Suomen Pankki

Chefdirektör för Finlands Bank

  • Sijainti Pääkaupunkiseutu, Uusimaa
  • Julkaistu 18.10.2024, 10:45
  • Haku päättyy 08.11.2024, 12:00
  • 08.11.2024, 12:00
  • Tätä työpaikkaa voit hakea käyttäen Osaajaprofiilia pohjana!

Chefdirektör för Finlands Bank

Chefdirektör för Finlands Bank

Tjänsten som ordförande för Finlands Banks direktion blir vakant den 12 juli 2025. Direktionens ordförande är chefdirektör för Finlands Bank.

Ansvarsområdena för tjänsten består enligt den arbetsfördelning som fastställs av Finlands Banks direktion i att leda Finlands Bank, delta i internationellt samarbete och vara ordförande i direktionen, som fungerar som ett kollegium. Finlands Banks chefdirektör är medlem av Europeiska centralbankens råd.

Lagstadgade behörighetsvillkor för tjänsten är för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och god förtrogenhet med monetär ekonomi eller finansieringsverksamhet och i praktiken visad ledarförmåga och ledarskapserfarenhet.

Den som utses till tjänsten ska ha förmåga att fatta självständiga beslut, förmåga att samarbeta med Finlands Banks intressegrupper och förmåga att leda en expertorganisation samt god internationell och nationell kommunikationsförmåga.

Mandatperioden för direktionens ordförande är sju år. 

Bankfullmäktige gör en framställning till statsrådet om utnämning. Det slutliga beslutet om utnämning till ordförande för direktionen fattas av republikens president på förslag av statsrådet.

Vi ber er lämna in ansökan, inklusive meritförteckning, riktad till bankfullmäktige senast fredagen den 8 november 2024 kl. 12.00 via funktionen Lämna ansökan nedan. Ansökan som inkommer efter anmälningstidens utgång beaktas inte. 

Närmare upplysningar lämnas av bankfullmäktiges ordförande Antti Lindtman, telefon 040 577 62 55.

Finlands Bank är Finlands monetära myndighet och nationella centralbank. Banken är samtidigt en del av Eurosystemet, som svarar för penningpolitiken i euroländerna och övriga centralbanksuppgifter. Genom sin verksamhet bygger Finlands Bank ekonomisk stabilitet.

Osaamisalue: