Moniin työpaikkoihin pyydetään täyttämään työnhakulomake, johon hakija täyttää tarvittavat tiedot oikeisiin kohtiin. Vapaamuotoisten työhakemusten lähettämiseen tottuneelle valmis lomakepohja voi tuntua vieraalta. Lue asiantuntijoiden vinkit ja selvitä, miten täytät valmiit työnhakulomakepohjat oikein ja erotut eduksesi hakijoiden joukosta.
Useat rekrytoivat yritykset hakevat uusia työntekijöitä nykyään työnhakulomakkeen avulla. Kysyimme LAURA Rekytointi Oy:n toimittamaa LAURA™ -rekrytointijärjestelmää käyttäviltä henkilöiltä, millainen on hyvä valmiiseen pohjaan kirjoitettu työhakemus.
Työnhakulomake helpottaa ja nopeuttaa rekrytointiprosessia
Rekrytointikonsultti Elina Iivarinen, henkilöstöpalveluyritys Businesslike:
”Rekrytoimme työntekijöitä toimistopuolen tehtäviin pääkaupunkiseudulla, ja lisäksi teemme henkilöstövuokrausta. Rekrytointijärjestelmän käyttö nopeuttaa ja selkeyttää rekrytointiamme huomattavasti, sillä järjestelmässä hakemukset ovat samassa paikassa, yhtenäisen näköiset ja tiedämme mistä kohtaa lomaketta etsimämme tieto löytyy.
Miten sitten voi erottua joukosta ja personoida omaa hakemusta? Yllättävän usein hakemuslomakkeen tiedot ovat vajavaisesti täytetyt – pahimmassa tapauksessa kysymysten kohdalla lukee vain ”Katso CV”. On erittäin tärkeää täyttää tietonsa ja osaamisensa huolellisesti hakemukseen. Huolellisesti ja ilman kirjoitusvirheitä täytetty hakemus kertoo hakijan motivaatiosta tehtävää kohtaan, ja parantaa hänen mahdollisuuksiaan päästä työhaastatteluun kertomaan itsestään lisää. Hakijan on hyvä muistaa, että työnhakulomake on hakijan ja rekrytoijan ensikosketus toisiinsa.
Teemme myös niin sanottuja kantahakuja saapuneista hakemuksista, joten jos jokin tieto osaamisesta uupuu, voi hyväkin hakija jäädä haun ulkopuolelle. Järjestelmä kun ei osaa etsiä kaivattua osaamista mukaan liitetystä CV:stä. Rekrytointijärjestelmä ja lomakehakemukset ovat meidän tärkeimmät työkalumme ja hyödynnämme niitä päivittäin.
Työnhakulomakehakemuksessa mahdollisuudet oman persoonan esiintuomiseen voivat tuntua hakijasta rajallisemmilta kuin vapaamuotoisessa työhakemuksessa. Hakijan kannattaakin panostaa siinä juuri huolellisuuteen, ja liittää mukaan räätälöity CV henkilökohtaisen esittelyn kera. Lisäksi lomakkeessa on oma kohtansa itsensä esittelylle, minkä yllättävän moni jättää hyödyntämättä. Itsestään kannattaa kertoa esimerkiksi tarinoiden ja esimerkkien avulla persoonallisella otteella.”
Työnhakulomake kannattaa täyttää huolellisesti
Palkka- ja sovellusasiantuntija Kirsi Hirvonen, Metsähallituksen henkilöstöpalvelut:
”Tarvitsemme työntekijöitä hyvin erityyppisiin metsä- ja luontoalan tehtäviin. Meillä työskentelee muun muassa suunnittelijoita, asiakaspalvelijoita, projektipäälliköitä, maankäyttöasiantuntijoita, huoltomiehiä, luontokartoittajia, suojelubiologeja ja metsänhoitoesimiehiä.
Vakinaisten henkilöiden lisäksi haemme kesäkaudelle paljon työntekijöitä määräaikaisiin tehtäviin, esimerkiksi luontokeskusten asiakaspalveluun. Pyrimme myös tarjoamaan opiskelijoille alaan liittyviä harjoittelupaikkoja.
Jokaiseen työhön haetaan eri lomakkeella. Työnhakijan kannattaakin miettiä, mitkä ovat juuri tämän työn kannalta olennaiset asiat, jotka tulee kertoa hakemuksessa.
Huolellisuutta ei voi korostaa tarpeeksi. Esimerkiksi sähköpostiosoitteet on kirjoitettu hämmästyttävän usein väärin. Hakemus kannattaa tarkistaa moneen kertaan ennen lähettämistä. On myös tärkeää kirjoittaa tekstikenttiin kunnollisia lauseita esimerkiksi ranskalaisten viivojen sijaan.
Vältä myös näitä virheitä työhakemuksessa.
Kysymme työnhakijoilta usein myös heidän harrastuksiaan ja vapaa-ajanviettotapojaan. Omat kiinnostuksenkohteet ovat tärkeitä, ja niitä kannattaa tuoda esille. Metsähallitus on maanläheinen paikka, ja esimerkiksi luontoharrastuksesta voi olla apua työtä hakiessa.
Työnhakulomake on tasa-arvoinen tapa palkata työntekijöitä. Kaikki hakijat kertovat hakemuksessa samat asiat, joten heitä on helpompi vertailla. Valitun hakijan pätevyys pystytään myös helposti todistamaan.”
LAURA Rekrytointi Oy:n (entinen Uranus Oy) edellinen toimitusjohtaja Hannu Solanne täydensi vielä:
”Jos hakemuspohjassa on mahdollisuus jättää esittelyvideo itsestä, se kannattaa ehdottomasti tehdä ja liittää mukaan. Suomalaiset työnhakijat ovat aika arkoja tekemään videohakemuksia, joten sen tekemällä erottuu varmasti joukosta. Jos videohakemus on hakemuksen liitteenä ja pääsee haastatteluun, tietää varmuudella, että kemiat työnantajan kanssa kohtaavat. Silloin työsuhteen saaminen on merkittävästi todennäköisempää.”
Tiesitkö, että Rekrytointi.com osaajaprofiilin hyödyntäminen hakemuksen pohjana tuo helpotusta työnhakuun? Käy luomassa osaajaprofiili ja katso avoimet työpaikat, joissa voit hyödyntää profiiliasi hakemuksen pohjana!