Tekoälyllä tehty työhakemus herättää tunteita. Yhä useampi meistä käyttää tekoälyä työelämässä, opinnoissa tai vapaa-ajalla. Siksi tunnistamme nyt herkemmin, milloin myös muut ovat käyttäneet tekoälyä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon käyttäessäsi tekoälyä työnhaussa.
Rekrytoijat saavat tällä hetkellä todella paljon tekoälyn avulla kirjoitettuja työhakemuksia. Hakemusten tekstit ovat työnhaun kestovinkkien mukaisesti huoliteltuja ja kieliopillisesti virheettömiä. Tekoälyn hyödyntäminen työnhaussa on johtanut ristiriitaiseen tilanteeseen: täydelliset työhakemukset eivät enää riitä.
Liian täydelliset työhakemukset ovat merkki tekoälyn käyttämisestä. Rekrytoijat tunnistavat tekoälyn siitä, että hakemukset toistavat samoja sanoja ja lauseita, joita ei ole aikaisemmin esiintynyt työhakemuksissa.
Tiedämme, milloin joku on käyttänyt tekoälyä, koska käytämme sitä myös itse. Vaikka nauramme generatiivisen tekoälykuvan kummallisille sormille tai välttelemme henkilökohtaisesti tekoälyn käyttämistä, yhteiskunnallista muutosta on vaikea olla huomaamatta. Tekoälyn vaikutus työelämään alkaa työnhausta.
Mihin kolmeen asiaan työnhakijan kannattaa kiinnittää huomiota käyttäessään tekoälyä työnhaussa?
1. Älä kopioi tekoälyn luomaa tekstiä suoraan työhakemukseen
Oletko joskus lähettänyt työhakemuksen, jossa olet muuttanut vain haettavan roolin ja työpaikan nimen?
Jokainen työnhakija on kirjoittanut työhakemuksia perustuen edellisiin hakemuksiin, vaikka tiedämme että työhakemus pitäisi räätälöidä erikseen haettavaan työpaikkaan.
Hakemukseen on silloin saattanut lipsahtaa kilpaileva yritys, eikä se mihin on hakemassa. Tekoälyn tuottaman tekstin käyttäminen ilman läpikäymistä ja muokkaamista voi johtaa vastaavanlaisiin noloihin tilanteisiin.
Tekoälyn avulla pystyy onneksi ideoimaan erilaisia tekstejä entistä helpommin. Hakemustekstin räätälöinti haettavaan paikkaan koetaan tekoälyn vahvuutena, sillä tekoälyllä tehty työhakemus perustuu työpaikkailmoitukseen, organisaation kotisivuihin ja hakijan antamaan kokemukseen (esimerkiksi CV:seen).
Miksi oma osaaminen kannattaa silti aina sanoittaa itse?
Työnhaussa pitää muistaa, että muutkin hyödyntävät tekoälyä. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on 263 000 työtöntä helmikuun 2025 lopussa. Yhtä työpaikkaa voi hakea satoja ihmisiä, joilla on usein samanlainen koulutus- ja työtausta.
Alkukarsinnan jälkeen rekrytoijalla on edelleen paljon hyviä hakijoita, joista jokaisen voisi kutsua haastatteluun. Miten erottautua joukosta?
Kun rekrytoijat käyvät läpi satoja hakemuksia ja huomaavat toistuvia lauserakenteita tai sanavalintoja, joita ei ennen ole esiintynyt, niitä käyttäneet hakijat sulautuvat yhdeksi massaksi. ”Täydelliset” hakemukset ja CV:t eivät enää toimi, koska liian samanlaiset hakemustekstit ovat puuduttavia. Tällä hetkellä ne ovat tekoälyavusteisia tekstejä.
Miksi hakemukset ovat liian samanlaisia? Tekoälylle annetut ohjeet ja kehotteet, promptit, perustuvat samaan työpaikkailmoitukseen. Vaikka osaisi hyödyntää prompteja, samanlaisella koulutustaustalla ja osaamisella varustettujen hakijoiden tekstit muistuttavat lopulta toisiaan.
Älä toimi näin:
Vältä hakemuksessasi tekoälylle tyypillistä Startup-kieltä, ajatusviivaa (kyllä) ja liian pitkiä lauseita. Tekoälyn kirjoittamaa tekstiä ei kannata koskaan liittää suoraan työhakemukseen. Käy teksti ja muut sisällöt läpi aina ennen hakemusten lähettämistä.
Tee mieluummin näin:
Tekoälyä kannattaa käyttää kirjoittamisessa alkuun pääsemisessä, omien vahvuuksien miettimisessä ja palautteen saamisessa. Kun muokkaat tekoälyn luomaa tekstiä, lisää tekstiin lyhyitä lauseita, murresanoja, sanontoja ja jopa slangia. Muista korostaa erilaisia vuorovaikutustaitoja, sillä ne voivat jäädä uupumaan tehtäväperusteisiin tietoihin perustuvista prompteista.
2. Tekoäly on työkalu, mutta se myös muokkaa käyttäytymistämme
Pinterest on täyttynyt generatiivisella tekoälyllä luoduilla kuvilla ja työkaverin antama palaute tuntuu kaavamaiselta. Yliopistolla kurssinpitäjä laittaa viestiä opiskelijoille, kun opintopäiväkirjat ovat toistensa kopioita.
Opettajille on julkaistu maaliskuussa 2025 kansallinen suositus tekoälyn hyödyntämisestä varhaiskasvatuksessa, missä linjataan myös lainsäädäntöön pohjautuvat velvoitteet.
