Etkö vielä tiedä, mitä opiskella tai tehdä tulevaisuudessa? Ei hätää, ehdit vielä hyvin miettimään oman juttusi. Koulutus- ja uravalinnat ovat isoja päätöksiä ja niihin vaikuttavat monet tekijät. Niihin vaikuttavat esimerkiksi, mitkä ovat lähtökohtasi, missä ammatissa haluat tulevaisuudessa työskennellä ja myös se, miten haluat opiskella. Kerromme sinulle seuraavaksi muutamia neuvoja ammatinvalintaan sekä vinkkejä siihen, mitä opiskella ja miten valitset itsellesi sopivan opiskelupaikan.
Mistä tietää, mitä opiskella?
Erityisesti yhteishakujen aikaan monet pohtivat uravalintojaan ja miettivät, voisiko kouluttautuminen avata uusia ovia työelämässä. Kouluttautuminen auttaakin kaikenikäisiä kohti unelmiensa ammattia.
Välttämättä kaikille ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, mitä opiskella vaikkapa peruskoulun jälkeen tai kehittääkseen itseään ammatillisesti. Kouluttautumiseen löytyy useita erilaisia motiiveja. Joillekin se on oppivelvollisuuden suorittaminen, jotkut haluavat työskennellä tietyssä ammatissa tai saada lisäkoulutuksen avulla parempaa palkkaa. Osa taas saattaa haluta täyttää tiedonjanoaan ja opiskella puhtaasta mielenkiinnosta tiettyä asiaa kohtaan.
Tästä syystä sinun tulee selvittää motiivisi: miksi haluat opiskella ja mitkä ovat silloin vaihtoehtosi. Itsensä tunteminen auttaa myös tekemään päätöksen, johon olet todennäköisesti tyytyväinen vielä vuosienkin päästä. Mieti niitä asioita, joista olet kiinnostunut ja joissa haluat kehittyä.
Sopivan koulutuksen valinnassa voit myös pohtia omia vahvuuksiasi ja selvittää sitä kautta, mikä ammatti sinulle voisi sopia. Monella on tavoitteena löytää unelmatyö ja tehdä työkseen jotain, mitä rakastaa. Siksi myös omien arvojen ja tavoitteiden tunnistaminen on tärkeää. Visioi, mitä haluat saavuttaa ja millaisessa työssä voisit olla aidosti onnellinen.
Selvitä vaihtoehtosi
Ennen koulutuspäätöksen tekemistä kannattaa pohtia, mitä haluat tehdä tulevaisuudessa. Jos ammatinvalinta tuottaa sinulle päänvaivaa, mieti eri uravaihtoehtoja vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:
- Mistä asioista olet kiinnostunut ja missä haluaisit kehittyä?
- Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja mitä asioita nautit tehdä?
- Harrastatko jotain sellaista, josta voisi tulla ammattisi?
- Onko sinulla tiettyjä arvoja, jotka tulevassa työssäsi pitäisi toteutua?
- Minne päin Suomea tai maailmaa haluat työllistyä?
- Mitä tavoittelet? Onko sinulla esimerkiksi mielessä jokin tietty palkkahaarukka, johon haluat tähdätä tulevaisuudessa?
Vastaamalla kysymyksiin opit tunnistamaan mielenkiinnon kohteesi ja voit lähteä etsimään ammattia, joka täyttäisi toiveesi. Voit myös halutessasi lähestyä asiaa siitä näkökulmasta, mitä et missään nimessä haluaisi tehdä. Vaihtoehtojen poissulkeminen on myös oivallinen tapa löytää ne mahdollisuudet, joista voisi pitää.
Muista lisäksi kokeilla erilaisia ammatinvalintatestejä. Ammatinvalintatestien avulla näet, mille alalle voisit sopia. Esimerkiksi Studentumin ammatinvalintatestin kautta saat myös vinkkejä sopivista koulutusvaihtoehdoista.
Sinun kannattaa myös käydä katsomassa, millaisia avoimia työpaikkoja eri aloilta löytyy ja miettiä koulutusvalintaa siltä kantilta.
Katso avoimet työpaikatKun löydät itsellesi työn, joka sinua voisi kiinnostaa, voit aloittaa sellaisten koulutusvaihtoehtojen kartoittamisen, jotka tarjoavat sinulle mahdollisuuden työllistyä haaveilemaasi ammattiin.
Pohdi näitä koulutusvalintaa tehdessä
- Mitkä ovat lähtökohtasi: Oletko päättämässä peruskoulua, käynyt lukion, opiskellut jo jonkun ammatin ja ollut useamman vuoden työelämässä?
- Haluatko opiskella kokopäiväisesti vai työn ohella?
- Mistä aiheesta haluaisit oppia lisää?
- Millä paikkakunnalla haluat opiskella?
- Haluatko, että koulutuksesi tarjoaa sinulle jatkokouluttautumismahdollisuuksia?
- Haluatko työllistyä tiettyyn ammattiin vai pitääkö koulutuksen tarjota laajemmat mahdollisuudet työllistyä erilaisiin tehtäviin?
- Millaisessa oppilaitoksessa haluat opiskella? Mitä koulutusohjelmia ja etuja oppilaitos tarjoaa opiskelijoille? Esim. mahdollisuus opiskelijavaihtoon eri maihin.
Mahdollisuuksia kouluttautua on hyvin monia ja itselleen sopivan ratkaisun löytämiseksi kannattaa käyttää hieman aikaa. Tutustu eri oppilaitosten ja koulutusten tarjoajien vaihtoehtoihin. Saadaksesi uuden ammatin, sinun ei välttämättä tarvitse istua koulun penkillä joka päivä kahdeksasta neljään. Eri opiskelumuodot tarjoavat tänä päivänä kattavasti mahdollisuuksia opiskella juuri itselle sopivalla tavalla: etänä, verkossa, lähiopetuksena tai vaikka kaikkien näiden yhdistelmänä. Esimerkiksi osatutkinnot ovat tänä päivänä nopea ja helppo väylä päivittää osaamista.
Muista, että opiskelupaikan valita ei ole lopullinen päätös eikä se määrää koko elämäsi suuntaa. Voit aina keskeyttää opinnot, pitää välivuoden ja vaihtaa koulutusalaa täysin.
Näillä vinkeillä pääset eteenpäin, kun alanvaihto ja uuden työpaikan löytäminen mietityttävät.