Yrittäjä

Minustako yrittäjä? Yrittäjäyhteisön avulla kohti menestyvää yritystä

Vieraskynä Työelämä, Yrittäjyys

Oman yrityksen perustaminen on monelle tapa työllistyä ja päästä tekemään juuri itseä kiinnostavia asioita. Yrittäjä saattaa kuitenkin välillä tuntea olevansa yksin asiansa kanssa ja toimivien verkostojen löytäminen voi olla haastavaa. Osa saattaa myös näistä syistä jättää yrityksen perustamatta. Apua on onneksi saatavilla! Lue, miten Niko Kajala löysi Suomen suurimmasta yrittäjäyhteisöstä apua yrittäjyyteen. Alta löydät myös Nikon neljä muuta konkreettista vinkkiä, mistä uuden yrittäjän kannattaa lähteä liikkeelle.

Jokainen yrittäjä muuttaa maailmaa omalla tavallaan, mutta kukaan ei tee sitä yksin

Verkostoituminen on tänä päivänä sana, josta puhutaan paljon, mutta jonka merkityksen sisäistäminen ei tapahdu hetkessä. Itse törmäsin ”verkostoitumispöhinään” ensimmäistä kertaa opiskellessani Turun kauppakorkeakoulussa, jossa jatkuvasti vieraili aikaisempien vuosien alumneja. Heidän vinkkinsä nykyisille opiskelijoille olivat henkilöstä riippumatta poikkeuksetta aina samoja: ”muistakaa verkostoitua ja hankkia kontakteja.”

Ajatus vaikutti fiksulta, mutta en miettinyt sitä tuolloin sen enempää. Mielestäni kaveripiirini oli tarpeeksi laaja, ja olin onnistunut saamaan kesätöitä eri paikoista ilman, että olisin tarvinnut tuttua kontaktia vetelemään naruista. Siis näin oli hyvä mennä eteenpäin, ilman sen suurempaa verkkojen heittämistä vesille.

Vasta myöhemmin, opintojen loppuvaiheessa, perustin ystäväni kanssa oman yrityksen – meistä tuli yrittäjiä. Yhtäkkiä huomasimme, että ei se yrittäminen niin helppoa olekaan. Olimme vähän yksin asian kanssa. Sen hetkisessä elämässä emme juurikaan tunteneet yrittäjiä, jotka olisivat voineet auttaa pääsemään alkuun. Teoreettinen puoli tuntui kyllä olevan hanskassa, mutta käytännön asiat eivät niinkään (käytännön toimintaa pitäisi lisätä kauppatieteelliseen opetukseen!). Loppujen lopuksi taustalla pyörineet palkkatyöt ja opintojen viimeistely veivät mennessään, ja yritys jäi muhimaan pöytälaatikkoon.

Sitten tapahtui jotain, joka avasi minulle verkostojen merkityksen konkreettisesti. Löysin Yrittäjä.ion – Suomen suurimman virtuaalisen yrittäjäyhteisön. Verkoston, jonka tavoitteena on edistää yrittäjyyttä, saada yrittäjät verkostoitumaan keskenään, oppimaan toisiltaan sekä ennen kaikkea edistää suomalaisten yrittäjien bisnestä keskenään. Yrittäjä.io laajeni kovaa vauhtia ja yhteisön perustaja Jaakko Männistö etsi toimintaan mukaan toista yrittäjähenkistä kaveria. Liityin puikkoihin mukaan, sillä konsepti vaikutti heti ensisilmäyksellä uskomattoman hienolta ja sellaiselta, jolle on kysyntää.

Jokainen yrittäjä muuttaa maailmaa, mutta kukaan ei tee sitä yksin ja tämän olin saanut itsekin kokea. Tästä alkoi samalla uusi vaihe oman yritykseni näkökulmasta. Pöytälaatikko revittiin auki, pölyt siivottiin ja aikaisemmin aloitettu bisnes lähti rullaamaan. Yrittäjä.ion verkostosta sain apua, vinkkejä ja tukea toisilta yrittäjiltä. Pääsin tarjoamaan omaa osaamistani yrittäjille, jotka eivät olisi pärjänneet itse yksin. Näin ne pyörät pyörivät, pyydetään apua, mutta annetaan sitä myös itse. Yhteisön idea on antaa hyvän kiertää.

