kuinka saada työpaikka

Kuinka saada työpaikka? Näillä ammattilaisten vinkeillä onnistut

Sanni Oja Työnhaku, Työnhaku käyntiin

”Kiitos mielenkiinnostasi avoimeen tehtävään. Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun.” Jep, tuttu lause varmasti meistä jokaiselle. Uutta työpaikkaa ei löytynyt vieläkään. Älä kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon, vaan tutkaile työnhakuprosessiasi tarkemmin. Mieti, voisitko tehdä jotain toisin. Keräsimme yhteen Undercover Recruiterin jakamat asiantuntijoiden vinkit, miten he toimisivat työnhakijan saappaissa varmistaakseen itselleen työpaikan. Lue ja ota käyttöön seuraavat 6 vinkkiä, kuinka saada työpaikka.

Kuinka saada työpaikka – 6 vinkkiä onnistumiseen:

1. Tuo persoonasi esiin

Anna persoonallisuutesi loistaa työnhakuprosessissa ja erotu joukosta sen avulla. CV antaa työnantajalle vain pintaraapaisun sinusta eikä kerro millainen olet ihmisenä tai työkaverina. Nykypäivänä on alettu pitää yhä enemmän arvossa ns. kulttuurillista sopivuutta, joka arvioi hakijan sopeutumista työympäristöön ja kyseiseen työpaikkaan. Arvioidessa kulttuurillista sopivuutta luonne, motivaatio ja asenne ratkaisevat.

Pyri miettimään omia vahvuuksiasi ja tuo ne rohkeasti esille. Rakenna niiden pohjalta itsellesi toimiva CV ja myy itsesi työnhakuprosessissa eteenpäin. Itsestään kertominen persoonallisesti kannattaa, jotta jäät paremmin rekrytoijan mieleen. Anna itsestäsi mahdollisimman hyvä ensivaikutelma jo CV:stä ja työhakemuksesta lähtien.

2. Panosta työhakemukseen

Mielenkiintoinen työhakemus auttaa sinut työhaastatteluun. Vertaile aina työhakemustasi työpaikkailmoitukseen ja pyri vastaamaan ilmoituksessa esitettyihin edellytyksiin ja toiveisiin. Voit käyttää hakemuksessasi myös samoja avainsanoja, joita työnantaja on ilmoituksessa käyttänyt. Avainsanat eli toisin sanoen hakusanat auttavat hakemustasi erottumaan joukosta varsinkin silloin, kun avoimeen työtehtävään saapuu useita kymmeniä hakemuksia. Ennen hakemuksen lähettämistä, lue se läpi ja korjaa ainakin nämä tavallisimmat virheet työhakemuksessa.

3. Valmistaudu työhaastatteluun huolellisesti

Kun olet päässyt työhaastatteluun, pyri ottamaan siitä kaikki irti ja hyödynnä mahdollisuus myydä itsesi uudelleen. Valmistaudu hyvin ja mieti esimerkiksi vastauksia yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin. Haastatteluun valmistautuminen etukäteen antaa työnantajalle sinusta ammattimaisen kuvan ja kertoo motivaatiostasi työpaikkaa kohtaan.

Haastattelun aikana muista kertoa työnantajalle mikä erottaa sinut muista työnhakijoita, ja miksi juuri sinä olet oikea henkilö kyseiseen tehtävään. Anna intohimosi näkyä! Kuvaile, miten osaamisesi auttaa menestymään työtehtävässä ja anna konkreettisia esimerkkejä omasta ammattitaidostasi. Muista vielä miettiä valmiiksi kysymyksiä, joita haluat työnantajalta kysyä. Työpaikkailmoitukseen lisätty kuvaus on yleensä vain tiivistelmä työnkuvasta sekä työnantajasta. Haastattelu on siis myös sinun tilaisuutesi saada vastauksia työpaikkaan liittyviin kysymyksiin.

4. Ota etukäteen selvää työnantajasta

Ota potentiaalisesta tulevaisuuden työnantajastasi kaikki mahdollinen selville ja tutustu yritykseen jo ennen työhaastattelua. Ota selvää esimerkiksi työnantajan toiminnasta, historiasta, arvoista ja missiosta. Löydät usein nämä tiedot helposti vierailemalla työnantajan kotisivuilla. Googlaa ja lue myös työnantajaan liittyvät viimeisimmät uutiset sekä arvostelut. Voit myös yrittää löytää kontakteistasi jonkun yrityksessä työskentelevän tai ennen työskennelleen henkilön, ja kysellä häneltä millaiseen paikkaan olet todella hakemassa. Työnantajaan tutustuminen etukäteen auttaa myös sinua muodostamaan kuvan siitä, onko työpaikka varmasti sinua varten.

5. Hyödynnä verkostoja ja rakenna itsellesi positiivinen brändi

Sana ”verkostoituminen” on ollut kaikkien huulilla jo pitkään, ainakin kun LinkedIniä selailee. Sen merkitystä ei voi kuitenkaan vähätellä. Omien verkostojen hyödyntäminen voi helpottaa ja tehostaa työnhakuprosessiasi sen sijaan, että vain hakisit työpaikkoja ja jäisit odottelemaan työhaastattelukutsuja.

Kerro kaikille avoimesti työnhaustasi ja kysele kontakteiltasi avoimista mahdollisuuksista. Sosiaalinen media on helppo ja nopea tapa olla yhteydessä vanhoihin tuttuihin sekä löytää uusia tuttavuuksia. Pidä silmät auki ja ole aktiviinen myös sellaisissa tilanteissa, joissa työnhaku ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin, koska ”joku tuntee aina jonkun”.

Verkostojen rakentamisessa auttaa, kun annat itsestäsi aina mahdollisimman hyvän ja aidon kuvan. Itsensä brändääminen saattaa kuulostaa hieman mahtipontiselta, mutta yksinkertaisimmillaan se on jo sitä, että rakennat ja muokkaat CV:n sopivaksi haettavaan tehtävään. Jos käytät LinkedIniä työnhaussa, lisää sinne sellaisia tietoja, jotka auttavat luomaan sinusta ja osaamisestasi sellaisen kuvan, joka houkuttelee potentiaalisia työnantajia. Muista kuitenkin aina olla rehellinen.

6. Tuo työnantajalle ratkaisu ongelmaan

Pohdi, miksi haettava tehtävä on avoinna ja mitä tulevalta työntekijältä odotetaan. Yritä samalla ymmärtää, mikä voisi olla se ongelma, jonka työnantaja haluaa positiolla ratkaista. Pyri aina tuomaan ilmi, mitä lisäarvoa juuri sinä ja työpanoksesi tuovat yritykseen. Jos osaat perustella hyvin arvosi ja tarpeellisuutesi, työnantaja ei halua päästää sinua enää vapaille työnhakumarkkinoille ja paikka on sinun.

Etkö ole vielä löytänyt unelmatyötäsi? Lue myös Miten löytää unelmatyö? 5 askelta kohti unelmiesi työpaikkaa.


Teksti on kirjoitettu Undercover Recruiterin ”What Would You Do if You Were a Candidate to Ensure You Get Hired?” artikkelin pohjalta.

Kuvan lähde: Andrea Piacquadio from Pexels