Yhtä työpaikkaa voi hakea yli sata hakijaa, joista vain muutama pääsee haastatteluun. Jotta sinä olisit yksi haastatteluun valituista, on työhakemuksesi syytä olla mainio. Listasimme kymmenen asiaa työhakemuksesta, joita kannattaa välttää. Kun korjaat nämä virheet työhakemuksessa, olet jo askeleen lähempänä haastattelukutsua.
1. Toisto ja jaarittelu
Työhakemus on mahdollisuutesi kertoa työnantajalle, miksi juuri sinä olisit täydellinen valinta hakemaasi tehtävään. Älä siis käytä tilaa toistoon ja jaaritteluun vaan mieti jokainen hakemukseesi kirjoittama lause tarkkaan. Sivun mittaisessa hakemuksessa ehdit kertoa itsestäsi yllättävän paljon, kun tiivistät asiasi fiksusti.
2. Liian yleinen sisältö
Et voi lähettää samaa hakemusta kymmeniin eri työpaikkoihin ja toivoa, että joku ottaa sinuun yhteyttä. Hakemus pitää aina personoida haettavan tehtävän mukaan. Työnantaja haluaa kuulla, miksi haet juuri heille töihin, joten kerro se hakemuksessasi.
3. Tapa erottua joukosta
Työhakemuksellasi pyrit erottumaan muiden hakijoiden joukosta, mutta tee se tyylikkäästi. Jos et ole erityisen hyvä kuvankäsittelijä, älä lähde visualisoimaan hakemustasi muokatuilla kuvilla. Värikäs teksti tai taustakaan ei välttämättä toimi. Hakemuksen sisältö on kaiken a ja o. Sisältö on siis paras aseesi joukosta erottumiseen.
4. Adjektiiviluettelo
Kun kuvailet itseäsi työntekijänä, tee se esimerkein. Listaus ”Olen luotettava, ahkera, oma-aloitteinen, yhteistyökykyinen ja tehokas” ei jää helposti työnantajan mieleen. Avaa mieluummin muutamaa luonteenpiirrettäsi tarkemmin, antaen esimerkkejä, niin sinut muistetaan.
5. Negatiivisuus
Haluat antaa itsestäsi hyvän kuvan hakemuksessa, eikö niin? Älä siis vähättele itseäsi! Hakemuksessa voit hyvin jättää kertomatta, että ruotsinkielentaitosi ei ole ensiluokkaisen hyvä. Älä myöskään käytä konditionaalia (Voisin olla, osaisin tehdä yms.) vaan totea asiat selkeästi. Heikkouksiasi kysytään todennäköisesti työhaastattelussa, joten säästä tämä aihe sinne.
6. Epäasiallinen sähköpostiosoite
Lähetit sitten hakemuksesi sähköpostitse tai rekrytointijärjestelmän kautta, työnantaja näkee sähköpostiosoitteesi. Jos sähköpostiosoitteesi on esimerkiksi wonderwoman69@hotmail.com, hakemustasi ei välttämättä edes lueta. Asiallisen kuvan annat itsestäsi sähköpostiosoitteella, joka on muotoa etunimi.sukunimi.
7. Kielioppi
Älä unohda oikolukea hakemustasi. Hölmöt kielioppivirheet voivat olla ratkaisevia haastattelukutsun kannalta. Jos olet epävarma kielitaidostasi, voit hyvin pyytää jotain tuttua lukemaan hakemuksesi läpi ennen sen lähettämistä työnantajalle. Kielioppivirheitä voit vähentää myös käyttämällä yksinkertaisia lauseita monimutkaisten lauserakenteiden sijaan.
8. Tiedostomuoto
Sähköpostitse töitä haettaessa työhakemus lähetetään liitetiedostona, ei kirjoitettuna suoraan sähköpostikenttään. PDF-tiedosto antaa sinusta ammattimaisemman kuvan, kuin doc-tiedosto. PDF-tiedosto on siistin näköinen, eikä siinä näy punakynää tai muita tekstinkäsittelyohjelmille ominaisia korjauksia. Jos rekrytointijärjestelmän kautta pyydetään lähettämään hakemus liitetiedostona, senkin olisi syytä olla PDF-tiedostomuodossa.
9. Liian perinteinen aloitus
”Hei, olen Milla Mallihakija, 24-vuotias sähköinsinööri Espoosta.” Kuulostaako tutulta? Tämä on hyvin perinteinen ja yleinen tapa aloittaa työhakemus. Jos hakemuksesi on hyvä, voit hyvin päästä jatkoon tälläkin aloituksella, mutta parannat mahdollisuuksiasi huomattavasti keksimällä jotain vähän omaperäisempää hakemuksen alkuun. Jos hakemuksen alku tempaa mukaansa, hakemuksesi luetaan mielenkiinnolla loppuun saakka.
10. Yhteystiedot
Älä unohda laittaa hakemukseesi yhteystietoja. Vaikka lähettäisit tiedoston sähköpostitse, kirjoita sähköpostiosoitteesi myös hakemuksen alkuun, sillä työnantaja ei välttämättä jaksa kaivaa tietojasi satojen sähköpostien joukosta. Myös puhelinnumerosi on oleellinen tieto, sillä valtaosa työhaastattelukutsuista hoidetaan puhelimitse.
Nyt kun olet korjannut tavalliset virheet työhakemuksessa, käy lukemassa lisää työnhakuvinkkejä!