tulevaisuus

Miltäs tulevaisuus näyttää?

Laura Työhaastattelu, Työnhaku

Haastattelussa hakijalta usein kysytään hänen tulevaisuuden suunnitelmiaan. Vastaus voi paljastaa hakijasta yllättävänkin paljon, tai kertoa seikkoja, joita hakija suoraan kysyttäessä ei kertoisi. Mitkä ovat tulevaisuus kysymyksen tyypillisimmät vastaukset, ja miten vastauksia kannattaisi kehittää?

Työajan ulkopuoliset suunnitelmat

Kysyttäessä hakijan tulevaisuuden suunnitelmia, alkavat jotkut maalailla kuvia perhe-elämästä ja avioliitosta – varsinkin nuoret naiset syyllistyvät tähän. Miehet taas saattavat kertoa uuden auton hankkimisen kuuluvan tulevaisuuden suunnitelmiinsa.

Työnantaja ei kuitenkaan ole kiinnostunut siitä, mitä teet yksityiselämässäsi niin kauan kuin se ei vaikuta työhösi. Suunnitelmat, jotka eivät liity työhön on syytä unohtaa.

Urakiitäjät

Toinen hakijatyyppi vastaa näkevänsä itsensä viiden vuoden kuluttua esimies- tai asiantuntijatehtävissä ulkomaankomennuksella – vaikka taskussa tällä hetkellä on maksimissaan tutkintotodistus ja raapaisu työkokemusta.

Jos haet alemman tason tehtävää ja julistat haastattelussa pyrkiväsi lyhyellä aikajänteellä parempiin positioihin tai ulkomaille, voi työnantajalle tulla kuva, että hakemasi työ ei kiinnosta sinua muuten kuin välietappina. Hän valitsee todennäköisesti mieluummin sellaisen, joka kokee tarjolla olevan tehtävän mielekkääksi, mahdollisesti jopa viiden vuoden kuluttua. Kerro realistisia urasuunnitelmia, ja muista samalla korostaa haettavan työn merkitystä ja kiinnostavuutta!

Alahyppijät

Jotkut kertovat haluavansa toimia tulevaisuudessa täysin erityyppisellä alalla. Vastaus voidaan tulkita motivaation puutteena haettavaa työtä kohtaan. Vaikka työnantaja ei olettaisikaan työntekijän pysyvän organisaatiossa koko loppuelämäänsä, on rekrytointi kuitenkin niin iso kustannus organisaatiolle, että sen uusimista pyritään välttämään lyhyen aikavälin sisällä.

Ikuiset opiskelijat

Vastavalmistuneet usein lankeavat korostamaan opiskelun merkitystä elämässään. Esimerkiksi tradenomiksi juuri valmistunut voi kertoa näkevänsä itsensä viiden vuoden päästä opiskelemassa kauppatieteitä tavoitteenaan maisterin tutkinto. Monet opiskelevat työn ohella, mutta opiskelut vaikuttavat myös aina jollakin tasolla työstä suoriutumiseen. Lisäksi työantaja voi pahimmillaan tulkita vastauksen tarkoittavan, että hakija haluaa hankkia 1-2 vuotta pääomaa työstä, lähtee sitten takaisin koulun penkille ja jättää työpaikan uuden rekrytoinnin eteen.  Suoranaisen opiskelun korostamisen sijaan voi painottaa jatkuvaa kehittymistä niin työssä kuin vapaa-aikanaan.

Hyvä vastaus

Elikkä, mitä siihen tulevaisuus kysymykseen kannattaa vastata?

Tärkeää on korostaa kunnianhimoa ja halua kehittyä, mutta muistaa samalla realiteetit ja kytkeä vastaus organisaatioon. Edellä mainitut tyyppiesimerkit voi kääntää myös edukseen. Esimerkiksi ikuinen opiskelija voi korostaa tulevaisuuden opintosuunnitelmiensa merkitystä organisaation kehittämisen kannalta. Urakiitäjä voi sanoa, että ei sulje pois esimiestehtäviin etenemistä, mutta mikäli viiden vuoden päästä on vielä samoissa tehtävissä, ei ole ollenkaan pahoillaan.

Melko turvallinen yleispätevä vastaus on se, että toivoisi noin viiden vuoden kuluttua toimivansa samankaltaisissa tehtävissä, kuitenkin mahdollisesti hieman lisää vastuuta kokemuksen myötä saaneena.

Mitä ikinä vastaatkaan, älä koskaan vastaa ettei sinulla ole sen kummempia suunnitelmia – vastaus osoittaa päämäärättömyyttä ja useimmiten työmotivaation puutetta. Huonokin suunnitelma on parempi kuin ei suunnitelmaa ollenkaan!

Käy lukemassa lisää vinkkejä työnhakuun!