yrittäjä

Yrittäjämäinen toiminta: Mitä pitää huomioida?

Laura Työelämä, Yrittäjyys

Töitä voi tehdä itselleen ilman yrityksen perustamistakin. Pienimuotoinen yrittäjämäinen toiminta on mahdollista aloittaa jo alle 18 -vuotiaana. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä pitää huomioida työllistäessään itse itsensä.

Toiminnan voi käynnistää yrittäjämäisesti ilman yrityksen perustamista seuraavin ehdoin:

  • Työ tai palvelu ei ole luvanvaraista (tarkista luvanvaraiset elinkeinot täältä).
  • Työn tekemiseen ei käytetä ulkopuolista henkilöä.
  • Työtä tehdään kotoa käsin tai muussa paikassa, joka ei ole pysyvä, elinkeinotoimintaa varten oleva paikka.

Toiminnan aloittamiseen sinun tarvitsee täyttää vain yksi dokumentti. Ilmoitat verotoimistoon, millaista toimintaa haluat harjoittaa ja täytät ammatinharjoittajan perusilmoituksen. Merkitse lomakkeeseen toiminnan laajuutta kuvaavaksi liikevaihdoksi alle 8500 euroa, niin toiminta ei ole arvonlisäverollista. Näin toimittuasi saat jonkin ajan kuluttua ennakonperintärekisteriotteen, jota joku asiakas voi sinulta kysyä.

Yrittäjämäistä toimintaa käynnistäessä kannattaa myös käydä jonkin vakuutusyhtiön konttorissa ja ottaa vakuutus tapaturman varalta. Eihän sitä koskaan tiedä, jos työpäivän aikana sattuu jotain odottamatonta ja loukkaat itsesi työkyvyttömäksi.

Kolmas asia on myös ehdottoman tärkeä: jos esimerkiksi teet työtä vain kesän ja lopetat sen jälkeen, sinun on käytävä toisen kerran verotoimistossa ja tehtävä tällä kertaa toiminnan lopetusilmoitus.

Tekemästäsi työstä ansaitut rahat voit pitää itselläsi ja käyttää ne vapaasti oman harkintasi mukaan mihin tahansa. Viimeinen ja olennainen tehtävä on tehdä vuodenvaihteessa veroilmoitus. Sitä varten sinulla on oltava tallessa kuitit kaikista tarvikkeista, joita olet toimintaasi varten hankkinut.

Parhaiten veroilmoituksen tekeminen onnistuu, jos tuttavapiirissäsi on ammattitaitoinen kirjanpitäjä tai tilitoimistoyrittäjä, joka voi tehdä toiminnastasi verottajalle asianmukaisen liiketoimintalaskelman. Se maksaa jonkin verran, mutta talous- ja verotusasioissa kannattaa pääsääntöisesti aina käyttää tilitoimistoa. Silloin säästyy monilta harmeilta, joihin oma vajavainen osaaminen talous- ja verotusasioissa voi pahimmillaan johtaa.

Yrittäjämäinen toiminta ilman y-tunnusta

Nykyään on mahdollistaa työllistää itsensä myös kevytyrittäjänä. Tällöin toiminta on yrittäjämäistä toimintaa, mutta y-tunnusta ei tarvitse perustaa, laskutus tapahtuu laskutuspalveluyrityksen kautta ja verotus perinteisesti verokortin kautta. Tällainen toiminta soveltuu hyvin pienimuotoisen sivutyön tekemiseen. Toiminnan kasvaessa ja laajentuessa vastaamaan lähemmäksi täysipäiväistä työtä, voi olla kannattavampaa perustaa virallinen yritys tai ainakin vähintään toiminimi.

Lue lisää yrittäjyydestä ja yrityksen perustamisesta!