Joskus törmää ansioluetteloihin, joissa pitkä työkokemus mainitaan vain parilla sanalla, mutta esimerkiksi päivän mittaisesta kurssista on kirjoitettu kolme riviä. Silloin CV on epätasapainossa, mikä herättää epäilyksiä työhönottajassa.
Erään CV:n kirjoittanut henkilö oli toiminut viimeiset kahdeksan vuotta johdon sihteerinä ja toimitusjohtajan assistenttina suuressa suomalaisessa konsernissa. Sitä ennen hän oli toiminut neljässä vaativassa vastaavantyyppisessä tehtävässä. Pohjana oli hyvin läpiviety sihteerikoulutus.
Siististi laaditussa ansioluettelossaan hakija kertoi henkilötietonsa, perhesuhteensa, harrastuksensa ja koulutuksensa asiallisesti, samoin neljä ensimmäistä työpaikkaa. Viimeisestä työtehtävästään hän mainitsi yhden rivin, joka sisälsi tittelin, yrityksen ja työssäoloajan.
Kun lyhyestä maininnasta kysyttiin, asiaan selvisi selkeä syy. Yrityksen johdossa oli tapahtunut vaihdoksia, minkä seurauksena hyvin toimineet henkilökemiat olivat menneet pilalle. Päällimmäiseksi tunteeksi työpaikasta jäi katkeruus, koska työntekijä joutui hakeutumaan hyvästä työpaikastaan ”vapaaehtoisesti” pois. Kurjasti loppuneesta työkokemuksesta hän ei halunnut kirjoittaa yhtään enempää.
Samaan ansioluetteloon hakija oli kirjoittanut kaksi riviä SPR:n ensiapukurssin suorittamisesta. Tuo sinänsä mainio ja hyödyllinen kurssi kesti puoli päivää. CV oli pahasti epätasapainossa.
Tarkista oma ansioluettelosi
Ansioluettelon tasapainotus tarkoittaa sitä, että asiat ovat balanssissa. Jo heti ensimmäisellä silmäyksellä työnteolla, koulutuksella, siviiliasioilla ja harrastuksilla pitää olla sellainen osuus, kuin niillä on todellisessa elämässäkin. Työhistoriaa ja osaamista kannattaa painottaa, koska CV:llä haetaan työmahdollisuuksia.
Ansioluettelon epätasapaino suorastaan provosoi haastattelijaa kysymään, mikä mahdollisesti on pielessä, kun pitkästä työkokemuksesta ei mainita mitään. Provosoiva kysyminen voi johtaa pahimmillaan stressiin ja kiihtymykseen haastattelussa, ja siten haastattelukin on pilalla.
Tarkista omasta CV:stäsi, ovatko asiat sopusoinnussa ja tasapainossa. Onko koulutuksella, kursseilla ja työkokemuksella riittävä ja oikeansuuruinen osuus ansioluettelostasi? Jos et kirjoita ansioluetteloosi riittävästi, mitä olet tehnyt ja mihin asioihin olet hankkinut pätevyyden, ei sinua voida ottaa vakavasti hakijana. Silloin ansioluettelosi ja hakemuksesi pannaan automaattisesti syrjään eikä siihen enää palata. Jos kirjoitat epäoleellisista asioista liian paljon, käy CV:llesi yhtä huonosti. Muista siis laittaa asiat CV:ssä oikeisiin mittasuhteisiin, jotta onnistut työnhaussa.