Åbo Akademi

Universitetslektor eller universitetslärare i redovisning

  • Sijainti Turku
  • Julkaistu 21.11.2024, 12:00
  • Haku päättyy 20.01.2025, 15:00
  • 20.01.2025, 15:00
  • Tätä työpaikkaa voit hakea käyttäen Osaajaprofiilia pohjana!

Universitetslektor eller universitetslärare i redovisning

Åbo Akademi (ÅA) är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd ställning nationellt och internationellt inom forskning och utbildning.

Åbo Akademi söker en universitetslektor i redovisning alternativt universitetslärare i redovisning från 18.8.2025, eller enligt överenskommelse, till Fakulteten för samhällsvetenskaper, ekonomi och juridik (FSEJ). Placeringsorten är Åbo.

Befattningen hör till Handelshögskolan. Utbildningsprogrammet i ekonomi omfattar ämnena informationssystem, internationell marknadsföring, nationalekonomi, organisation och ledning samt redovisning. Handelshögskolan utbildar ekonomie kandidater, magistrar och doktorer i Åbo. Ämnet redovisning är ett interdisciplinärt ämne med kopplingar till flera andra företagsekonomiska och samhällsvetenskapliga ämnen. Forskningen inom redovisningsämnet spänner över delområdena externredovisning, ekonomistyrning och revision.

ARBETSBESKRIVNING
Vi söker i första hand en universitetslektor i redovisning.

Universitetslektorn alternativt universitetsläraren kommer att undervisa och handleda inom grund- och kandidatutbildningen, med speciellt ansvar för kurser i extern redovisning, ekonomistyrning och andra kurser på kandidatnivå. Denne har ett stort utbildningsansvar med kontaktundervisning och undervisar/handleder också på distans via olika nätbaserade verktyg. Denne förväntas också bidra till den existerande forskningsmiljön med sitt eget intresseområde inom forskning. I arbetsuppgifterna ingår även att delta i administration och planering/utveckling av undervisningen.

Arbetsbilden beror av den sökandes behörighetsnivå. En universitetslektors arbetsuppgifter består av undervisning och forskning. Forskningstiden är högst 1/3 av arbetstiden. En universitetslektor handleder och granskar lärdomsprov på alla utbildningsnivåer. En universitetslärares arbetsuppgifter består av undervisning och handledning på grundexamensnivå. Universitetsläraren kan beredas möjlighet att forska i mindre utsträckning. Universitetslärare som fått doktorsexamen övergår till anställning som universitetslektor.

Läraren omfattas av systemet med helhetsarbetstid om 1612 timmar per år. Arbetsuppgifterna definieras närmare i en årlig arbetsplan. Vid nyanställning tillämpas prövotid.

BEHÖRIGHETSKRAV OCH BEDÖMNING
För anställning som universitetslektor krävs doktorsexamen med redovisning som huvudämne eller i ett för uppdraget relevant ämne, samt undervisningsförmåga.

För anställning som universitetslärare krävs högre högskoleexamen med redovisning som huvudämne eller i ett för uppdraget relevant ämne, samt undervisningsförmåga.

Doktorsexamen i redovisning eller i närstående ämne är meriterande. För sökande med magistersexamen är pågående doktorandstudier meriterande.

Vid bedömningen och jämförelsen av sökande till befattningen beaktas följande meriter:

  • Pedagogisk kompetens (50%). Vid bedömning av undervisningsförmågan beaktas bl.a. sökandes pedagogiska grundsyn, pedagogisk utbildning, för uppdraget relevant undervisnings- och handledningserfarenhet, kursutvärderingar och utvärdering av sökandes undervisning samt deltagande i utvärdering och pedagogiskt utvecklingsarbete.
  • Vetenskaplig kompetens (30%), vilket kan innefatta forskningsmeriter såsom vetenskapliga publikationer på området, och forskarstudier.
  • Samverkan (20%), som inkluderar god samarbetsförmåga och erfarenhet av administrativa uppdrag samt praktisk förtrogenhet med ämnesområdet.

