Kansainvälisen Decoding Global Talent 2021 -tutkimuksen mukaan 51 % suomalaisista kiinnostaa kansainvälinen ura ja muutto ulkomaille töiden perässä. Suomalaisten muuttohalukkuus on kuitenkin laskenut vuoden 2018 vastaavan tutkimuksen tuloksiin verrattuna, jolloin se oli vielä 67 %. Nuorten (<30v) muuttohalukkuus on kuitenkin vielä globaaleja tuloksia korkeammalla, eli Suomessa 63 % ja maailmalla 56 %. Myös korkeasti koulutettujen muuttohalukkuus on hieman globaaleja tuloksia korkeammalla. Suomessa 57 % korkeasti koulutetuista on valmiita muuttamaan ulkomaille, kun maailmalla vastaava luku on 54 %.
Missä maissa kansainvälinen ura kiinnostaa?
Suomalaiset muuttaisivat mieluiten työn perässä tuttuun länsinaapuriimme Ruotsiin. Muita suosikkeja ovat Saksa, Espanja ja Norja. Vielä vuonna 2018 mieluisimmat kohdemaat olivat Britannia ja Yhdysvallat, mutta nyt ne ovat pudonneet sijoille viisi ja kuusi. Myös eteläinen naapurimme Viro on kasvattanut houkuttelevuuttaan ja on nyt kahdeksanneksi mieluisin maa, jonne suomalaiset muuttaisivat töihin.
Alla olevaa Top10-listausta tarkasteltaessa huomataan, että maantieteellisellä sijainnilla on nyt selkeästi enemmän merkitystä, sillä kaikkien naapurimaidemme suosio suomalaisen työvoiman silmissä kasvoi vuoden 2018 tutkimukseen verrattuna. Pohjoismaista myös Tanska nousi nyt ensimmäistä kertaa Top10-listalle sijoittuen yhdeksänneksi. Kanada, joka nousi vuoden 2021 Decoding Global Talent -tutkimuksessa maailman houkuttelevimmaksi maaksi kansainväliselle työvoimalle löytyy suomalaisten osaajien listalta sijalta 10.
Kansainvälinen ura ei enää välttämättä edellytä muuttoa ulkomaille
Decoding Global Talent 2021 -tutkimuksen mukaan etätyöskentely ulkomaiselle työnantajalle kiinnostaa enemmän kuin muutto töiden perässä ulkomaille. Suomalaiset osaajat ovat valmiimpia työskentelemään ulkomaisille yrityksille etänä Suomesta käsin ja Suomi onkin kyselyssä kehittyneiden länsimaiden kärkisijoilla. Jopa 67 % suomalaisista olisivat halukkaita työskentelemään etätyönantajan palveluksessa. Sama luku on maailmalla 57 %, joten suomalaiset ovat keskiarvoa huomattavasti myönteisempiä etätyöskentelyyn.
Korona-aika on selvästi muuttanut suhtautumista etätyöskentelyyn ja tämä näkyy myös tutkimuksen tuloksissa. Monelle on vaikea kuvitella, että virustilanteen normalisoiduttua palattaisiin normaaliin toimistoelämään, vaan etätyöskentely yleistyy jatkossakin. Toki monet odottavat innolla sitä, että pääsee taas näkemään työkavereitaan livenä, mutta jatkossa varmasti monella osa viikosta kuluu kotitoimistolla. Etätyöskentely mahdollistaa myös sen, että työntekijä voi olla ulkomaisessa yrityksessä töissä ja luoda kansainvälistä uraa ilman, että se vaatii muuttoa uuteen maahan.
Tutkimus listasi 10 maata, joissa toimiviin yrityksiin suomalaiset osaajat mielellään työllistyisivät:
- Ruotsi
- Saksa
- Yhdysvallat
- Iso-Britannia
- Norja
- Viro
- Tanska
- Espanja
- Australia
- Kanada
Mitä hyötyä kansainvälisestä urasta on?
Ulkomailla tai ulkomaiselle työnantajalle työskentely on loistava mahdollisuus kerryttää ylipäätänsä kokemuksia, mutta myös edistää omaa uraa. Kansainvälinen työkokemus on kuumaa valuuttaa monen työnantajan silmissä ja siten näyttäydyt rohkeana osaajana, joka ei pelkää hypätä uusiin haasteisiin. Kansainvälinen ura voi siis tarjota myös uusia uramahdollisuuksia.
Kansainvälisen uran myötä sinulla on mahdollisuus oppia monia hyödyllisiä taitoja ja tapoja, sillä työskentelytavat ja -kulttuurit ovat erilaisia eri maissa. Kielitaidon kartuttaminen on toki yksi näistä, mutta samalla voit oppia miten eri kulttuuritausta ja tavat vaikuttavat mm. vuorovaikutukseen, aikakäsitykseen ja hierarkiaan. Katso artikkelimme 10 vinkkiä kulttuurienväliseen yhteistyöhön, johon on kerätty myös esimerkkejä eri maiden työskentelytavoista. Eri toimintatapojen tunteminen auttaa sinua ymmärtämään ulkomaalaisia kollegoja tai yhteistyökumppaneita paremmin. Jos muutat työn perässä ulkomaille, sinulla on mahdollisuus työkulttuurin lisäksi oppia myös enemmän maan kulttuurista, tavoista ja ihmisistä.
Laajat kontaktiverkostot ovat aina hyödyllisiä työelämässä ja kansainvälisen uran kautta voit saada kontakteja ja ystäviä ympäri maailmaa. Kansainvälisten verkostojen kautta voit mm. saada kehittämisideoita ja tarvittaessa apua oman työn haasteisiin, päästä osallistumaan erilaisiin kansainvälisiin tapahtumiin tai vain kysyä reissuvinkkejä ystävältäsi matalalla kynnyksellä.
Maailman suurimpaan Decoding Global Talent 2021 -työvoimatutkimukseen vastasi 209 000 vastaajaa 190:ssa eri maassa. Suomalaisia vastaajia tutkimuksessa oli 543. Tutkimuksen toteutti konsulttiyhtiö Boston Consulting Group (BCG) ja The Network -digirekrytointiverkosto. Suomessa vastaukset keräsi Laura, joka on yksinoikeudella The Networkin edustaja Suomessa. Yhteistyömme ansiosta löydät sivustoltamme helposti myös muiden maiden johtavat työnhakusivustot. Jos siis haaveilet työmahdollisuudesta maailmalla, tutustu muiden maiden avoimiin työpaikkoihin Töihin ulkomaille -osioissamme.