ylipätevä hakija keskity suorahakuun

Vältä riskit leimautua ylipäteväksi hakijaksi

Laura Työhakemus, Työnhaku, Verkostot työnhaussa

Joskus pitkä kokemus voi olla este työnhaussa. Rekrytoija saattaa pelätä, että hakija karkaa nopeasti toiseen työpaikkaan, jos hän on ylipätevä tehtävään. Jos työnhakija on valitsijaa kokeneempi, hänet voidaan myös kokea uhkana. Miten siis olla tarpeeksi pätevä, muttei liian pätevä?

Liian suuri luku palkkatoiveen kohdalla voi niputtaa sinut suoraan ylipätevien joukkoon. Jätä siis palkkatoivomus pois työhakemuksista. Kerro sen sijaan, että haluaisit kekustella palkasta ja muista työhön liittyvistä asioista kasvotusten.

Toinen rekrytoijan epäilykset herättävä seikka ovat tittelit. Harkitse niiden jättämistä pois hakemuksesta. Kerro sen sijaan vastuualueesi ja keskeisimmät saavutuksesi. Jätä lukijalle se mielikuva, että haet tehtävään, joka tarjoaa sinulle nyt  seuraavan hyvän haasteen ja jossa sinulla on paljon annettavaa.

Ylipätevä hakija? Keskity suorahakuun

Mieti, millaiseen yritykseen haluaisit töihin, ja ota yhteyttä suoraan kiinnostaviin paikkoihin. Suorahaku esimerkiksi avointen hakemusten kautta on hyvä keino välttää vaikutelma ylipätevyydestä, sillä valitsijalla ei ole riittävästi aikaa hylätä sinua ylipätevänä. Älä kysy suoraan avoimia työpaikkoja, vaan yritä päästä tapaamisiin. Kun tapaat rekrytoijan kasvotusten, pääset pitkälle kokemuksesi ja osaamisesi avulla.

Sopiva työpaikka voi löytyä myös headhuntereiden ja suorahakukonsulttien avulla. Headhuntereilla on luultavimmin paikkoja, joiden suhteen ylipätevä hakija on juuri sopiva asiantuntija. Osa johtavien asiantuntijoiden työpaikoista on sellaisia, etteivät ne koskaan tule julkiseen hakuun. LinkedIn on paras paikka verkostoitua.

Kartoita siis mahdollisimman laajasti headhunterit ja suorahakukonsultit ja lähesty heitä. Älä hae tiettyä paikkaa, vaan pyri luomaan kontakteja konsulttitoimistoihin, mistä on hyötyä myöhemminkin.