Välillä kuulee ihmisten kertovan, että heidän työnsä on niin nautinnollista, ettei se lainkaan tunnu työltä. Joskus tällaisen työn taustalla on rakas harrastus. Olisiko sinunkin harrastuksessasi ainesta yritysideaksi?
Harrastuksen muuttaminen työksi voi joissain tilanteissa olla hyvinkin helppoa: Intohimoinen aerobikkaaja opiskelee aerobik-ohjaajaksi, vapaa-ajallaan neulepuseroita neulova pistää pystyyn internet-kaupan käsitöilleen tai koiraharrastaja ryhtyy tarjoamaan hoitopalveluita koirille. Mielikuvitusta kannattaa käyttää: Esimerkiksi moni suosittu bloggaaja saa nykyään tulonsa sivujen mainosbannereina.
Jokaista harrastusta ei tietenkään kannata lähteä muuttamaan työksi. On mietittävä, onko harrastuksen mahdollistamalle palvelulle tai tuotteille todella kysyntää: Yritystoiminnan tarkoitus on kuitenkin taloudellinen kannattavuus.
Kannattaa myös huomioida, että vapaa-ajan harrastus usein muuttuu, kun siitä tulee täysipäiväinen työ. Mutta jos intohimoa harrastukseen riittää, mikään ei estä kokeilemasta sitä yritysmielessä.
Harrastus työnä – Paul Stifflerin tarina
Paul Stiffler, Heritage Toys and Collectibles -yrityksen johtaja, loukkaantui vuonna 1987 vakavasti onnettomuudessa ja menetti työkykynsä. Toipuminen onnettomuudesta vei kauan aikaa, eikä hän uskonut enää pystyvänsä tekemään työtä.
Toipumisen myötä hän kuitenkin huomasi voivansa taas jatkaa rakkaita harrastuksiaan: puutöitä ja veistoksia. Vuonna 1993 hän käänsi harrastuksensa työksi, perusti Heritage Toys and Collectibles -yrityksen ja alkoi valmistaa lasten puuleluja ja huonekaluja.
Nykyään hän kehittää jatkuvasti tuotevalikoimaansa ja viihtyy työnsä ja harrastuksensa parissa, jotka ovat nyt sama asia.
Heräsikö kipinä yrittäjyyteen?
Jos näet omassa harrastuksessasi potentiaalin business-maailmassa, testaa, onko sinusta yrittäjäksi?
Lue myös yrityksen perustamisopas, ennen kuin ryntäät rekisteröimään toiminimesi.