Suomalaisten muuttohalukkuus on laskenut, käy ilmi maailman suurimmasta työvoiman liikkuvuutta tutkivasta Decoding Global Talent 2024 tutkimuksesta.

Suomi on yhä kansainvälisten osaajien suosiossa – suomalaisten oma into muuttaa ulkomaille laskenut

Sanni Oja Decoding Global Talent, Kansainväliset osaajat, Rekrytointi, Tutkimukset

Suomi on 25. houkuttelevin maa kansainväliselle työvoimalle, selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) kansainvälisestä raportista. Yli 150 000 vastaajalle 185 maassa tehdyn tutkimuksen mukaan Australia nousi uudeksi suosikkimaaksi, ohi Kanadan.

Suomi on edelleen yksi maailman houkuttelevimmista maista kansainväliselle työvoimalle. Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomi on maarankingin sijalla 25. Laskua on hieman tullut, sillä vielä vuonna 2021 samainen sija oli 22 ja vuonna 2018 21. Australia on tutkimuksen mukaan ulkomaiselle työvoimalle kaikkein houkuttelevin maa. Kysely tehtiin yhteistyössä The Stepstone Groupin ja The Network -rekrytointiverkoston kanssa, jota Suomessa edustaa digitaalisia rekrytoinnin ja työnhaun ratkaisuja tarjoava Laura.

Suomeen töihin haluaisivat ennen kaikkea virolaiset, jotka olivat listan kärjessä myös vuonna 2021. Muita halukkaita Suomeen töihin tulijoita löytyy Pakistanista, Ghanasta sekä Arabiemiirikunnista. Suomessa työskentelyn houkuttelevuus perustuu tutkimuksen mukaan useisiin tekijöihin, jotka tekevät maasta erityisen kiinnostavan kohteen kansainvälisille työnhakijoille.

”Tutkimuksen mukaan Suomi erottuu kansainvälisesti maana, joka vetää puoleensa kansainvälisiä osaajia monipuolisten ja hyvien työmahdollisuuksien, korkean elämänlaadun ja yhteiskunnallisen vakauden ansiosta”, sanoo BCG:n osakas Tapio Schrey.

Suomalaiset eivät kaipaa kauas

Suomalaiset muuttaisivat työn perässä mieluiten länsinaapuriimme Ruotsiin. Muita suosikkimaita ovat Saksa, Norja sekä Espanja. Kymmenen suosikkimaan kärki on pysynyt maiden osalta samana vuoteen 2021 verrattuna, mutta maiden sijoitukset ovat vaihdelleet. Kärkeä piti vuonna 2021 kuitenkin sama tuttu Ruotsi.

Kaiken kaikkiaan suomalaisten muuttohalukkuus ulkomaille työn perässä on laskenut aiemmasta, vuonna 2021 toteutetusta tutkimuksesta. Aktiivisesti töitä ulkomailta etsii nyt vain 9 %, verrattuna vuoden 2021 takaiseen 20 %. Suomalaisten muuttohalukkuus on matalampi kuin globaalisti. Kansainvälisistä osaajista 23 % etsii aktiivisesti töitä ulkomailta.

Decoging Global Talent 2024-tutkimuksen mukaan suomalaisten vastaajien halu työskennellä ulkoimailla on laskenut.

”Vähäinen suomalaisten muuttohalukkuus johtuu yhteiskunnallisista ja kulttuurisista tekijöistä. Nuorten suhteellisen pieni osuus työvoimassa, perheen perustaminen ja asettuminen tiettyyn paikkaan sekä perhesiteiden arvostus yhdessä vähentävät suomalaisten halua muuttaa. Lisäksi Suomen vahva työllisyystilanne mahdollistaa uran ja elämän rakentamisen turvallisesti ilman tarvetta muuttaa ulkomaille”, sanoo toimitusjohtaja Ismo Kurri The Networkia Suomessa edustavasta Laura.fi -sivustosta.


Decoding Global Talent 2024 -kyselytutkimukseen vastasi yli 150 000 vastaajaa 188:ssa eri maassa. Suomalaisia vastaajia tutkimuksessa oli 1 217. Suomessa tutkimuksen vastaukset kerää ja julkaisee Laura.fi -työpaikkasivusto, joka on The Network -digirekrytointiverkoston suomalainen jäsen.

Lisätietoja:

Ismo Kurri
Laura Rekrytointi Oy
Toimitusjohtaja
040 504 0738
ismo.kurri@laura.fi

Johanna Rönn
Boston Consulting Group
Senior PR & Communications Specialist
0403116108
ronn.johanna@bcg.com

Tutustu tarkemmin Decoding Global Talent 2024 -tutkimukseen ja lataa tutkimuksen raportit itsellesi!