Työskentely opintojen ohella

Työskentely opintojen ohella

Vieraskynä Nuori työnhakija, Työelämätaidot, Työnhaku

Jokainen opiskelija törmää työnhakuun jossain vaiheessa opintojaan. Monet hakevat ainakin kesätöitä, mutta tähtäimessä voi olla myös harjoittelupaikka, osa-aikatyö tai työpaikka valmistumisen jälkeen. Oli tilanne mikä tahansa, työnhakua on tärkeä suunnitella. Lue vinkit, miten työskentely opintojen ohella onnistuu ja millaiset työpaikat voisivat soveltua sinulle.

Miksi opiskelijana kannattaa tehdä töitä?

Monet opiskelijat päätyvät hakemaan töitä taloudellisista syistä, kun opintotuki ja -laina eivät riitä kattamaan arjen pakollisia menoja. Lisätienestit ovatkin usein työnteon konkreettisin hyöty muttei suinkaan ainoa.

Tienestien lisäksi opiskelija kerryttää käytännön työkokemusta, mikä luo pohjaa tulevaisuuden työpaikalle. Verkostot ovat työelämässä tärkeitä, ja yritykselle entuudestaan tuttu henkilö on aina rekrytoinnissa vahvoilla.

Ideaalitilanteessa työskentely opintojen ohella edistää myös opintoja. Jos työ on miellyttävää ja käsittelee opiskeltavaa alaa, se ei jarruta opintoja vaan vauhdittaa niitä. Työssä voi nähdä, miten opinnoista saatu teoriatieto soveltuu käytäntöön, ja käytännön puoli toimii polttoaineena tuleviin opintoihin.

Työpaikan ei kuitenkaan tarvitse olla omalla alalla, jotta se olisi hyödyllistä. Jokaisessa työpaikassa oppii ns. siirrettäviä taitoja, kuten yhteistyö-, viestintä- ja ajanhallintataitoja, joista on hyötyä kaikkialla työelämässä. Opintojen ohessa työskentely osoittaa myös työnantajalle oma-aloitteisuutta, ahkeruutta ja tavoitteellisuutta.

Mitä töitä opiskelijana voi tehdä?

Jos tuleva ammatti ja urapolku ovat selvillä, opiskelijan tähtäimessä on todennäköisesti oman alan työpaikka. Tämä helpottaa usein työhaun suunnittelua: media-alan opinnot ohjaavat luontaisesti hakemaan erilaisia viestinnän, sisällöntuotannon ja markkinoinnin tehtäviä.

Kaikkien urasuunnitelmat eivät kuitenkaan ole opiskeluaikana selvillä. Selkeän suunnan puuttuminen voi tehdä työnhausta vaikeaa, minkä voi kääntää myös mahdollisuudeksi: ennakkoluuloton hakija voi työllistyä lähes alalle kuin alalle, ja jokainen uusi työkokemus auttaa oman alan löytämistä.

Koska opiskelijana pitää tasapainotella opintojen, työn ja vapaa-ajan välillä, työ on usein osa-aikaista, keikkaluontaista tai viikonlopputyötä. Töitä voi tehdä esimerkiksi iltapainotteisesti tai muutamana päivänä viikossa. Joustavat työajat mahdollistavat sen, että työ ei aja opintojen tai oman jaksamisen edelle.

Opiskelijan työpaikka voi löytyä monelta alalta, kuten:

  • asiakaspalvelijana
  • henkilökohtaisena avustajana
  • lastenhoitajana
  • rakennusapulaisena
  • varastotyöntekijänä
  • tarjoilijana
  • siivoojana
  • yksityisopettajana

Kaikki tarvittava hakemiseen löytyy tätä nykyä netistä. Avoimia työpaikkailmoituksia voit selata esimerkiksi Laurassa, josta löydät vinkkejä, työkaluja sekä ratkaisuja työnhakuun ja työelämään. Työtarjouksiin voi lisäksi törmätä yritysten ja työnhakusivustojen somekanavissa. Myös oppilaitoksilla on usein omat tukipalvelunsa työnhakuun.

Työn ja arjen tasapainottelu yksityisopettajana

Ennen työnhakua on hyvä miettiä, kuinka paljon omassa kalenterissa on tilaa työnteolle. Heti työhakemuksessa voi kertoa, kuinka paljon tavallisena viikkona pystyy tekemään töitä, ja tulevista tenttijaksoista ja muista pakollisista menoista on hyvä ilmoittaa mahdollisimman ajoissa.

Jos kiinteisiin työaikoihin sitoutuminen on vaikeaa, ratkaisu voi löytyä yksityisopetuksesta. Superprofin yksityisopettajana pystyt itse määrittämään työaikasi ja räätälöimään sen opintojen ympärille.

Superprofista on kasvanut kymmenessä vuodessa yksityisopetuksen kansainvälinen mittapuu, jolla on yli 25 miljoonaa opettajaa ja 35 miljoonaa oppilasta ympäri maailmaa.

Superprof sopii opiskelijoille loistavasti, sillä opetusta voi tarjota ilman työkokemusta tai muodollista pätevyyttä. Olitpa musiikillisesti lahjakas, hyvä kielissä, innokas kotikemisti tai oman elämäsi personal trainer, voit jakaa yksityisopettajana oppejasi eteenpäin ja tienata siinä sivussa.

Yksityisopetus rakentuu joustavuuden ympärille: tunteja voi järjestää joko paikan päällä tai etänä, hyppytunneilla tai tavallisen työajan ulkopuolella, mikä helpottaa työn, opintojen ja vapaa-ajan tasapainottelua. Yksityisopettajana saat myös hinnoitella työsi vapaasti, mikä helpottaa tulojen laskemista ja seuraamista.

Näistä kumpaakaan ei pidä vähätellä: vaikka työ olisi satunnaista tai osa-aikaista, se voi syödä viimeisenkin vapaa-ajan rippeet ja heijastua sitä kautta haitallisesti opintoihin.

Opintotuen kannalta tulojen pitää puolestaan pysyä Kelan asettamien tulorajojen raameissa, mistä saa lisätietoa Kelan sivuilta.

Hanki työkokemusta opiskelijana

Opintojen ohella työskentelystä voi siis saada paljon irti. Yhdelle tärkein anti voi olla lisätulot, toiselle käytännön kokemus, kolmannelle työelämän verkostot ja neljännelle oman alan löytäminen.

Työnhaussa on kuitenkin tärkeä muistaa, että opiskelijan tärkein tehtävä on opiskella. Jos työ heijastuu haitallisesti opintoihin, valmistautuminen ja sitä kautta työelämään siirtyminen voivat lykkääntyä. Töitä ei kannatakaan etsiä suin päin vaan suunnitelmallisesti, mihin on tarjolla monenlaista apua, tukea ja työkaluja.

Kiinnostaako työskentely opintojen ohella?