Vaikka tekoälyllä tehty sisältö voi herättää kysymyksiä, sen käyttö lisääntyy jatkuvasti: koulussa, töissä ja vapaa-ajalla. Samalla se muokkaa käyttäytymistämme.
Ideointi ja asioiden selkeyttäminen tekoälyn kautta tuovat uusia mahdollisuuksia sellaisille ihmisille, joille alkuun pääseminen on hankalaa. Tekoälyn hyödyntäminen säästää joissain työtehtävissä selvästi työaikaa jo nyt, jolloin aikaa jää muulle.
Käytämme tekoälyä, koska koemme että se helpottaa elämäämme. Työmarkkinatilanteen ollessa haastava, ei ole ihme, että eri alojen työnhakijat hakevat kaikkia mahdollisia avoimia työpaikkoja tekoälyn avulla.
Tekoäly muuttaa myös rekrytointeja ja vaikuttaa siihen liittyvään lainsäädäntöön. Tekoälyllä tehty työhakemus päätyy jossain vaiheessa ihmiselle ja päätöksen työsopimuksen solmimisesta tekee lopulta ihminen. Tämä korostuu ensi vuonna, kun EU:n tekoälyasetuksen soveltaminen alkaa täysmääräisesti.
Jos uuden työpaikan löytäminen on tärkeää, kannattaa hetkeksi pysähtyä ja miettiä, miten tekoäly on vaikuttanut omaan työnhakuun ja käyttäytymiseen.
Mieti, mikä on tavoitteesi työnhaussa, jotta hyödyt parhaiten tekoälystä. Onko se ajankäytön maksimoiminen, oman työhakemuksen parantaminen, mielenkiintoisten työpaikkojen löytäminen tekoälyn avulla tai jopa alan vaihto?
Tekoälyä voi käyttää myös ajankäytön hallintaan ja työhaastatteluun valmistautumiseen. Jos käytät tekoälyä työhaastattelukysymyksien treenaamiseen ja sparrailuun, muista että itse haastattelussa tekoäly ei ole vastaamassa puolestasi. Tekoälyltä saadun vastauksen suoraan ulkoa opettelemisessa on samanlainen vaara sulautua massaan kuin hakemustekstien kanssa.
Rekrytoijat kysyvät työhaastatteluissa usein samantyyppisiä kysymyksiä, joten he ovat tottuneet myös samanlaisiin vastauksiin. Jos vastaukset alkavat muuttua siten, että ne sanasta sanaan toistuvat monen suusta, herää epäilys hakijan omasta osaamisesta. Perinteiset työhaastattelukysymykset ja koko työhaastattelun konsepti voivat pian muuttua.
3. Tekoälyyn liittyvät työpaikat ovat tulevaisuuden työpaikkoja. Ymmärrä miten tekoäly toimii.
Maailman talousfoorumin julkaiseman The Future of Jobs 2025 -raportin mukaan teknologiaan ja tekoälyyn liittyvät työpaikat ovat prosentuaalisesti nopeimmin kasvavia työpaikkoja lähivuosina. Samalla automatisointi vähentää työpaikkoja monilla aloilla.
Tekoälyn kehitystä kannattaa seurata aktiivisesti, sillä se vaikuttaa ilmiönä työpaikkojen toimintaympäristöihin ja laajemmin koko yhteiskuntaan. Jos hakemassasi työpaikassa käytetään tekoälyä, työnantajan täytyy noudattaa EU:n tekoälyasetusta. Työntekijälle se tarkoittaa sitä, että työnantajan on otettava huomioon henkilöstön riittävän tekoälyosaamisen varmistaminen esimerkiksi koulutuksien muodossa.
Tekoälyllä tehty työhakemus on myös mahdollisuus erottautua, jos haluat korostaa kiinnostustasi aihetta kohtaan. Silloin kannattaa ottaa mallia käytänteestä, joka on yleistynyt esimerkiksi uutismedioissa ja kouluissa.
Jos olet käyttänyt tekoälyä työhakemuksessa, tuo se esille viimeistään hakemuksen lopussa. Kerro myös, miten olet käyttänyt tekoälyä. Voit kertoa myös miksi olet käyttänyt tekoälyä. Tämä osoittaa mahdolliselle tulevalle työnantajalle, että olet kiinnostunut aiheesta ja haluat oppia siitä lisää.
Tekoälyosaaminen on valttia työmarkkinoilla ja uutta osaamista tarvitaan eri organisaatioissa. Vaikka oma työ ei ole teknologia-alalla, ymmärrys tekoälystä auttaa navigoimaan muutoksessa.
Lue lisää aiheesta ja käytä tekoälyä työnhaussa oikein:
- Tekoäly työnhaussa – Kattava opas, kuinka hyödyntää tekoälyä työnhaussa
- Yle: Työnantajat hukkuvat työhakemuksiin, mutta eivät uskalla tarttua tekoälyyn rekrytoinneissa
- Yle: K-ryhmän pomo huomasi, että työnhakijat tekevät hakemuksia tekoälyllä – nämä virheet paljastavat koneen käytön
- Tiedekulma podcast: Miten tekoäly muuttaa työtä?
- Sherpa: EU AI Act vaatii järjestämään AI-lukutaidon koulutusta
- Valtioneuvosto: EU:n tekoälyasetuksen kansallisen toimeenpanon työryhmä
- Opetushallitus: Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa − lainsäädäntö ja suositukset
- Tilastokeskus: Työllisiä vähemmän ja työttömiä enemmän helmikuussa 2025 verrattuna vuoden takaiseen
Kuva: Katerina Holmes (Pexels)