Kevään 2025 yhteishaku

Kevään 2025 yhteishaku tuo mukanaan uudistuksia – lue vinkit

Maria Tasula Ajankohtaista työnhaussa, Nuori työnhakija, Työelämä, Työnhaku, Urakehitys

Kevään 2025 yhteishaku sisältää ison muutoksen, kun yliopistojen uusi valintakoesysteemi otetaan käyttöön koko maassa. Uudistus tuo mukanaan useita mahdollisuuksia heille, jotka eivät aikaisemmin ole ehtineet aikatauluilta tai töiltä valmistautua pääsykokeisiin. Jatka lukemista, jos olet kiinnostunut opiskelusta ja uudesta ammatista.

Nyt on hyvä aika tutkia vaihtoehtoja laajasti: voit hakea kevään yhteishauissa niin ammatilliseen perustutkintoon, lukioon, yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Erilaisista mahdollisuuksista on hyvä ottaa selvää etukäteen, varsinkin jos et ole varma mitä haluaisit opiskella tai mitä taitoja unelma-ammatissasi tarvitaan.

Tiesitkö, että jos olet jo työelämässä ja haluaisit saada lisää osaamista, voit hakea ammattitutkintoon tai erikoisammattitutkintoon myös jatkuvassa haussa? Hakutapoja ja -aikoja on nykyään onneksi joustavasti, mutta kevään yhteishaussa on jaossa eniten opiskelupaikkoja.

Kevään 2025 yhteishaku – tärkeät päivämäärät

  • Kevään 2025 yhteishaku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen alkaa 18.2.2025 klo 8.00 ja loppuu 18.3.2025 klo 15.00.
  • Korkeakoulujen kevään 2025 toinen yhteishaku alkaa 11.3.2025 klo 8.00 ja loppuu 25.3.2025 klo 15.00.

Yhteishaku tehdään Opintopolussa. Tarkista jokaisen hakukohteesi valintatavat ja -kriteerit erikseen. Älä jätä hakemuksen lähettämistä hakuajan viimeisille minuuteille!

Miten pääsykokeet muuttuvat kevään yhteishaussa?

Yliopistojen valintakokeet ovat uudistuneet. Kevät 2025 on ensimmäinen kerta, kun uusi valintakoesysteemi on käytössä valtakunnallisesti. Kokeita on vähemmän, ja samalla kokeella voi hakea useaan eri kohteeseen. Myös pääsykokeisiin lukeminen mullistuu: useisiin hakukohteisiin ei ole ollenkaan ennakkomateriaaleja, tai ne julkaistaan 2-3 päivää ennen valintakoetta.

Jos aikaisemmin on tuntunut siltä, että ei ole aikaa lukea pääsykokeisiin esimerkiksi töiden ohella tai mahdollisuutta sumplia menoja niin, että ehtisi moneen eri kokeeseen, nyt on loistava aika tarttua tilaisuuteen ja toteuttaa opiskeluhaaveet.

Yliopistojen uudistuneet pääsykokeet pähkinänkuoressa

  • Yliopistoilla on yhdeksän yhteistä kansallista valintakoetta (Valintakokeet A-I).
  • Voit hakea samalla valintakokeella moneen eri hakukohteeseen ja yliopistoon.
  • Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit hakea toiselle puolelle Suomea tekemällä kokeen sinua lähimmällä paikkakunnalla, jossa kyseinen valintakoe järjestetään.
  • Esimerkiksi Valintakokeella G voit hakea muun muassa oikeustieteisiin, hallintotieteisiin, viestintätieteisiin ja yhteiskuntatieteisiin. Kokeen kaikille yhteinen osio perustuu kokeessa jaettavaan materiaaliin. Oikeustieteisiin ja viestintätieteisiin on oma eriytyvä osio, jonka materiaali julkaistaan pari päivää ennen valintakoetta. Voit halutessasi tehdä kokeen kaikki osiot.
  • Todistuksella hakevat eivät joudu valmistautumaan pääsykokeisiin turhaan, sillä todistusvalinnan tulokset tulevat nyt aikaisemmin.

Miten valmistautua pääsykokeisiin?

Miten valmistautua uusiin valintakokeisiin, jos ennakkomateriaaleja ei ole tai ne tulevat vasta kuukausien päästä? Monet painivat samojen kysymysten kanssa – et ole yksin. Täysin uusi tilanne on kaikille yhtä jännittävä. Kokeeseen ei kannata kuitenkaan mennä kylmiltään: uudistunut koe ei tarkoita helppoa koetta. Valmistautuminen alkaa rentoutumisesta: älä stressaa liikaa. Tärkeintä on, että menet paikan päälle kokeeseen ja teet parhaasi.

Vaikka tulevat valintakokeet ovat tyyliltään uusia, edelliset pääsykokeet antavat osviittaa siitä, mitä voi olla tulossa. Tutustu hakukohteesi vanhoihin pääsykokeisiin, jotka löytyvät yliopistojen omilta sivuilta. Sen jälkeen katso, minkä muiden alojen kanssa hakukohteesi on samassa kokeessa. Mieti aloja yhdistäviä teemoja ja lue niihin liittyviä uutisartikkeleita tai ajankohtaisia kirjoja. Yliopistojen uudet valintakokeet muistuttavat rakenteeltaan hieman AMK-valintakoetta, joten siihenkään tutustumisesta ei ole haittaa.

Juttele kevään koitoksesta läheisten ja kavereiden kanssa sekä etsi vertaistukea muista hakijoista esimerkiksi somesta. Muista perusasiat: varmista kokeen päivämäärä, aika ja paikka etukäteen sekä laita ne kalenteriin. Laita kalenteriin myös mahdollisen ennakomateriaalin julkaisupäivä. Valintakokeiden päivämäärät ovat jo tiedossa, joten sinulla on hyvin aikaa järjestellä työt, lastenhoito ja muut menot niin, että pääset tekemään kokeen. Katso ajoissa, mitä pitää ottaa mukaan, minne tarkalleen mennä ja mitä sinun täytyy huomioida esimerkiksi käytettävien ohjelmistojen saralla. Näin voit kokeen alkua odotellessa keskittyä täysin itse kokeeseen, etkä stressata tietokoneesi päivityksiä tai orastavaa nälkää.

Saat lisätietoa Yliopistovalinnat-sivustolta ja Opintopolusta, mitkä ovat toimineet tämän artikkelin lähteinä.

Mutta minne hakea? Miten valita oikea ammatti? Lue vinkit, jotka auttavat sinua toteuttamaan opiskeluhaaveet ja löytämään oman alan: