Romanikulttuuria tunteva sijaisperhe
- Sijainti Kanta-Häme, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Uusimaa, Varsinais-Suomi
Julkaistu 15.10.2024, 13:24 - Haku päättyy 24.11.2024, 23:59
Romanikulttuuria tunteva sijaisperhe
Olisitko valmis auttamaan apua tarvitsevia lapsia tarjoamalla heille pitkäaikaisen kodin, tasapainoisen elinympäristön ja tukemalla heidän kasvuaan ja kehitystään? Sijaisperheenä pääset tekemään todella tärkeää työtä ja vaikuttamaan lapsen elämään kokonaisvaltaisesti. Tällä hetkellä tarvitaan erityisesti sijaisperheitä, joilla on kokemusta romanikulttuurista.
Sijaisperhe on perhe, joka antaa kodin lapselle, joka ei voi asua omassa kodissaan. Sijaisperhe huolehtii lapsen arjesta, kasvatuksesta ja hyvinvoinnista. Sijaisperheelle maksetaan palkkiota ja kulukorvausta jokaiselta kuukaudelta, kun sijoitettu lapsi asuu perheessä. Kuukausitulot riippuvat sijoitettujen lasten määrästä (alla olevan taulukon mukaisesti). Tulot kerryttävät eläkettä.
-Yksi lapsi: palkkio 1871 euroa, kulukorvaus 977,47 euroa, yhteensä 2848,47 euroa
-Kaksi lasta: palkkio 3742 euroa, kulukorvaus 1954,94 euroa, yhteensä 5696,94 euroa
-Kolme lasta: palkkio 5613 euroa, kulukorvaus 2932,41 euroa, yhteensä 8545,41 euroa
-Neljä lasta: palkkio 7484 euroa, kulukorvaus 3909,88 euroa, yhteensä 11 393,88 euroa
Ennen kuin voitte toimia sijaisperheenä, tulee teidän osallistua sijaisperhevalmennukseen. Haemme nyt sopivia perheitä tähän yksilöllisesti, eli perhekohtaisesti, toteutettavaan valmennukseemme. Valmennus räätälöidään teille sopivaksi ja sen voi aloittaa sopimuksen mukaan, vaikka heti. Valmennus on prosessi, jonka kesto on keskimäärin 5-7kk.
Perhehoitajana eli sijaisvanhempana toimiminen edellyttää:
-Ikä noin 25-55 vuotta. Tätä ikähaitaria voi hieman venyttää, mutta ajatuksena on, että henkilön tulee olla kypsä päättämään pitkästä (mahdollisesti yli kymmenen vuoden) sitoutumisesta ja henkilön ei tulisi saavuttaa eläkeikää, ennen kuin lapsi on täysi-ikäinen.
-Vakaa talous ja elämäntilanne. Traumatisoituneiden ja erityistarpeisten lasten hoitaminen on vaativaa ja jos oma elämäntilanne ei ole tasapainossa, saattaa se vaikuttaa voimavaroihin ja kyvykkyyteen toimia sijaisperheenä.
-Ei mielenterveys-, päihde- eikä rikostaustaa. Nämä lienevät itsestään selviä esteitä.
-Sopiva asumismuoto. Sijoitetuille lapsille tarvitaan omat huoneet. Alle kouluikäiset sijoitetut lapset eivät välttämättä heti tarvitse omaa huonetta, mutta viimeistään kouluikäisellä lapsella tulee olla oma huone.
Arvostamme seuraavia asioita, mutta tiedämme, ettei koko listan mukaista superperhettä välttämättä löydy. Ota siis rohkeasti yhteyttä, vaikkei jokainen kohta täyttyisi.
