Alle 18-vuotiaat työntekijät pohtivat usein, millaisia mahdollisuuksia työelämällä on heille tarjota. Laki asettaa tiettyjä rajoituksia esimerkiksi alaikäisen työaikoihin sekä työtehtäviin. Näiden rajoitusten tarkoituksena on suojella nuorta liian raskaalta työltä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä nuoren työntekijän kannattaa huomioida työtä hakiessaan.
Alaikäinen työelämässä
14-vuotias tai samana vuonna 14 vuotta täyttävä voidaan palkata kevyeen työhön huoltajan suostumuksella. Tämän ikäinen työntekijä saa työskennellä enintään 7 tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa. Ylityötä ei saa tehdä. Lisäksi hän voi koulutyön ohella tehdä tilapäistä tai kestoltaan lyhytaikaista kevyttä työtä enintään 2 tuntia koulupäivän aikana. Työn tulee sijoittua klo 8-20 väliin. Vuorokautinen keskeytymätön lepoaika tulisi olla vähintään 14 tuntia. 13-vuotias ja sitä nuorempi henkilö voidaan palkata avustamaan teatteri- tai vastaavanlaisessa kulttuuritapahtumassa. Alle 14-vuotiaat tarvitsevat kuitenkin erityisluvan työntekoon.
15-17-vuotias
Vakituiseen työhön voidaan ottaa 15-vuotias oppivelvollisuutensa suorittanut nuori. 15-17 -vuotias saa tehdä työsopimuksensa jo itsenäisesti. Hänen säännöllinen työaikansa on kuten aikuisillakin samassa työssä, kuitenkin enintään 9 tuntia vuorokaudessa ja 48 tuntia viikossa. Oppivelvollisen päivittäinen työaika koulutyön ohessa saa koulun lomapäivinä olla enintään 7 tuntia, koulupäivänä enintään 2 tuntia vuorokaudessa. Jos käy koulua ja on työssä samaan aikaan, työ- ja kouluajan yhteenlaskettu pituus ei saa olla yli 8 tuntia vuorokaudessa ja viikoittaisen työajan yläraja on 12 tuntia. Työajan on sijoituttava klo 6:n ja 22:n väliin.
Työsuojelullisia näkökohtia
Nuorella saa teettää vain sellaisia töitä, jotka eivät ole vahingollisia hänen ruumiilliselle tai henkiselle kehitykselleen. Työtehtävät eivät saa vaatia suurempaa ponnistusta tai niihin ei saa sisällyttää suurempaa vastuuta kuin työntekijän ikään ja voimiin nähden on kohtuullista.
Hyödyllistä lisätietoa löydät seuraavilta sivuilta:
Työ- ja elinkeinoministeriö
Työsuojeluhallinto
Finlex: Laki nuorista työntekijöistä
Käy tutustumassa myös muihin nuorille kohdistettuihin työnhakuvinkkeihin!