Liity Suomen suurimpaan virtuaaliseen yrittäjäyhteisöön

Kesäkuu 2022. Yhteisön kasvu on kovaa! Teemme yhä suurempia ja mielenkiintoisempia kokonaisuuksia aina Yrittäjä -oluesta Yrittäjä -kahviin asti. Myös yhteisömme ovat kasvaneet +26k yrittäjän joukoksi! Mikäli siis olet yrittäjä, olet tervetullut yhteisöömme – se ei maksa mitään eikä sinulta vaadita mitään. Tule mukaan! Ensimmäinen askel on liittyä Facebook-ryhmäämme. Me teemme sen mitä muut eivät voi tehdä.logo

4x konkreettista vinkkiä uudelle yrittäjälle:


1. Keskity olennaiseen

Olennaisen oivaltaminen on ylipäänsä tärkeä ohjenuora. Alussa se voi olla haastavaa, mutta mieti mikä todella auttaa sinun yritystäsi menestymään. Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi erilaisia koulutuksia, jotka ylläpitävät ja kasvattavat osaamistasi. Uusien toimintamallien kokeilu matkan varrella voi tehdä ihmeitä!

Olennaisen oivaltamista on myös oman arvon tunnistaminen. Muista huomioida kaikki kulut ja käyttämäsi aika myös hinnoittelussa. Kuten Yrittäjä.ion-yhteisön jäsen toteaa: ”Asiakas ei maksa vain materiaaleista tai vain siitä tunnista, kun häntä autat, vaan koko yrityksen palveluista ja sinun osaamisestasi.

2. Muista markkinointi

Asiakkaita ei ilmesty tyhjästä. Markkinointiin kannattaa siis panostaa jo alkumetreiltä alkaen, sillä harva eksyy sivuillesi tyhjästä. Mieti asiakaskuntaasi ja päätä sen pohjalta, mitkä alustat kannattaa valloittaa.

Kun työntekijöiden palkkaaminen tulee ajankohtaiseksi, muista huolehtia myös rekrytointimarkkinoinnista, jotta onnistut rekrytoinnissa ja tavoitat oikeanlaiset osaajat.

3. Uskalla sanoa EI

Opettele sanomaan selkeästi EI. Kaikenlaiset myyjät ja kaupustelijat tulevat varmasti lähestymään jossakin vaiheessa (minkä takia omaa puhelinnumeroa ei sitten kannata laittaa YTJ:n tietoihin). Uskalla sanoa myös ei tapaamisehdotuksille, joita et oikeasti halua. Näistä on ehkä vaikea kieltäytyä varsinkin yrityksen alkutaipaleella, mutta kannattaa heti tehdä valintoja, jotka vievät aidosti sinua kohti tavoitteitasi.

4. Älä luovuta

Listasin yllä muutamia keskeisiä vinkkejä uudelle yrittäjälle. Muista kuitenkin, että esimerkiksi netti on pullollaan vielä isompia listauksia asioista, joita kannattaa funtsia. Älä silti vaivaa päätäsi liikaa niillä, sillä kukaan ei ole seppä syntyessään. Kunhan muistat olla luovuttamatta, luot oman vision ja teet töitä sen eteen, niin hyvin menee!

Haluatko yrittäjäksi? Muista lukea myös nämä vinkit, joiden avulla pääset alkuun ja saat ideoita yritystoimintasi käynnistämiseen sekä eteenpäin viemiseen.

Artikkelikuvan lähde: Elle Hughes


Niko Kajala

Kirjoittaja: Niko Kajala

Niko on Turun kauppakorkeakoulun kasvatti, yrittäjä ja Korkeakouluopiskelijat-yhteisön perustajajäsen, joka tunnetaan luovasta ja intohimoisesta työotteestaan. Yrittäjä.io:ssa Nikon omin sanoin parasta on auttaa yrittäjiä verkostoitumaan keskenään! Hänen esikuvanaan on jo pienestä asti ollut Arnold Schwarzenegger, joka on motivoinut Nikoa tekemään töitä unelmiensa eteen. Nikon tavoitat mm. LinkedInistä: Niko Kajala