Anställning görs efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential i relation till den sökandes förutsättningar att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen. Sökande kan inbjudas till intervju och undervisningsprov.

ALLMÄNNA SPRÅKKRAV
Undervisnings- och examensspråket vid Åbo Akademi är svenska. För lärarbefattningar krävs utmärkt förmåga att använda svenska i tal och skrift samt förmåga att förstå finska. Av en utländsk eller en icke-infödd finsk medborgare förutsätts sådan kunskap i svenska att uppgifterna kan skötas med framgång.

Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i helhet av universitetslagens 78 § (558/2009) samt i 1–2 § i Instruktion om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi (25.2.2010).

Läs mera om språkkunskapskrav för sökande till undervisningsbefattningar vid Åbo Akademi.

LÖN
Lönen för en universitetslektor följer kravnivå 5-6 för forskande och undervisande personal enligt universitetens lönesystem. Lönen för en universitetslärare följer kravnivå 5 för undervisande och forskande personal. Därtill kommer en på prestationer baserad individuell lönedel (lönetabell).

ANSÖKAN
Lämna in din ansökan via Åbo Akademis elektroniska ansökningsformulär senast 20.1.2025, kl. 15:00 (finsk tid). Se närmare anvisningar för uppgörande av ansökan: Instruktion för elektronisk arbetsansökan.

Till ansökningsformuläret fogas följande bilagor:

  1. Ansökningsbrev med en redogörelse över de mest relevanta erfarenheterna för uppdraget och en beskrivning av de egna forskningsintressena (högst 2 s.)
  2. En meritförteckning, i tillämpliga delar, enligt modell av Forskningsetiska delegationen, TENK, inklusive fullständig publikationsförteckning i vilken tre publikationer som stöder sökandes vetenskapliga kompetens markeras
  3. Pedagogisk portfölj, se anvisning
  4. Kopia på betyg över doktors-/magisterexamen och eventuella andra intyg för att styrka behörigheten (språkintyg, intyg över pedagogiska studier)

VI ERBJUDER DIG
Ta tillfället i akt och kom med i vår dynamiska och internationella gemenskap. Som anställd vid Åbo Akademi får du tillgång till olika förmåner samt en trygg och välkomnande campusmiljö. Förmånerna inkluderar företagshälsovård, modern forskningsinfrastruktur och verktyg för undervisning, personalutbildning och kontinuerligt lärande, inklusive möjligheten att studera både pedagogik och språk.

Anställningsstrukturen för forskare och lärare vid Åbo Akademi består av fyra karriärsteg. Målet med forskarkarriären i fyra nivåer är att förtydliga hur en forskaridentitet stärks genom de kompetenser och erfarenheter som forskaren tillägnar sig i det vetenskapliga samfundet och på det sätt forskaren utvecklas till en självständig och sedermera ledande forskare inom sitt område. För tillsvidareanställd undervisande och forskande personal vid universitetet är det möjligt att avancera internt från en karriärnivå till nästa då vissa förutsättningar uppfylls och då det är förenligt med enhetens strategiska personalförsörjningsplan.

Vi stöder personalens välbefinnande genom att erbjuda heltäckande förebyggande företagshälsovård i tillägg till allmän sjukvård. Dessutom omfattas all personal av Åbo Akademis rese- och arbetsolycksfallsförsäkring.

Universitetet erbjuder välbefinnandetjänster och möjlighet att utöva flera former av motion. Personalen kan utnyttja möjligheterna till gym- och gruppträningspass samt andra mångsidiga träningsaktiviteter som finns på campus via CampusSport.

Mer information om Åbo Akademi som organisation finns på webbsidan abo.fi.

INFORMATION
Närmare information om innehållet i befattningen ges av ämnesansvarig professor Matti Skoog (matti.skoog[a]abo.fi) och i frågor gällande ansökningsprocessen HR-specialist Ann-Katrin Laine (ann-katrin.laine[a]abo.fi).

Åbo Akademi arbetar för en jämnare könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.

Osaamisalue: