Kun haet uutta työpaikkaa, joudut usein lähettämään monta hakemusta, ennen kuin saat mieleisen paikan. Jotta haku-urakka ei tuntuisi niin raskaalta, sen suunnitteluun kannattaa uhrata muutama hetki. Näillä vinkeillä organisoit työnhakusi oikein!
1. Muokkaa CV:stä eri versioita eri tehtäviin
Hyvä CV kertoo sinusta ja työkokemuksestasi oleelliset asiat haettavan tehtävän kannalta. Kannattaakin tehdä valmiiksi esimerkiksi kolme erilaista CV-pohjaa, joissa painotat eri osaamisalueitasi. Jos haet töitä vaikka viestinnän alalta, voit yhdessä versiossa korostaa sosiaalisen median osaamistasi, toisessa suullisia taitojasi ja kolmannessa virheetöntä kielioppiasi. Pienetkin painotuserot voivat olla merkittäviä lopputuloksen kannalta!
2. Tutustu työpaikkoihin, joihin haet
Kun löydät kiinnostavan työpaikkailmoituksen, kannattaa vielä tehdä hieman taustatyötä, ennen kuin haet työpaikkaa. Ota selvää yrityksestä, jossa työtä on tarjolla. Tutustu yrityskulttuuriin ja yrityksen toimintatapoihin parhaasi mukaan ja pohdi, näkisitkö itsesi tämän yrityksen työntekijänä. Jos yritys tämän tutkailun jälkeen vaikuttaa sinulle sopivalta, hyödynnä hankkimaasi taustatietoa hakemuksessasi ja kerro, miksi haluat juuri kyseiseen yritykseen töihin. Jos taas yritys ei vaikuta sinun työskentelytapoihin sopivalta, vältyt taustatyösi ansiosta turhan hakemuksen lähettämiseltä.
3. Tee jokaiseen hakemaasi paikkaan oma hakemus
CV:n osalta riittää, että sinulla on muutama erilainen versio, joista voit valita hakemaasi työhön parhaiten sopivan vaihtoehdon. Työhakemus kannattaa kuitenkin aina personoida juuri kyseiseen työpaikkaan sopivaksi. Työpaikkailmoitus ja yritykseen tutustuminen etukäteen antavat sinulle vinkkejä, mitä hakemuksessa kannattaa painottaa. Tuo itsestäsi esille niitä puolia, jotka ovat juuri kyseisen tehtävän kannalta vahvuuksiasi. Voit erottua muista hakijoista esimerkiksi kertomalla vahvuuksistasi esimerkkien kautta.
4. Pidä kirjaa hakemistasi työpaikoista
Jos haet samanaikaisesti useita työpaikkoja, kannattaa kehitellä joku itsellesi sopiva systeemi, jonka avulla pysyt perillä hakemistasi paikoista. Kirjoita muistiin työpaikat, joihin olet hakenut, milloin lähetit hakemuksen, milloin hakuaika päättyy ja milloin työ mahdollisesti alkaa. Näin pysyt yhdellä silmäyksellä perillä siitä, mitkä hauista ovat vielä kesken ja mistä paikasta voit milloinkin odottaa kutsua haastatteluun. Jos jonkun paikan hakuajan päättymisestä on kulunut esimerkiksi yli viikko, etkä ole kuullut paikasta mitään, voit soittaa ja tiedustella hakuprosessin etenemisestä.
5. Ota talteen työpaikkailmoitukset
Useita työpaikkoja hakiessa on helppo mennä sekaisin siitä, mitä osaamista missäkin työssä vaadittiin. Saadessasi kutsun työhaastatteluun, olet todennäköisesti jo unohtanut, mitä juuri tässä tehtävässä olikaan oleellista. Kun haastatteluun valmistautuessasi yrität kaivaa ilmoitusta esille yrityksen sivuilta tai työpaikkapalveluista, se on useimmiten jo poistettu. Joten samalla kun haet työpaikkaa, kopioi työpaikkailmoitus itsellesi talteen. Se on sinulle varsin arvokas apu, kun mietit, mitä haastattelussa kannattaa tuoda esille.
6. Päätä etukäteen, mitä haluat kertoa haastattelussa
Työhaastatteluun kannattaa aina valmistautua hyvin etukäteen. Tässä apuna toimivat lähettämäsi hakemus, työstä kertova työpaikkailmoitus ja yrityksen nettisivut. Jäsentele ajatuksiasi näiden pohjalta ja päätä etukäteen muutama pointti, jotka haluat nostaa esille haastattelussa. Näin sinulla on haastattelussa järkevää kerrottavaa, etkä mene lukkoon sen aikana. Hyvä valmistautuminen tuo sinulle itsevarmuutta ja se näkyy myös haastattelijalle!