 %
  7. Australia 28 %
  8. Espanja 26 %
  9. Italia 25 %
  10. Ruotsi 23 %
    …………….

20. Suomi 15%

Kymmenen suosituinta kaupunkia työskennellä ulkomailla

  1. Lontoo 16,0 %
  2. New York 12,2 %
  3. Pariisi 8,9 %
  4. Sydney 5,2 %
  5. Madrid 5,0 %
  6. Berliini 4,6 %
  7. Barcelona 4,4 %
  8. Toronto 4,2 %
  9. Singapore 3,9 %
  10. Rooma 3,5 %

Jos olette kiinnostuneita tutkimuksen tuloksista tarkemmin, ottakaa yhteys meihin ja edustajamme tulee kertomaan juuri teitä kiinnostavista seikoista tutkimuksessa: info@laura.fi

Tutustu tarkemmin Decoding Global Talent -tutkimukseen ja lataa uusimman tutkimuksen raportit itsellesi!