”Työntekijältä odotetaan sujuvaa suomen, ruotsin ja englannin kielen taitoa, muu kielitaito katsotaan eduksi.” Tuttu lause työpaikkailmoituksista, mutta kuinka paljon merkitystä kielitaidolla todella on aikana, jolloin Googlen kääntäjä on aina parin painalluksen päässä.
Suomalaiset ovat varsin kielitaitoista kansaa. Suurin osa puhuu äidinkielensä lisäksi sujuvaa englantia ja monet osaavat myös muita vieraita kieliä. Koska maailmassa on vain vähän suomen kielen puhujia, on muiden vieraiden kielten osaaminen on hyödyllistä. Monet päättävät kuitenkin laittaa energiaa kielten opiskelun sijaan muihin asioihin, jos tulevaisuus näyttää pysyvän kotimaan rajojen sisäpuolella ja kansainvälisyys ei ole omassa työssä merkittävässä roolissa.
Kielten opiskelua voi verrata vakuutukseen tulevaisuuden varalle. Yksi tärkeimmistä syistä opiskella kieliä on, ettei etukäteen voi koskaan olla varma, minne elämässä ja työuralla päätyy. Tarjolle voi tulla kiinnostava työpaikka kansainvälisestä yrityksestä, elämä voi viedä ulkomaille ja työkavereiksi tai asiakkaiksi saattaa päätyä ihmisiä, jotka eivät puhu suomea.
Englannilla pärjää pitkälle
Englanti on noussut maailmankielen asemaan. Kansainvälinen liiketoiminta, tietotekniset ohjelmistot, tieteelliset julkaisut ja jopa taide käyttävät englantia kielenään. Elämää eletään nykyisin ympäristössä, jota voi kuvata termillä hyperverkottunut. Termillä viitataan tilanteeseen, jossa ihmiset ovat verkon kautta jatkuvasti yhteydessä mediaan ja toisiin ihmisiin. Kielitaito nousee merkittäväksi tekijäksi tässä digitaalisessa, hyperverkottuneessa maailmassa, jonka kieli on pääasiallisesti englanti.
Suomalaisilla on erinomainen englannin kielen taito. EF Education Firstin tekemän vertailun mukaan suomalaiset puhuvat englantia viidenneksi parhaiten maailmassa, kun verrataan maita, joissa englanti ei ole äidinkieli. Sujuvan englannin kielen taidon turvin pystyy usein etenemään kansainvälisellä uralla pitkälle, mutta jos haaveena on luoda uraa tai tehdä yhteistyötä esimerkiksi Ranskassa, Kiinassa tai Italiassa, on tarpeellista osata lisäksi myös paikallista kieltä.
Kielitaito kasvattaa avoimuutta ja tilin katetta
Useamman kielen osaamisen on osoitettu lisäävän ihmisten avoimuutta ja valmiutta lähestyä asioita eri näkökulmista. Jo kielen rakenteet tarjoavat erilaista näkökulmaa eri asioihin, mistä yhtenä esimerkkinä on suomen kielen tapa viitata sukupuolettomaan häneen. Lisäksi useiden kielten osaaminen antaa luonnollisesti mahdollisuuden kommunikoida eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa, mikä on omiaan kasvattamaan ymmärrystä erilaisia tapoja ja ihmisiä kohtaan.
Kielitaito tarjoaa aineettomien hyötyjen lisäksi myös mahdollisuuksia taloudelliseen menestykseen. Yritykset pystyvät laajentamaan toimintaansa ulkomailla eri kieliä taitavien työntekijöiden avulla ja monilla aloilla kielitaidosta maksetaan lisää palkkaa. Vastaavasti jotkin maat tai yritykset saattavat menettää mahdollisuuksia kielitaidon puutteen vuoksi. Esimerkiki brittien puuttellisen kielitaidon on laskettu maksavan Iso-Britannialle vuosittain miljardeja, koska pelkän englannin kielen osaaminen heikentää yritysten mahdollisuuksia ulkomaiseen vientiin.
Kielitaidon kehittäminen aikuisena
Uskomus lasten ylivertaisista kyvyistä oppia kieliä elää vahvana. On totta, että pienet lapset pystyvät omaksumaan kielen kokonaisvaltaisesti niin, että he eivät edes tiedä oppivansa. Kieliä pystyy kuitenkin opiskelemaan hyvin myös aikuisiällä, sillä ikävuodet ja elämänkokemus tarjoavat opiskeluun valmiuksia, joita lapsilla ei ole. Aikuisilla on lapsia kehittyneempi kyky opiskella tehokkaasti, keskittyä ja asettaa itselleen tavoitteita. Lisäksi kielten opiskelu on aivoille kuin salitreeni, sillä se kehittää ajattelukykyä ja luovuutta sekä parantaa muistia ja ongelmanratkaisukykyä.
Kieliä voi opiskella aikuisena monella eri tapaa. Kielikurssi Suomessa tai ulkomailla antaa hyvää vauhtia opiskeluun, mutta lisäksi opiskeltavaa kieltä kannattaa käyttää arjessa aina kuin vain mahdollista. Esimerkiksi uutisten, blogien tai romaanien lukeminen vieraalla kielellä antaa tuntumaa eri tyyleihin, joilla kieltä käytetään. Musiikkia ja elokuvia on saatavilla todennäköisesti lähes kaikilla maailman kielellä, joten niiden parissa rentoutuessa voi samalla yrittää oppia uusia sanoja.
Paras keino oppia uutta kieltä on uppoutua siihen kokonaisvaltaisesti. Jos kieltä äidinkielenä käyttävään maahan muutto on liian iso prosessi, pyri tuomaan kieli ja kulttuuri luoksesi. Kokkaa kyseisen maan ruokia, opiskele kielen lisäksi maan historiaa ja kulttuuria tai pyri löytämään ystäviä, jotka puhuvat opiskelemaasi kieltä äidinkielenä.
Artikkelin on kirjoittanut Johanna Malinen, joka työskentelee EF Education Firstilla Lontoossa. EF on maailman johtava kansainvälisen koulutuksen tarjoaja, jonka ohjelmavalikoimaan kuuluu muun muassa kielimatkoja, vaihto-opiskeluohjelmia ja kielikoulutusta. EF perustettiin vuonna 1965 tavoitteenaan edistää kansainvälisyyttä koulutuksen avulla. Tämän vision mukaisesti EF toimii edelleen ja tarjoaa kielten opiskelua ja kansainvälistä kokemusta kaikenikäisille yli 40 kohteessa ympäri maailman.