MBA

Kiinnostaako MBA-tutkinto?

Laura Työelämä, Urakehitys

Moni johtotehtävissä työskentelevä törmää urallaan ”lasikattoon”. Jossakin vaiheessa ura ei välttämättä etene sitä tahtia, kuin itse toivoisi. Tällöin ratkaisu voi olla jatkokouluttautuminen. Kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu MBA-tutkinto voi olla hyvä vaihtoehto.

MBA eli Master of Business Administration on tieteellinen liiketalouden koulutusohjelma. Se on tarkoitettu lähinnä muutamia vuosia johtotehtävissä työskenneille. Tutkinnon tavoitteena on varmistaa, että opiskelijat on varustettu tuoreimmalla liike-elämään sovellettavalla akateemisella tiedolla. Tutkinnon tavoitteena on kehittää opiskelijoista kypsempiä ja ammattitaitoisempia johtajia työelämään.

MBA-tutkintoa suorittavat jaetaan yleensä kahteen ryhmään; henkilöihin, jotka hakevat uutta suuntaa uralleen ja henkilöihin, jotka haluavat parantaa urakehitystään nykyisen organisaation tai oman toimialan sisällä.

MBA-tutkinnon voi suorittaa eri tavoin. Perinteisin koulutusmuoto on kaksivuotinen kokopäiväinen ohjelma. Mukaan pääsy ei vaadi ennakkoon kauppatieteellisiä opintoja. Ohjelmaan hyväksytyt osallistuvat yhdessä luennoille, tekevät harjoitustehtäviä yhdessä, suorittavat tenttejä ja kirjoittavat lopputyön. Tutkinnon voi suorittaa myös vuodessa kokopäiväisesti, mutta tällöin ohjelma asentaa tiukemmat vaatimukset opiskelijoiden aiemmalle koulutukselle ja työkokemukselle, sillä peruskursseja on vähemmän.

Osa-aikaiset MBA-ohjelmat tarjoavat opetusta iltaisin ja viikonloppuisin, tai ne järjestävät muutaman lähiopetuspäivän kuukaudessa. Tutkinnon läpiviemiseen saattaa mennä aikaa kahdesta jopa viiteen vuoteen. Jos luennot eivät oppimisympäristönä kuullosta luontevilta, MBA-tutkinnon voi suorittaa myös etäopintoina. Tällöinkin on syytä varautua muutamaan lähiopetuspäivään.

Yritysten asiantuntijajohtajille on luotu erillinen executive- eli EMBA-ohjelma, jossa he voivat kehittää johtamis- ja hallintotaitojaan. Tutkintoa suoritetaan oman työn ohessa. EMBA-ohjelmat kestävät kahdesta kolmeen vuotta.

Uramuutosta hakeville on luultavasti eniten hyötyä kokopäiväisistä kaksivuotisista ohjelmista, sillä työharjoittelussa vietettävä lukukausien välinen kesä auttaa yhteyksien luomisessa yrityksiin. Laajemmat kurssivalikoimat mahdollistavat myös erikoistumisen ja oppilaitokset tukevat opiskelijoiden työllistymistä uraohjauspalveluillaan.

Uralla edistymistään kaipaavat hyötyvät vastaavasti eniten osa-aikaisista, executive- tai etäopiskeluna tehtävistä ohjelmista. Näissä ohjelmamuodoissa opiskelija säilyttää tuntuman alaansa, eikä myöskään menetä palkkatulojaan opintojen ajaksi.

Akkreditointi varmistaa koulutuksen laatua

MBA-tutkintoja tarjoavat lukuisat oppilaitokset ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa pelkästään on yli 600 tutkinnon tarjoavaa yliopistoa. Suomessakin kasvanutta kysyntää tyydyttää jo yli kymmenen opinahjoa. Helsingin kauppakorkeakoulu (nykyään Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) aloitti ensimmäisenä, jo vuonna 1983.

Osa MBA-ohjelmista on yleisiä johtamisen ja liiketaloustieteen kokonaisuuksia, joissa voidaan syventyä esimerkiksi rahoitukseen ja projektijohtamiseen. Osa puolestaan erikoistuu johonkin toimialaan keskittyväksi ohjelmaksi, jossa sukelletaan nopeasti syvemmälle alan erityiskysymyksiin.

