Unelmatyö

Miten löytää unelmatyö? 5 askelta kohti unelmiesi työpaikkaa

Sanni Oja Työelämä, Työnhaku, Työnhaku käyntiin, Urakehitys

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon aikaa käytät elämästäsi työntekoon? Virastoaikaan eli kahdeksasta neljään työskentelevä henkilö kuluttaa työhönsä 8 tuntia päivässä, joka tekee keskimäärin 2 000 tuntia vuodessa. Liian monta tuntia tuhlattavaksi työhön, jossa ei viihdy. Erityisesti tästä syystä on tärkeää tehdä työkseen jotain, mitä rakastaa. Unelmatyön löytäminen saattaa kuulostaa mahdottomalta tehtävältä, mutta pienen sinnikkyyden ja kärsivällisyyden avulla nämä 5 askelta vievät sinut kohti haaveilemaasi urapolkua.

1. Etsi työnantaja, joka vastaa arvomaailmaasi

Jos työpaikkasi arvomaailma ei kohtaa oman arvomaailmasi kanssa, tulet tuskin koskaan olemaan täysin tyytyväinen. Innokas ympäristönsuojelija ei luultavasti viihdy yrityksessä, jossa ei vaivauduta kierrättämään kopiopaperia ja todella kunnianhimoinen työntekijä haluaa nopeasti vaihtaa paikkaa, jos ei ikinä saa kiitosta saavutuksistaan.

Ensimmäiseksi sinun tulee kuitenkin olla tietoinen omista arvoistasi. Mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja mitä arvostat työelämässä. Voit pohtia esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Työn ja vapaa-ajan sovittaminen
  • Etenemismahdollisuus
  • Omiin työtehtäviin vaikuttaminen
  • Työyhteisön ilmapiiri
  • Työnantajan ekologiset ja eettiset toimintatavat
  • Työskentely kansainvälisesti
  • Korvaus tehdystä työstä
  • Oman osaamisen kehittäminen

Mietittyäsi sinulle tärkeimmät arvot voit lähteä tekemään tutkimustyötä työpaikoista, joiden arvomaailma sopii omaasi.

2. Räätälöi CV ja työhakemus

Hyvän ensivaikutelman antaminen on tärkeää työnhaussa ja usein työnantaja saa sinusta ensimmäisen kuvan CV:n ja työhakemuksen välityksellä. Siitä syystä niihin kannattaa panostaa ja muokata ne sopimaan juuri kyseiseen työpaikkaan. Muista sisällyttää hakemukseesi miksi juuri sinä olisit täydellinen työtehtävään ja mitä osaamista sinä pystyt tarjoamaan työnantajalle. Peilaa haettavaan työtehtävään koulutustaustaasi, aiempaa työkokemustasi sekä muuta osaamistasi. Varsinkin hakemuksessa kannattaa käydä läpi niitä asioita, jotka ovat työpaikan kannalta merkityksellisiä. CV:n ja hakemuksen kirjoittamisen apuna voit käyttää näitä vinkkiartikkeleita:

Nykypäivänä monet työnantajat käyttävät rekrytointiprosesseissaan digitaalisia rekrytointijärjestelmiä, joiden kautta myös CV ja hakemus lähetetään. Usein järjestelmistä löytyy hakusanoja hyödyntävä ominaisuus, jonka avulla työnantaja voi käydä läpi nopeasti suurenkin massan hakemuksia. Pidä siis huoli, että CV:si ja hakemuksesi sisältävät potentiaalisia hakusanoja, joita työnantaja mahdollisesti käyttää seuloessaan työnhakijoita. Työnantajalle tärkeitä hakusanoja bongaat myös helposti jo työpaikkailmoituksesta, joten luethan sen ajatuksella.

3. Tutustu työnantajiin

Paras tapa ottaa selvää unelmatyöstäsi on tutustua työpaikkoihin tietoa antavan haastattelun tai työharjoittelun kautta. Tietoa antava haastattelu eroaa tavallisesta työhaastattelusta siten, että siinä sinun on tarkoitus tutustua työnantajaan ja mahdollisiin työtehtäviin, vaikka varsinaista työpaikkaa ei olisikaan avoinna. Voit sopia haastatteluja kiinnostavien työnantajien kanssa ja kartoittaa, sopisiko työpaikka sinulle mahdollisesti tulevaisuudessa. Jos olet onnekas, sopiva paikka saattaa aueta myöhemmin ja olet jo jäänyt työnantajan mieleen rennon keskustelun merkeissä.

Jos sinulla on aikaa ja taloudellinen tilanteesi antaa periksi, tarjoa potentiaaliselle työnantajalle työpanostasi palkattomana harjoitteluna. Pääset tutustumaan työnantajaan, työkulttuuriin ja työtehtäviin lähietäisyydeltä ja saat mitä luultavammin aidon kuvan, millaista työskentely olisi. Ja mikä parasta, hoitaessasi hommasi hyvin työnantaja ei välttämättä halua enää luopua sinusta ja pääset harjoittelun päätyttyä jatkamaan unelmatyötä työnantajan palkkalistoilla.

4. Älä jousta unelmastasi

Jos työnhakusi ei ole tähän mennessä tuottanut tulosta tai pohdit oletko oikeassa työpaikassa, on suuri kiusaus  hakea kaikkiin mahdollisiin avoinna oleviin paikkoihin. Pyri kuitenkin välttämään houkutusta, jos toivot olevasi aidosti tyytyväinen seuraavassa työssäsi. Muuten saatat löytää pian itsesi hakemasta jälleen uutta työpaikkaa.

Aseta itsellesi arvojen lisäksi myös tavoitteet, jotka haluat saavuttaa unelmatyössäsi. Haluatko saada tietyn suuruista palkkaa? Tavoitteletko jotain tiettyä titteliä? Onko etätyömahdollisuus sinulle välttämätön? Muistathan aina mahdollisuuden neuvotella työsuhteesi ehdoista ja eduista. Vaikka työpaikka ei täysin vastaisi kuvausta unelmastasi, voit selvittää olisiko siitä mahdollista tehdä sellainen. Työnantaja saattaa olla valmis joustamaan ja muokkaamaan paikkaa sinulle mieluisaksi. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, on aika mennä eteenpäin.

5. Tee siitä unelmatyösi, mitä rakastat

Tämä neuvo saattaa tuntua hieman itsestäänselvyydeltä, mutta paras tapa saada unelmien työpaikka on tehdä työkseen sitä, mitä rakastaa. Mieti asioita, jotka kiinnostavat sinua tai ovat intohimosi. Viihdytkö jonkun tietyn harrastuksen parissa? Rakastatko esimerkiksi valokuvausta? Mikä asia tekee sinut niin onnelliseksi, että voisit viettää sen parissa tunteja?

Kun olet selvittänyt mielenkiinnon kohteesi, aloita etsimään niitä asioita sisältäviä työpaikkoja. Jos vaatteiden tekeminen on intohimosi, miksi et tekisi sitä työksesi. Ennen kuin perustat omaa ompelimoa, voit pyytää päästä seuraamaan työtä paikalliseen ompelimoon ja kokeilla, millaista olisi tehdä harrastuksesta kokopäiväinen työ. Nopealla googlaamisella saatat saada myös paljon erilaisia ideoita työpaikoista, joissa pääset toteuttamaan rakastamaasi asiaa työn kautta.


Tekstin lähde: Howstuffworks.com
Kuvan lähde: Andrea Piacquadio, Pexels.com