Työssäoppimispaikka

Työssäoppimispaikka löytyy kyselemällä

Laura Nuori työnhakija, Työharjoittelu, Työnhaku

Ammattikouluopiskelijoilla koulun suorittamiseen kuuluu lähes aina työssäoppimisjakso, joka suoritetaan tekemällä työharjoittelu. Jos oppilaitos ei tarjoa tai määrää sitä erikseen, työharjoittelupaikka täytyy etsiä itse. Lue, mistä aloittaa.

Jos haluat erottautua joukosta, työssäoppimispaikkaa tai työpaikkamahdollisuutta kannattaa käydä kysymässä yrityksestä paikan päältä. Se on nykään harvinaista, joten jäät varmasti mieleen. Kohtelias esittäytyminen ja työmahdollisuuksien kysely erottaa sinut muiden hakijoiden joukosta, vaikka työssäoppimispaikka ei siltä seisomalta irtoaisikaan.

Mikäli työssaoppimispaikan hakeminen jännittää kovasti, voit kasvattaa rohkeutta etenemällä helpommasta vaihtoehdosta vaikeampaan. Voit esimerkiksi aloittaa lähettämällä yrityksille sähköpostia ja avoimia hakemuksia. Kun saat näistä kerättyä itsellesi itsevarmuutta ja rohkeutta, voit kokeilla seuraavan kerran soittamista suoraan yritykseen ja kysyä lisää työtehtävistä. Kun soittaminen onnistuu jo hyvin, voit rohkaistua marssimaan yritykseen paikan päälle, toivottavasti jo haastattelun merkeissä. Mitä aktiivisemman kontaktin otat yritykseen, sen paremmiksi mahdollisuutesi muuttuvat.

Tyypillinen virhe, johon työnantajat usein törmäävät, on työharjoittelupaikkojen hakijoiden työnhakutapa. Yritykseen tulee paljon tekoälyllä tehtyjä hakemuksia, jotka paljastavat että työnhakija ei ole tutustunut paikkaan tarkemmin. Vaikka työnantaja olisi kuinka kohtelias, tällaista hakemusta ei voi käsitellä työnhaun kannalta myönteisesti. Usein tekoälyllä tehty työhakemus antaa myös kuvan siitä, että hakija ei tule työssä toimeen itsenäisesti.

Työharjoittelupaikan hakemiseen panostaminen antaa sinusta paljon kypsemmän ja itsenäisemmän kuvan. Vastaanotto esimerkiksi somessa ja LinkedIn:issä tehtyihin somepostauksiin, jossa kerrotaan työharjoittelupaikan etsimisestä, on yleensä myönteinen ja postaukset lähtevät usein viraaliksi.

Löydä työssäoppimispaikka näillä vinkeillä

Kun haet työharjoittelupaikkaa tai mitä tahansa työpaikkaa, pidä mielessäsi nämä kuusi asiaa:

  • Voit kysyä tekoälyltä neuvoja, mutta työpaikan haku on sinun vastuullasi
  • Jos heti ei tärppää, älä luovuta muutaman yrityksen jälkeen, vaan jatka sinnikkäästi etsimistä
  • Hae etenkin pieniin yrityksiin, sillä voit saada niistä henkilökohtaisempaa ohjausta
  • Hymy ja katsekontakti viestivät hyvästä asenteesta
  • Hyödynnä someja ja kontaktejasi
  • Ole aktiivisesti yhteydessä eri työpaikkoihin

Muista, että työharjoittelupaikka on osa opintojasi. Sinulla on oikeus kysyä ja saada riittävä perehdytys esihenkilöltäsi ja ohjaajaltasi. Työharjoittelupaikka on ensisijaisesti sinua varten. Se on tilaisuus näyttää, mitä osaat.

Lue lisää, miten löytää työharjoittelupaikka opiskelijana!