Viestinnän opiskelija Kiia Etelävuori vietti puoli vuotta Ruotsin toiseksi suurimmassa kaupungissa Göteborgissa opiskelemassa kansainvälistä politiikkaa.
”Muistan, kun vielä muutama vuosi sitten ihmettelin, kuka muka lähtee vaihtoon niinkin lähelle kuin Ruotsiin. Viime vuonna kuitenkin muutin mieleni, ja päätin lähteä yliopiston Nordlys-vaihtoon Göteborgiin.
Ruotsiin lähtö alkoi houkuttaa minua fuksivuonna. Olen aina pitänyt ruotsin kielestä, ja ajattelin siitä olevan varmasti hyötyä viestinnän opinnoissani. Tuttuni oli ollut aikaisemmin Göteborgissa vaihdossa, ja hänen kertomansa mukaan kaupunki kuulosti unelmapaikaltani: kulttuuria, saaristoa ja pieniä kahviloita siellä täällä. Lisäksi yliopistossa oli monipuolinen ja laadukas kurssivalikoima. Sain suoritettua sivuaineeni vaihdon aikana, joten opinnoista oli oikeasti hyötyä.
Lähtöjärjestelyt olivat helppoja, vaikka aluksi stressasin niitä. Minun piti tehdä muun muassa kurssisuunnitelma vaihtokevättä varten sekä kirjoittaa perustelukirje siitä, miksi halusin opiskella juuri Göteborgissa. Asunto järjestyi alle vuorokaudessa: paikallinen opiskelija-asuntosäätiö tarjosi minulle mukavaa pientä opiskelijakämppää.
Ainoastaan kurssivalintojen kanssa kohtasin ongelmia. Kuukausi ennen lähtöä minulle ilmoitettiin, että saan ottaa ainoastaan ruotsinkielisiä kursseja. Epävarmana omista taidoistani olin valinnut itselleni pelkästään englanninkielisiä opintoja.
Eipä siinä sitten muuta kuin uusia kursseja valitsemaan. Niin kuin ruotsalaiset sanoisivat: Det löser sig. Kaikki selviää. Peloistani huolimatta selvisin kursseista hyvin myös toisella kotimaisella. Eikä kielitaitoni olisi kehittynyt läheskään niin paljon ilman ruotsinkielistä opetusta ja luokkakavereita.
Opiskelussa oli jonkin verran eroja suomalaiseen kouluun verrattuna. Opettajat panostivat opetukseen todella paljon: oli erilaisia tehtäviä, case-esimerkkejä, vierailevia luennoitsijoita ja niin edelleen. Ruotsalaiset rakastavat keskusteluja, eikä ryhmätöiltä ja seminaareilta voinut välttyä. Suomessa opiskeluni on aina ollut paljon itsenäisempää.
Silloin tällöin meinasin menettää hermoni, kun ruotsalaiset halusivat diskuteerata eli keskustella kaikesta mahdollisesta. Se tuntui suomalaisesta kauhean epätehokkaalta. Esimerkiksi ryhmätöissä ei usein ollut minkäänlaista työnjakoa, vaan jokainen lausekin mietittiin yhdessä.
Kielimuuri tuntui välillä raskaalta. Varsinkin aluksi göteborgilaisten mongertavaa puhetta oli hankalaa ymmärtää. Puhuminen oli kuitenkin helpompaa kuin aluksi pelkäsin: kun vain uskaltautui avaamaan suunsa, kaikki kyllä ymmärsivät hieman huonompaakin ruotsia. Viiden kuukauden aikana kielitaito kehittyi huimasti, ja huomasin jopa saaneeni göteborgilaisen aksentin suomenruotsalaisen puhetavan tilalle.
Ihmiset olivat todella ystävällisiä, ja kaikki ottivat minut hyvin vastaan. Olin ainoa vaihto-oppilas kursseillani, ja pelkäsin aluksi jääväni ulkopuoliseksi, kun kielikään ei sujunut täydellisesti. Luokkalaiseni tulivat kuitenkin puhumaan minulle heti ensimmäisestä päivästä lähtien, kutsuivat minut tapahtumiinsa ja vaikuttivat aidosti kiinnostuneilta kuulumisistani.
Myös muihin vaihto-oppilaisiin tutustuminen oli todella helppoa, vaikka en opiskellutkaan heidän kanssaan. Etenkin lukukauden alussa vaihtareille järjestettiin kaikenlaista vapaa-ajan ohjelmaa. Paljon riippui myös omasta aktiivisuudesta. Ensimmäisiin tapaamisiin pitää uskaltaa lähteä yksinkin, ja muihin täytyy ottaa rohkeasti kontaktia sekä ehdottaa uusia tapaamisia.
Löysin omanhenkisiäni ihmisiä lähes heti kun saavuin, joten muihin tutustumisesta ei kannata ottaa liikaa stressiä. Vaihtareiden kanssa on helppo ystävystyä, sillä kaikki ovat samassa tilanteessa.
Göteborg on kaupunkina aivan ihana. Sieltä löytyy niin tunnelmallisia kahviloita, ostoskeskuksia kuin kalastajasaaria. Kaupungissa on myös paljon keikkapaikkoja, kulttuuria sekä kaupunkitapahtumia kuten puistokirppiksiä. Vaikka Ruotsi on aivan naapurissa, sielläkin tuntee ehdottomasti olevansa ulkomailla. Suosittelen vaihtoon lähtöä, minulle se oli yksi elämäni parhaista kokemuksista.”