Tutkijatohtori (uutismediasisällöt)
- Sijainti Pirkanmaa
Julkaistu 27.11.2024, 13:00 - Suljettu 19.12.2024, 0:42
Tutkijatohtori (uutismediasisällöt)
Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu muodostavat yhdessä Suomen toiseksi suurimman monitieteisen, innostavan ja vaikuttavan tutkimus- ja oppimisyhteisön. Korkeakouluyhteisömme osaamiskärjet ovat tekniikka, terveys ja yhteiskunta. Lue lisää: www.tuni.fi
Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta hakee tutkijatohtoria Helsingin Sanomain Säätiön rahoittamaan hankkeeseen Kuviteltu länsi: oksidentalistinen narratiivi suomalaisessa uutismediassa Ukrainan sodan kontekstissa ajalle 1.3.2025–30.6.2026.
Tutkimushankeen lähtökohta on se, että sodassa maailmankuvatkin ovat konfliktissa ja taistelua käydään myös käsittein. Yksi tällainen käsite on länsi (tai länsimaat). Hankkeessa tarkastellaan suomalaisen uutismedian Ukraina-uutisointia ja erityisesti sitä, miten uutisoinnissa käsitellään ja kuvataan länttä tai länsimaita. Hankkeessa ollaan kiinnostuneita länsi-narratiivien muodoista ja sisällöistä sekä länsi-narratiivien identiteetti- ja geopoliittisista seurauksista. Kiteytettynä hanke kysyy, mitä länsi on ja miksi sekä miten käsitettä käytetään Ukraina-uutisoinnin yhteydessä.
Tutkimushankkeen jäsenet ovat hankkeen johtaja, tutkijatohtori ja tutkimusavustaja. Hankkeella on myös 14-jäseninen, monitieteinen ja kansainvälinen ohjausryhmä, jonka erikoisalaa ovat länsi-retoriikka, kansainvälinen politiikka, poliittinen historia sekä kielen, viestinnän ja journalismin tutkimus.
Tehtävänkuvaus
Tutkijatohtorin pääasiallinen tehtävä on kerätä tutkimusaineistoa suomalaisesta uutismediasta (HS, IL, Yle), analysoida sitä erityisesti narratiivisen menetelmän avulla ja kirjoittaa analyysin pohjalta tutkimusjulkaisuja sekä itsenäisesti että yhteistyössä hankkeen muiden jäsenten ja ohjausryhmän kanssa. Tutkijatohtori osallistuu tutkimusjulkaisujen (mm. suomenkielinen teemanumero ja englanninkielinen toimitettu teos) toimittamiseen ja kirjoittamiseen sekä esittelee hankeen tutkimustuloksia muilla tavoin (esim. esitelmät, populaarit julkaisut).
Varsinaisen tutkimustyön lisäksi tutkijatohtori osallistuu hankkeen puitteissa järjestettävien tapahtumien (esim. kansainvälinen seminaari, keskustelupaneeli, ohjausryhmätapaamiset) suunnitteluun ja järjestämiseen sekä muihin hankkeeseen liittyviin tehtäviin. Tutkijatohtori osallistuu myös täydentävän ja hanketta laajentavan rahoituksen hakemiseen, mikä voi mahdollistaa tutkijatohtorin jatkotyöllistymisen hankkeen puitteissa.
Edellytykset
Hakijalta edellytetään soveltuvaa tohtorin tutkintoa ja kykyä itsenäiseen tieteelliseen työhön. Hakijlta edellytetään myös erinomaista suomen kielen taitoa sekä hyvää suullista englannin taitoa ja kykyä kirjoittaa laadukkaita tutkimustekstejä englanniksi. Arvostamme hakijoita, joilla on valmiudet analysoida uutismedia-aineistoa narratiivisen tutkimuksen näkökulmasta sekä ymmärrystä kielen, joukkoviestinten ja yhteisön/yhteiskunnan välisestä dynamiikasta. Kokemus narratiivis-diskursiivisesta tai korpusanalyyttisestä tutkimuksesta on toivottavaa. Tohtoritutkijan taustatieteenala voi olla esimerkiksi jokin seuraavista: etnologia, historia, journalistiikka, kansainvälinen politiikka, kielitiede, kulttuuri- ja sosiaaliantropologia, kulttuurien tutkimus, mediatutkimus, sosiologia, valtio-oppi, viestintä.
Tarjoamme
Työsuhde on määräaikainen ja kokoaikainen ajalle 1.3.2025–30.6.2026. Aloituspäivämäärästä voidaan neuvotella. Työsuhteessa sovelletaan työsopimuslain mukaista kuuden kuukauden koeaikaa.
Tehtävän palkkaus määräytyy yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstön palkkausjärjestelmän mukaisesti. Tutkijatohtorin tehtävän vaativuustaso sijoittuu tasoille 5–6. Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvaa palkanosaa. Tyypillinen tutkijatohtorin palkka vaihtelee 3500–4000 euron välillä riippuen aikaisemmasta kokemuksesta.
Tarjoamme mahdollisuuden työskennellä aktiivisessa ja innovatiivisessa työyhteisössä. Henkilöstöetuihimme kuuluvat mm. joustavat työskentelymahdollisuudet, edulliset kampusravintolat kaikilla kampuksilla sekä henkilöstön kulttuuri- ja liikuntaharrastusten tukeminen. Lue lisää työskentelystä meillä: www.tuni.fi/toihin
Hakuohjeet
Hakemus tulee jättää viimeistään keskiviikkona 18.12.2024 klo 23:59 (UTC+2) yliopiston sähköisellä lomakkeella (linkki alla). Kärkihakijoiden haastattelut pyritään järjestämään aikavälillä 7.-17.1.2025.
Hakemus tulee jättää suomeksi ja siihen tulee liittää seuraavat liitteet:
- Ansioluettelo (max. 3 sivua) Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ansioluettelomallin mukaisesti
- Julkaisuluettelo Suomen Akatemian julkaisuluettelomallin mukaisesti
- Hakemuskirje (max. 1 sivu), jonka tulee sisältää lyhyt kuvaus aiemmasta tutkimuskokemuksesta (esim. väitöskirja) sekä kuvaus hakijan motivaatiosta haettavaan tehtävään
Tiedustelut
Lisätietoja tehtävästä antaa Kuviteltu länsi -hankkeen johtaja Jukka Jouhki, jukka.jouhki[at]tuni.fi, 050 527 3217.