Kesätyö

5 keinoa saada kesätyö – kirjoittamatta hakemusta!

Laura Kesätyönhaku, Työnhaku

Jos työhakemuksen kirjoittaminen tuntuu vaikealta, kesätyötä kannattaa lähteä hakemaan erilaisin keinoin! Listasimme viisi tapaa hakea kesätöitä niille, joilta puhuminen sujuu kirjoittamista luontevammin.

1. Älä kirjoita, vaan kerro

Osa työnantajista tarjoaa nykyään työnhaun yhteydessä hakijalle mahdollisuuden esitellä itsensä videolla. Jos kirjoittaminen ei ole sinun juttusi ja ilmaiset itseäsi sujuvammin suullisesti, älä jätä tätä mahdollisuutta käyttämättä! Voit myös tavallisen hakemuksen sijaan lähettää pelkän videohakemuksen ja erottua sen avulla muiden hakijoiden joukosta. Tarkista kuitenkin, mitä hakemukselta vaaditaan. Jos pyydetään nimenomaan kirjallista hakemusta, ei kannata lähteä sooloilemaan, mutta jos hakemukselle ei ole annettu tarkempia kriteerejä, voit hyvin tehdä siitä juuri itsesi näköisen.

2. Puhu tutuille tilanteestasi

Usein sanotaan, että kesätöitä saa vain suhteilla. Toki kesätyöpaikan voi saada muutenkin, mutta ei suhteista haittaakaan ole. Monella tuntuu olevan käsitys, että pitäisi tuntea yritysten pomoja tai vähintään joku johtotason henkilö, jolta työpaikkaa voisi kysellä. Todellisuudessa kuka tahansa tutuistasi voi olla linkki sinun ja tulevan työpaikkasi välillä. Kerro siis kavereillesi, sukulaisillesi, Facebook-tuttavillesi ja naapureillesi, että olet hakemassa kesätöitä ja että kaikki vinkit työpaikasta ovat tervetulleita. Kun tapaat uusia ihmisiä, voit ohimennen mainita heillekin kesätöiden tarpeestasi. Tärkeintä on, että puhut tilanteestasi mahdollisimman avoimesti, sillä silloin sinulla on suurempi todennäköisyys saada tuttaviltasi tietoa kesätyöpaikoista ja mahdollisesti myös napata työpaikka itsellesi.

3. Soittele pieniin yrityksiin

Monet pienet yritykset eivät hae kesätyöntekijöitä. Se ei välttämättä tarkoita, etteikö kesätyöntekijälle voisi olla tarvetta. Ota selvää, minkälaisia yrityksiä lähistölläsi toimii ja mitä yrityksissä tehdään. Mieti, onko sinulla osaamista, josta voisi olla hyötyä yritykselle.

Jos esimerkiksi osaat oikolukea tekstejä tai koodata, voit tutkailla yritysten kotisivuja ja miettiä, saisiko niistä taidoillasi tyylikkäämmät. Kun löydät itsellesi sopivan oloisen projektin, soita yritykseen ja tiedustele, olisiko osaamisellesi tarvetta. Kerro, millaista apua tarjoat ja perustele, miksi olisit oikea henkilö työhön. Omalla aktiivisuudellasi saatat saada useammankin projektin kesän ajaksi!

4. Surffaa somessa

Rekrytoijat kehittelevät jatkuvasti uusia keinoja työntekijöiden palkkaamiseen. Parhaiten pysyt perillä rekrytoinnin uusista tuulista seuraamalla sosiaalista mediaa ja blogeja. Esimerkiksi Twitterissä ja Instagramissa kannattaa seurata hashtageja #somerekry, #rekrytointi ja #työpaikat. Kanaville ilmestyy perinteisten työpaikkailmoitusten lisäksi myös rekrytoijien uusia kokeiluja, esimerkiksi videorekrytointeja.

Loppuvuodesta 2015 sosiaalisen median toimisto SomeWorks rekrytoi kaksi uutta työntekijää Periscopen kautta. Myös Snapchatin käyttö on nouseva trendi rekrytoinnin maailmassa. Jos haluat välttyä hakemuksen kirjoittamiselta, seuraa eritoten videopalveluita ja hyödynnä niitä itsekin hakiessasi kesätyötä.

5. Ole itse itsesi pomo

Jos kesätöiden hakeminen ylipäätään pännii, työllistä itse itsesi. Tarvitset käytännössä vain hyvän idean, josta lähdet kehittelemään kesätyötä itsellesi. Mieti, osaatko esimerkiksi askarrella, rakentaa tai leipoa jotain, mitä voisit myydä – sitten vain koju pystyyn! Muista lisäksi tarkistaa, mitä yrittäjämäisen toiminnan perustaminen vaatii. Löydät aiheesta tietoa artikkelistamme Yrittäjämäinen toiminta: Mitä pitää huomioida?

Esimerkiksi järvenpääläinen Linda-Lyydiä Jämsä on jo kahtena kesänä pyörittänyt kesäkioskia Haarajoen juna-asemalla hyvällä menestyksellä. Jos taas yksikseen puuhastelu tuntuu raskaalta, voit pyytää kavereita mukaan! Hyvän esimerkin kaveriporukalla työskentelystä tarjoavat viisi valkeakoskelaista nuorukaista, jotka valmistivat ja myivät kuormalavoista tehtyjä penkkejä ja pöytiä kesällä 2015.