Työnhaussa, kuten elämässä yleensäkin, tulee välillä vastaan tilanteita, joissa ei tiedä, miten toimia. Jos sinua askarruttaa jokin asia työnhakuun liittyen, niin käy alla läpi työnhaun yleisimmin kysytyt kysymykset ja tietenkin vastaukset niihin!
Soittaa kannattaa kolme–neljä päivää sen jälkeen, kun on jättänyt hakemuksen. Voi siis ihan varmuuden vuoksi kollata, tuliko hakemus perille ja onko rekrytoija kerinnyt jo siihen tutustua. Soitto pitää perustella myös sillä, että on muutama lisäkysymys, joihin haluaisi vastauksia. Kun olet saanut vastaukset, kannattaa kysyä miten prosessi etenee ja sitten esittää lopuksi iloinen kiitos vastauksista ja reipas toivomus, että saisit haastattelukutsun.
Katso myös lisävinkkejä artikkelista Työnhaku puhelimitse.
Tärkeitä sinulle olisi selvittää, minkä alan yrityksiin haluaisit päästä ja googlettaa sopivilla hakusanoilla alan yrityksiä. Hakutulosten perusteella voit tutustua yrityksiin paremmin heidän nettisivuillaan. Hyvä keino löytää potentiaalisia työllistäviä pienyrityksiä on myös lukea esimerkiksi talousuutisia. Niissä on usein juttuja uusista yrityksistä ja sellaisista, joilla menee nyt hyvin.
Jos kiinnostava pienyritys löytyy, kannattaa mennä käymään yrityksessä. Kirjoita siisti hakemus ja CV, ota mukaan kopiot työtodistuksista ja suosituksista ja mene rohkeasti käymään. Kysy toimitusjohtajaa, käy näyttäytymässä hänelle ja kerro, minkälainen osaaja olet.
Jos sinusta tuntuu, että yritys voisi olla sinulle sopiva työpaikka, ilmaise mielenkiintosi yrityksessä työskentelyyn. Voit kysyä, onkohan minunlaiselle henkilölle teillä jossain välissä työtä tarjolla? Tästä parhaassa tapauksessa usein alkaa ex-tempore haastattelu.
Jos toimitusjohtaja näyttää sinulle yhtään vihreää valoa, hyvä keino vakuuttaa työnantaja on ehdottaa työsopimusta ja korostaa, että kirjataan siihen koeaika. Tokaise perään, että jos en pärjää, minusta pääsee helposti eroon. Tästä pieni työnantaja tykkää ja houkutus palkkaamiseesi kasvaa. Sitten se on sinusta kiinni.
Jos käynti yrityksessä kuulostaa hankalalta, voit lähestyä yritystä ensin sähköpostitse. Tällöin kannattaa sähköpostin yhteyteen laittaa suorahakukirje. Alla hyödyllisiä artikkeleita, miten hakea töitä yrityksestä, joka ei hae julkisesti työntekijöitä:
Työnhaku suorahakukirjeellä
Suorahakukirjeiden malleja
Vinkkejä piilotyöpaikan löytämiseen
Työtodistusten sijaan palvelussa on tavallista, että entiset työnantajat antavat suosituksia vanhoille työntekijöille. Jos työtodistustesi kirjoittajat löytyvät LinkedIn:stä, voit pyytää heiltä suosituksia suoraan siellä. Informoi samalla, että he voivat käyttää työtodistustasi suosituksen pohjana.
Voit tiedustella, mikälaista tyyppiä he tarkalleen tehtävään hakevat ja onko jotain erityisasioita, joita ei ole mainittu ilmoitustekstissä, joita henkilön kuitenkin toivotaan hoitavan työtehtävässä.
Järkevintä on aina kysellä työpaikasta ja työtehtävän sisällöstä. Jos puhelussa nostaa esille esimerkiksi vaadittavan koulutuksen, se saattaa olla negatiivinen asia, sillä koulutus on aina teoreettinen asia ja voit antaa itsestäsi ali- tai ylikoulutetun kuvan.
Sivuiltamme löytyy artikkeli työnhausta puhelimitse, jossa on kerrottu muutama muukin vinkki, joita kannattaa hyödyntää soittaessaan yritykseen.
Lisäksi puhelinsoitossa voi hyödyntää kysymyksiä, joita olemme luetelleet artikkeliimme: Työhaastattelun tärkeä vaihe: Onko sinulla jotain kysyttävää?
Kesätyö ja kesätöiden hakeminen
Meille esitettyjä yleisimpiä kysymyksiä kesätyöstä ja kesätöiden hakemisesta.
Ennen kaikkea kesätyönhaku on nopeus- ja kestävyysjuoksun yhdistelmä: lähetä hakemuksesi heti, kun löydät kiinnostavan työpaikan – kesätyöpaikkoja jaetaan jo vuoden vaihteen tienoilla – mutta ellei sinulla tärppää, jatka hakemusten lähettämistä ja purista kesään asti! Kenties olet niitä onnekkaita, jotka saavat työn kesän kynnyksellä, kun joka paikassa hoetaan ”kesätyöpaikkojen olevan jo jaettu”; hyvä että jaksoit juosta loppuun asti!
Alle 15-vuotiaille sopivista töistä on säädetty esimerkkiluettelo, jonka löydät sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta. Työsuojeluhallinnon sivuilta löydät tietoa nuoren työntekijän työehdoista, muun muassa työajoista, lepoajoista ja palkkauksesta.
Lisätietoja: Finlex: Laki nuorista työntekijöistä
Käytännössä hyvin nuoren työntekijän palkkaaminen on kiinni työantajan tarpeesta ja nuoren soveltuvuudesta tehtävään. Nuoren työnhakijan kannattaakin kysellä vanhemmilta, sukulaisita ja ystäväpiirin vanhemmilta, olisiko jossakin yrityksessä tarvetta innokkaalle ja tunnolliselle työntekijälle. Sinnikkyys ja oma-aloitteisuus työnhaussa on kaiken a ja o!
Lisätietoa ohjelmasta löytyy Taloudellisen Tiedotustoimiston sivuilta.
Kuvan lähde: cottonbro studio from Pexels