Työhaastattelussa olet enää askeleen päässä uudesta työstä. Paineet onnistua ovat kovat, ja työhaastattelu saattaa olla hyvinkin jännittävä tilanne. Meidän neuvoillamme otat tilanteen haltuun ja loistat haastattelussa!
Työhaastattelu on ensikohtaaminen
Ensivaikutelma työhaastattelussa on erittäin tärkeä. Rekrytoija hylkää hakijan usein jo ennen ensimmäistä kättelyä, sillä hän tekee ensivaikutelman perusteella alitajuisia johtopäätöksiä siitä, sopiiko hakija porukkaan vai ei. Voit vaikuttaa sinusta saatuun ensivaikutelmaan työhaastattelussa monin tavoin. Saavu siistinä ja ajoissa työhaastatteluun. Muista olla ystävällinen kaikille tapaamillesi ihmisille – he saattavat olla tulevia työkavereitasi. Ajattele jotain positiivista ennen haastattelijan tapaamista, jotta sinusta välittyy iloinen ja positiivinen kuva. Muista myös hymyillä!
Ensimmäinen kohtaaminen haastattelijan kanssa ei ole ainoa hetki, jolloin työnhaussa syntyy ensivaikutelmia. Kun soitat työpaikkaan, ensimmäiset sekunnit ratkaisevat paljon. Hymyile ennen kuin aloitat puhelun – hymy kuuluu puhelimessa paremmin kuin äänensävy. Hetki, jolloin sinulle soitetaan ja kutsutaan työhaastatteluun, on toinen mahdollisuus tehdä hyvä vaikutus työnantajaan. Ilahdu soitosta ja anna sen kuulua. Muista kohdella ystävällisesti kaikkia yrityksen työntekijöitä, joihin mahdollisesti törmäät esimerkiksi haastattelutilanteessa. He saattavat olla tulevia työkavereitasi!
Valmistaudu vastaamaan työhaastattelussa vaikeisiinkin kysymyksiin
Haastattelija haluaa ensisijaisesti tietää, millainen työntekijä olisit. Valmistaudu kertomaan omista vahvuuksistasi ja saavutuksistasi. Havainnollista osaamistasi konkreettisin esimerkein: Se on uskottavampaa, ja jäät paremmin mieleen.
Varaudu vastaamaan myös vaikeisiin kysymyksiin työhistoriastasi. Esimerkiksi pitkät työttömyysjaksot CV:ssä herättävät usein kysymyksiä. Aukot työhistoriassa ovat kuitenkin normaaleja. Oletko hoitanut lasta kotona tai opiskellut? Kerro se haastattelijalle! Lue lisää hankalista työhaastattelukysymyksistä ja niihin vastaamisesta.
Suosittelijat voivat vahvistaa hyvää ensivaikutelmaa. Lue halutessasi lisää siitä, miten suosittelijoista on hyötyä työnhaussa.
Lopeta työhaastattelu ansiokkaasti – kysy haastattelijalta!
Haastattelun loppuun kannattaa panostaa vähintään yhtä paljon kuin ensivaikutelmaan. Työhaastattelun lopuksi sinua luultavasti pyydetään esittämään omia kysymyksiä. Hyvät kysymykset osoittavat, että olet aidosti kiinnostunut työpaikasta. Ja toisaalta – jos mielessäsi ei ole yhtäkään kysymystä, et vaikuta haastattelijan silmissä kovinkaan innostuneelta.
Mitkä sitten ovat hyviä kysymyksiä? Työhaastattelussa kannattaa esittää kysymyksiä työtehtävästä tai yrityksen toiminnasta. Vältä aivan perusasioiden kysymistä: ne tiedot sinun olisi pitänyt selvittää jo ennen haastattelua esimerkiksi yrityksen kotisivuilta. Voit kysyä esimerkiksi, millaisia tavoitteita työtehtävään valittavalle on asetettu, tai millainen henkilö sopii työhön. Yrityksen toimintaan liittyviä kysymyksiä voi esittää mm. tulevaisuuden haasteista tai tavoitteista.
Entä etähaastattelu tai videohaastattelu?
Nykyään työnhakijaa ei aina kutsuta paikan päällä tehtävään työhaastatteluun. Etä- ja videohaastattelut ovat tätä päivää ja ne tehostavat rekrytointiprosessia, jos haastatteluita halutaan tehdä paljon. Työnhakijallekin etänä tehtävä haastattelu on usein logistisesti helppo ratkaisu – varsinkin jos paikan päällä tehtävä työhaastattelu vaatisi matkustamista toiselle paikkakunnalle. Lue vinkkimme videohaastattelussa onnistumiseen ja siihen, miten etähaastatteluun voi valmistautua.
P.S. Haastattelujännitys voi haitata työhaastattelussa, mutta siitä voi päästä eroon. Jos jännität työhaastattelua, lue esiintymisvalmentajan vinkit siihen, miten jännityksen voi muuttaa voimavaraksi.