irtisanominen

Miten irtisanominen pitäisi käsitellä?

Laura Työelämä, Työsuhdeasiat

Lopputilin saaminen ja irtisanotuksi tuleminen eivät ole niitä helpoimpia kokemuksia elämässä. Usein tämä ratkaisu tulee omasta mielestä kohdalle täysin epäoikeudenmukaisesti, mikä ei lainkaan helpota tilannetta. Irtisanotuksi tulemiseen liittyvä tunnekuohu johtaa usein siihen, että ihminen heittäytyy harkitsemattomaksi ja kävelee ulos mielenosoituksellisesti ovet paukkuen. Tällaista käytöstä pitäisi välttää. Miten irtisanominen siis tulisi käsitellä?

Suomi on tunnetusti pieni maa. Moni on lähtenyt ovet paukkuen ja saanut uuden paikan. Jonain aamuna hän on kuitenkin huomannut, että vanha työnantaja on ostanut nykyisen työpaikan. Mitenhän käy urakehityksen uuden tutun omistajan hoivissa?

Uudet työpaikat syntyvät yleensä pieniin, alle 20 henkilöä työllistäviin yrityksiin. Niihin useimmat suuryrityksistä saneeratut sijoittuvat. Pienessä yrityksessä osaaminen on aina vähäisempää kuin suuressa; sen ratkaisee yksinkertaisesti nuppiluku. Jos olet ollut suuren yrityksen palveluksessa ja hoitanut irtisanomisaikana kaikki henkilösuhteet erinomaiseen kuntoon, siitä voi olla sinulle arvaamattoman paljon hyötyä. Pieni yritys tarvitsee aina erikoisosaajien tietoa, koska sitä ei ole omasta takaa.

Jos sinulla on hyvät suhteet vanhaan työpaikkaasi, voit aina soittaa sinne, kertoa kuulumisesi, kysyä vanhan työkaverin kuulumiset ja sanoa, että soitat oikeastaan siksi, että teillä on pieni pulma uudessa työpaikassa. Voit kehua työkaverisi asiantuntemusta ja kysyä, voisiko hän auttaa sinua vastaamalla pariin kysymykseen. Yhdellä soitolla saat arvokkaan tiedon tai näkemyksen, josta voit kertoa uuden työantajasi omistajayrittäjälle. Pulma ratkeaa sinun hyvien henkilösuhteidesi ansiosta, ja arvosi ja merkityksesi uudessa työpaikassa kasvavat.

Kun irtisanominen uhkaa

Kun irtisanominen uhkaa, on tilanteeseen myös saatavissa asiantuntevaa apua: Uudelleensijoitus-/uranvaihto-/outplacement- tai career-konsultti voi olla hyvä tuki sekä lähtijälle että työnantajalle. Ulkopuolisen asiantuntijan avulla työelämän ikävin tilanne saadaan laukaistua pienin vaurioin. Ja useimmiten lähtijä voi sijoittua sopivampaan ja parempaan työpaikkaan kuin minkä joutuu pakolla jättämään.

Jos sinulle tarjotaan mahdollisuutta hyödyntää outplacement-palveluja, tartu ihmeessä tarjoukseen. Työnhaku onnistuu lähes aina, kun tukena on osaava konsultti. Sellainen pystyy helposti osoittamaan ja poistamaan virheet, joita teet hakemuksessa, cv:ssä, haastattelutilanteissa ja potentiaalisten työnantajien kartoituksessa. Yksin on vaikea arvata, missä tekee virheitä. Ja jos ei arvaa, ei virheitä saa korjattuakaan ja työpaikan saanti vain lykkääntyy. Työnhaku on myös matematiikkaa: kun hakee riittävän paljon, onnistuu. Yksin hakiessa on suurin virhe se, että hakee vain muutamia paikkoja ja kun useimmiten tulee kielteinen päätös, alkaa masentua ja menettää toivoa. Hyvä uranvaihtokonsultti varmistaa, ettei näin käy.