Etsiessään töitä hakijat käyttävät usein liian vähän aikaa ja energiaa työnhaun ensi metreihin. Rovion globaalin rekrytoinnin Team Leader Samuli Kivilehto antoi Kesätöihin! -tapahtumassa hakemuksen ja CV:n teko ohjeita.
”CV on työnhakijan käyntikortti, hakemus myyntikirje”, Kivilehto tiivistää työhakemuksen ja ansioluettelon merkityksen. Hän kehottaa panostamaan hakuprosessin alkuun: hakemus ja CV muodostavat avaimen, jonka avulla hakijan on mahdollista päästä sisään ensimmäisestä ovesta ja suunnata askeleensa kohti työhaastattelua.
Työnhaun ensi vaiheet vaativat kuitenkin usein enemmän työtä kuin hakija on valmis tekemään: moni sortuu kokeilemaan yhtä avainta useaan lukkoon. Kivilehto muistuttaa, että esimerkiksi hakemuskirjeen tulisi aina olla kustomoitu eikä samaa hakemusta voi lähettää useisiin yhtiöihin.
”Hakukohteena olevan organisaation arvoihin ja tavoitteisiin kannattaa tutustua esimerkiksi yhtiön verkkosivuilla. Myös työpaikkailmoitus tulee lukea huolellisesti ja useaan otteeseen. Pohdi, mitä työssä vaaditaan, ja sovita osaamisesi yhtiön tarpeisiin. Kannattaa esimerkiksi käyttää hakemuksessa samoja sanoja, joita työpaikkailmoituksessa on käytetty”, Kivilehto neuvoo.
Vaikka työnhakijan on syytä läpi hakuprosessin pitää mielessä yhtiön tarpeet, ei omaa persoonaa kannata hakemuksesta piilottaa. ”Hakemuksessa saa ja pitääkin näkyä, kuka sen takana on. Persoona esiin. Esimerkiksi oman kuvan lisääminen on yksinkertainen tapa puhaltaa ansioluetteloon elämää”, Kivilehto vinkkaa.
Muista nämä kun haet seuraavan kerran töitä
- Lue työpaikkailmoitus huolellisesti ja pohdi, millaista työntekijää haetaan.
- Tutustu yhtiön verkkosivuihin huolellisesti jo ennen hakemuksen tekemistä.
- Hakukirjeen tulisi vastata kysymyksiin kuka, mitä ja miksi: Kuka on hakemassa, mihin tehtävään ja miksi työ kiinnostaa.
- Käytä hakemuksessasi työnantajan omia sanoja.
- Räätälöi hakemuskirje aina. Älä koskaan lähetä samaa kirjettä useaan paikkaan.
- Räätälöi myös CV työpaikkaan sopivaksi, mikäli sinulla on jo reilusti työkokemusta. Uran alussa ansioluetteloon kannattaa laittaa kaikki työkokemus, mutta myöhemmässä vaiheessa voi olla kannattavaa jättää ensimmäiset marjanpoimintatyöt pois CV:stä.
- Korosta ansioluettelossa tärkeimpiä tietoja esimerkiksi lihavoimalla, jolloin CV:n luettavuus paranee. Pidä huolta, että pikaisesti silmäillessä huomio kiinnittyy tärkeimpiin asioihin.
- Lisää ansioluetteloon mielellään myös kuva ja kerro saavutuksistasi. Tuo esiin persoonaasi.
- Verkostoidu! Liity LinkedIn-palveluun ja ole aktiivinen. Jaa esimerkiksi opintoihisi liittyviä artikkeleja ja päivitä profiiliasi.
Käy lukemassa lisää vinkkejä hyvän ja erottuvan CV:n laadintaan!