-Ei omia alle kouluikäisiä lapsia
-Kahden vanhemman perhe
-Mahdollisuutta auttaa kahta tai useampaa lasta (esim. sisarukset)
-Kokemusta erityisyydestä, esim. nepsyoireista, traumatyöskentelystä, oppimishäiriöistä
-Kokemusta kiintymyssuhteen rakentamisesta
-Kokemusta kasvatustyöstä
-Kokemusta lastensuojelusta
Työtä tukevia ammattikoulutuksia ovat esim. sosiaali- ja terveysalan- sekä kasvatustieteen koulutukset. Näiden lisäksi erilaiset terapeuttiset, ohjaukselliset ja psykiatriset lisäkoulutukset tarjoavat vahvaa tukea työssä menestymiseen. Virallista koulutusvaatimusta ei perhehoitajan työssä kuitenkaan ole.
Aikaisempi työkokemus voisi esimerkiksi olla joku näistä:
-Lastenkodin ohjaaja, perhetyöntekijä, sosiaaliohjaaja
-Opettaja, erityisopettaja, varhaiskasvatuksen opettaja
-Sairaanhoitaja, terveydenhoitaja
-Psykologi / psykoterapeutti / toimintaterapeutti
-Nuoriso-ohjaaja, yhteisöpedagogi
Tai muu vastaava työkokemus.
Perhehoitajan tehtävässä pärjää parhaiten, jos osaa nähdä lapsen mahdollisesti haastavan käytöksen taakse ja ymmärtää aiempien elämänkokemusten merkityksen lapsen kasvulle ja kehitykselle. Työssä tarvitaan joustavuutta ja valmiutta ymmärtää ja kohdata lapsen biologinen perhe ja suku, eli läheisverkostot. Tämä voi joskus olla haastavaa, koska lapsen sijoitus herättää vanhemmissa usein paljon tunteita. Työhön kuuluu myös yhteistyötä sosiaalitoimen sekä muiden viranomaisverkostojen kanssa. Sijoitettu lapsi tarvitsee turvallisen kodin, paljon aikuisen huomiota, säännöllisyyttä ja rutiineja sekä tietysti kiintymystä, läheisyyttä ja rakkautta. Lapsesta tulee vähitellen sijaisperheen tärkeä ja tasaveroinen perheenjäsen.
Sijaisperheen arki mukailee tavallista lapsiperhearkea, sisältäen arkea ja juhlaa, itkua ja naurua. Perheen toisen vanhemman tulee jäädä kotiin hoitamaan sijoitettua lasta/lapsia ainakin vuodeksi, jotta kiintymyssuhde ja asettuminen perheeseen mahdollistuu. Työn tukena on meiltä ammattitaitoinen tukityöntekijä, jonka kanssa käydään säännöllisesti läpi kuulumiset sekä paneudutaan lapsen asioihin myös syvällisemmin, lapsen yksilöllinen tilanne huomioiden. Kuljemme sijaisperheen rinnalla ja meille on tärkeää saavuttaa avoin ja luotettava yhteistyösuhde. Tukityömme on säännöllistä ja toteutuu puheluin ja kotikäynnein. Tukityön lisäksi tarjoamme perhehoitajillemme työnohjauksen ja lisäkoulutusmahdollisuuksia.
Suomen Perhekodit Oy on nuori suomalainen yritys. Valmennamme ja tuemme sijaisperheitä arjen tilanteissa, koko lapsen perheessä asumisen ajan. Huolehdimme byrokratiasta niin että sinä voit huolehtia lapsesta ilman turhaa stressiä. Olemme helposti lähestyttävä, ihmisläheinen ja aidosti lapsen asioista huolehtiva joukko.
Ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä, olisiko teidän perheenne sopiva sijaisperheeksi!
Suomen Perhekodit Oy
Suomen Perhekodit Oy on nuori suomalainen yritys. Valmennamme ja tuemme sijaisperheitä arjen tilanteissa, koko lapsen perheessä asumisen ajan. Huolehdimme byrokratiasta niin että sinä voit huolehtia lapsesta ilman turhaa stressiä. Olemme helposti lähestyttävä, ihmisläheinen ja aidosti lapsen asioista huolehtiva joukko.