Miten headhunterit löytävät hyviä kandidaatteja? Miten voit vaikuttaa siihen, että juuri sinut palkataan kaikkien muiden hyvien hakijoiden joukosta? Headhunter ja outplacement-konsultti Marko Rossi kertoo parhaat vinkit työnhakijalle.
”Headhunterit käyttävät Linkediniä ylivoimaisesti eniten etsiessään sopivia kandidaatteja erilaisiin työtehtäviin”, Marko Rossi kertoo.
Myös omista verkostoista on hyötyä ehdokkaiden metsästyksessä. Headhunterin työhön kuuluu etsiä yrityksille sopivia työntekijöitä ilman varsinaista julkista hakua. Rossin mukaan sopivia kandidaatteja löytyy aina runsaasti. Kannattaako headhunteriin sitten olla itse yhteydessä, jos etsii työpaikkaa?
Rossi varoittaa, että headhunterit ovat usein kiireisiä, eivätkä he välttämättä ehdi tavata, elleivät ole juuri silloin etsimässä hakijan kaltaista tyyppiä. CV:n voi Rossin mukaan kuitenkin aina lähettää, varsinkin jos on etsimässä johtajatason töitä.
”Useimmiten headhunterit etsivät työntekijöitä johto-, päällikkö- ja asiantuntijatehtäviin. Operatiiviselle tasolle ei juurikaan etsitä työntekijöitä.”
Rossin oma yritys, Marko Rossi Consulting, on keskittynyt lähinnä finanssialan työntekijöihin. Rossi kuitenkin vakuuttaa, että vinkeistä on hyötyä niin aloittelevalle työnhakijalle kuin kokeneemmallekin uraohjukselle, alasta riippumatta.
1. Panosta LinkedIn-profiiliin
LinkedIn on headhunterin tärkein työkalu. Käytä siis aikaa oman profiilisi tekemiseen ja hiomiseen. Jokaisella on oma uniikki tarinansa: tuo oma tarinasi esiin profiilissasi. Muista kuitenkin ilmaista asiat tiiviisti – verkossa pitää olla napakka.
Headhunterit käyttävät hakukonetta etsiessään kandidaatteja verkosta. Käytä siis profiilissasi mahdollisimman paljon osaamistasi ja vahvuuksiasi kuvaavia sanoja, jotta sinut löydettäisiin. Kerro osaamisestasi tarpeeksi yksityiskohtaisesti: niin voit saada työtarjouksen tehtävästä, jossa vaaditaan juuri sinun erityisosaamistasi. Samalla pitäisi kuitenkin käydä ilmi, että kykysi ovat sovellettavissa myös laajempiin kokonaisuuksiin. Kiinnitä huomiota siihen, että osaamistasi kuvaavat sanat ja ilmaukset istuvat luontevasti profiiliisi.
2. Tunnista oma ylivoimatekijäsi
Ylivoimatekijä on se osaaminen tai asia, joka erottaa sinut muista. Omia erityspiirteitä voi olla vaikea tunnistaa, joten kysy omista vahvuuksistasi myös lähipiiriltäsi. Kiinnostavimpia hakijoita ovat ne, joilla on selkeä kuva omasta osaamisestaan.
Varsinkin nuoremmilla ylivoimatekijät saattavat olla yleisempiä, kuten innokkuus tai ideointikyky. Kokeneemmilla työntekijöillä ylivoimatekijä on usein vankka osaaminen jollain tietyllä erityisalueella. Tuo oma ylivoimatekijäsi esiin aina työnhaussa.
3. Älä yritä muuttaa persoonaasi
Työnhaussa on tärkeää erottua joukosta, mutta se täytyy tehdä omaan persoonaan sopivalla tavalla. Jos olet normaalisti asiallinen, ei työhakemuksesta kannata tehdä liian revittelevää. Älä silti sorru itsesi vähättelyyn.
Huumoria ei kannata käyttää tehokeinona, ellet ole aivan varma sen toimivuudesta. Huumoripitoisella hakemuksella tai CV:llä on suuri riski erottua joukosta negatiivisesti.
4. Vältä kliseitä
Yleisiä työnhakijoiden käyttämiä kliseitä ovat muun muassa ”olen erinomainen tiimityöskentelijä” tai ”olen positiivinen ja ulospäin suuntautunut”. Niiden käyttäjä sulautuu valitettavan usein osaksi massaa. Esimerkiksi toisilta saadut kehut ja suositukset ovat parempi keino kertoa vahvuuksistasi.
5. Esittele saavutuksesi CV:ssä
Unohda neuvot siitä, että CV:n pitäisi olla korkeintaan yhden A4:n pituinen. Tärkeintä on, että ansioluettelosta käy ilmi entiset työpaikkasi, toimenkuvasi, vastuusi ja etenkin saavutuksesi. Käytä mahdollisimman paljon lukuja kertoessasi aikaansaannoksistasi. Saitko esimerkiksi lisättyä myyntiä kymmenellä prosentilla viimeisimmässä työpaikassasi? Kerro se!
Kun kerrot osaamisestasi CV:ssä, älä selittele vaan totea. Se herättää kiinnostuksen – muista, että CV:n tärkein tehtävä on saada sinut työhaastatteluun. Pelkällä ansioluettelolla ei vielä saada työpaikkaa. Älä jaarittele, vaan kerro itsestäsi lyhyesti ja ytimekkäästi.
6. Opettele jatkuvasti uutta
Urakehitys on kuin pyramidi. Käytä ensimmäiset työvuodet mahdollisimman laajan tietopohjan saavuttamiseen. Jos jaksat kartuttaa urasi alkuvaiheessa osaamistasi monipuolisesti, saat vankan pohjan edetä urallasi tulevaisuudessa. Jos keskityt koko työelämäsi johonkin kapeaan osa-alueeseen, urasi on yhden kortin varassa. Valitse siis varsinkin ensimmäiset työpaikkasi sen perusteella, missä opit eniten.
Käy lukemassa lisää vinkkejä työnhakuun!