Työn hakeminen on monelle stressaava ja työläs prosessi. Vältä tyypillisimmät työnhakijan virheet ja onnistu työnhaussa!
Älä koskaan luota pelkästään yhteen hakuun, vaikka se näyttäisi kuinka lupaavalta. Päätös on useimmiten kielteinen, tai sen tekeminen lykkääntyy ja lykkääntyy. Jos elät yhden paikanhaun varassa ja prosessi päättyy kannaltasi kielteisesti, seuraa helposti masennus ja tunne, ettet kelpaa mihinkään. Koko hakuprosessin aloittaminen uudelleen ei tunnu hyvältä, joten pahimmillaan työnhakusi tyrehtyy yhteen loistavaan ”läheltä piti” -hakuun.
Jos sinulla on tässä tilanteessa monta muutakin paikkaa vetämässä, yksi kielteinen päätös ei tunnu miltään. Sen voi myös kuitata ajattelemalla, että nyt hävityssä paikassa oli vain tietyt hyvät puolet ja koko joukko huonoja puolia, kun sitä vertaa edelleen vireillä oleviin paikkoihin. Hakua voi siis jatkaa kahta suuremmalla innolla.
Hae töitä useista eri kanavista
Monilla työn hakeminen rajoittuu vain muutamaan työnhakukanavaan. Omaa piiriä kannattaa laajentaa, jottei yhtäkään hyvää paikkaa mene ohi. Voit laajentaa piiriäsi vaikkapa seuraavasti:
- Soita jokaiseen sopivaan yritykseen, mutta älä kysy työpaikkaa! Esittele itsesi lyhyesti ja kysy sitten: ”Olisiko minun tyyppiselleni henkilölle teillä joskus käyttöä tai tarvetta.” Jos esität kysymyksen ystävällisesti, saat myönteisen vastauksen ja ovi on raollaan. Jos kysyt työpaikkaa eikä sellaista ole avoinna, sinut on helppo tyrmätä ja ovi sulkeutuu.
- Kartoita tuttavasi. Älä ujostele sitä, että olet hakemassa töitä, vaan verkostoidu aktiivisesti. Pyydä tuttaviasi kuulostelemaan mahdollisuuksia, jotta he tietävät, mitä osaat ja mitä olet hakemassa. Kysy myös, voivatko he suositella sinua.
- Lähetä avoimia hakemuksia.
- Lue lehdistä talousuutiset ja pohdi, onko uutisen takana piilevää työpaikkaa.
- Etsi tuttu, joka tuntee henkilöstöalaa ja kysy, mihin rekrytointialan yrityksiin sinun kannattaa soittaa ja miten.
- Tee oma LinkedIn-profiili, jos sinulla ei jo ole sellaista. Muista käyttää profiilissa kaikkia niitä sanoja, jotka kuvaavat osaamistasi. Näin hakukoneet löytävät sinut, ja pääset tarkempaan arviointiin.
- Katso nimitysuutiset ja erityisesti se kohta, mistä yrityksestä joku on lähtenyt pois. Onkohan lähtijän paikka jo täytetty? Katso myös johtajatason nimitykset. Uudella johtajalla on usein tarve vaihtaa väkeä ja palkata lähipiiriinsä henkilöitä, joiden kanssa henkilökemiat toimivat.
Älä rajoita työnhakuasi tai vähättele itseäsi
Usein sorrumme työnhaussa rajoittamaan itse hakuamme enemmän kuin olisi järkevää. Perusteluja tällaiselle käyttäytymiselle löytyy runsaasti: ”hakuaika umpeutuu jo huomenna”, ”se on niin suosittu työpaikka, etten pääsisi kuitenkaan” ja niin edelleen. Työnhakusi ei varmasti onnistu, ellet ajattele positiivisesti!
Usein sorrumme myös vähättelemään itseämme. Vähättelyssäkin mahdollisuudet ovat rajattomat. Joku pelkää olevansa liian vanha, toinen vähättelee kielitaitoaan ja kolmas murehtii työkokemuksen puutetta. Hakemisesta ei kuitenkaan ole koskaan mitään haittaa. Kannattaa myös muistaa, ettei muiden hakijoiden tasoa voi koskaan tietää. Voit hyvinkin olla paras hakija, vaikka ruotsin kielen taitosi ei olisi täydellinen.
Mieti, missä olet hyvä, mitkä ovat parhaat ominaisuutesi ja mitä myönteistä olet saanut aikaan. Muista myös, että jokaisessa on hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Usein myös palkataan se, joka hakee hanakimmin, ei se, joka objektiivisesti ajatellen olisi sopivin.
Älä sorru testikammoon
Silloin tällöin työnhakija joutuu testattavaksi. Suhtaudu testiin pääsemiseen aina kiinnostuneesti, vaikka se saattaisi aluksi kuulostaa pelottavalta. Se antaa hyvän kuvan työnantajalle: olet kiinnostunut oppimaan itsestäsi lisää, ja osaat ottaa palautetta vastaan. Ota testaus siis mahdollisuutena oppia ja löytää kehityskohteita omassa työskentelyssäsi. Kuuntele palaute hyvin ja pyydä se myös kirjallisena. Tutkaile sitä hyvän ystävän kanssa ja pohdi, mitä asioita palautteesta voit esittää myönteisinä piirteinäsi, kun olet seuraavissa haastatteluissa.