MBA-ohjelmien sisältö, laatu ja opiskelijoiden valintatapa vaihtelevat, sillä niitä ei valvo mikään yksittäinen ulkopuolinen taho. Opinahjot pyrkivät vakuuttamaan opiskelijat pyytämällä laatuarviointeja eli akkrediointeja. Niitä saa kolmelta eri organisaatiolta. Merkkinä laadukkaasta ohjelmasta toimivat amerikkalaisen AACSAB Internationalin, yleiseurooppalaisen EQUISin ja englantilaisen AMBAn akkreditoinnit.

Kansainvälisille työmarkkinoille suuntaava varmistaa tutkintonsa uskottavuuden, kun sen myöntäneellä oppilaitoksella on vähintään yksi kansainvälisistä akkreditoinneista. Suomessa MBA-ohjelman arviointeja tekee Korkeakoulujen arviointineuvosto.

Tutkinnon rahoitus

Koulun arvostus ja sijainti sekä tutkinnon suoritustapa vaikuttavat MBA-tutkintojen hintoihin. Tutkintojen hinnat vaihtelevat noin 40 000 eurosta useisiin satoihin tuhansiin. Suomen hintaluokkaa valaisee se, että Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun EMBA-tutkinto maksaa noin 50 000 euroa.

Tutkinnon kustantaa usein osallistujan työnantaja. Jos verottaja uskoo, että koulutusta tarvitaan työntekijän ammattipätevyyden ylläpitoon, säilyttämiseen tai syventämiseen, ei siitä katsota koituvan palkansaajalle palkaksi luettavaa tuloa. Tällaiseksi tarpeeksi voidaan lukea esimerkiksi alan kansainvälistymisen vaatima osaaminen. Useimmiten opiskelija sidotaan työpaikkaan siten, ettei tutkinnon suorittanut karkaa heti talosta tutkinnon jälkeen.

Jos tutkinnon joutuu maksamaan itse, ovat koulutuksen kustannukset verotuksessa yleensä vähennyskelpoisia. Erityisesti silloin, kun opiskelija on jo työelämässä ja koulutuksen on tarkoitus täyttää edellä mainitut ehdot. Vaikka säästöt eivät aivan riittäisi, ei toivoa tutkinnon suorittamisesta kannata menettää. Monet opinahjot tarjoavat stipendejä ja rahallista tukea hyville hakijoilleen. MBA-opiskelijoille räätälöidyt lainaohjelmat ja useaan osaan jaettu tutkintomaksu myös helpottavat maksuista suoriutumista.

MBA-koulutus on bisnestä – aina kannattaa hakea!

MBA-ohjelmien hakukriteerit vaihtelevat. Yleisesti voi varautua siihen, että hakijalta odotetaan vähintään alempaa korkeakoulututkintoa. Hänellä tulee olla vähintään muutaman vuoden työkokemus johtotehtävissä. Työnantajan suositusten on oltava kunnossa. Kansainvälisistä hakijoista kilpailevat koulut vaativat Graduate Management Admission Testin eli GMAT-kokeen suorittamista. TOEFL-kielikokeeseen joutuvat ne, jotka eivät puhu englantia äidinkielenään.

Kokopäiväisissä ohjelmissa työkokemuksen merkitys ei ole yhtä suuri kuin osa-aikaisissa tai EMBA-ohjelmissa. Hakukirjeissä kannattaa korostaa omaa motivaatiotaan ja erityispiirteitään.

MBA-koulutuksen tarjoaminen on bisnestä, jossa tyhjät paikat eivät tuota mitään. Vaikket siis täyttäisi kaikkia hakuehtoja, kannattaa oppilaitoksiin olla yhteydessä, jos tutkinto kiinnostaa.

MBA-koulutusta järjestävät:

Lisätietoja

Itä-Suomen yliopiston UEF eMBA -koulutusohjelma

HAMK - MBA

LUT eMBA