Millainen on täydellinen työhakemus? Googlen henkilöstöosastolla työskentelevä amerikkalaismies Laszlo Bock kirjoittaa yhteisöpalvelu Linkedinin artikkelissa viisi vinkkiä täydellisen työhakemuksen ja CV:n tekemiseen. Tutustu lisää Bockin vinkkeihin ja nappaa ne talteen ensi kertaa varten, kun kirjoitat työhakemusta tai CV:tä.
Bock on kirjoituksensa mukaan itse lähettänyt työelämänsä aikana satoja hakemuksia kaikenlaisiin töihin. Sen lisäksi hän on nykyisessä työssään Googlen henkilöstöosastolla lukenut yli 20 000 hakemusta.
Seuraavaksi käymme läpi viisi yleisintä mokaa, jotka voivat Bockin mukaan pysäyttää hakemuksen matkan jo alkutekijöihinsä.
Haussa täydellinen työhakemus? Vältä näitä mokia
1. Kirjoitusvirheet
Täydellinen työhakemus ei sisällä kirjoitusvirheitä. Bockin mukaan nämä mokat ovat yllättävän yleisiä. CareerBuilderin vuonna 2013 tehdyn kyselyn mukaan 58 % hakemuksista sisälsi kirjoitusvirheitä.
Bockin mukaan virheet ovat erityisen yleisiä henkilöillä, jotka viilaavat hakemustaan viimeiseen asti. Kun käyt korjaamassa hakemusta kerta toisensa jälkeen, on hyvinkin mahdollista, että johonkin kohtaan jää piste laittamatta tai lausejärjestys jää epäloogiseksi.
Bockin korjausehdotus kirjoitusvirheiden välttämiseksi on simppeli. Hakemus kannattaa lukea lopusta kohti alkua. Normaalin lukujärjestyksen kääntäminen auttaa sinua löytämään virheet, joihin silmä on jo tottunut. Voit myös luetuttaa hakemuksen luotettavalla ystävällä.
Näiden vinkkien avulla päivität hakemuksesi vuoteen 2022.
2. Liian pitkä hakemus ja CV
Etenkin näinä pätkätyöaikoina CV:n pituus voi lorahtaa useamman sivun mittaiseksi. Bockin mukaan nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että mahduttaa kymmenen vuoden työkokemuksen yhdelle A4-sivulle.
”Kolmen, neljän tai kymmenen sivun mittaisia CV:tä ei vain lueta tarkasti.”
Jos CV ja hakemus ovat tarkasti muotoiltuja ja ytimekkäitä, kertoo se työnantajalle, että osaat keskittyä, priorisoida ja poimia työssäsikin olennaiset asiat esiin. Bock muistuttaa, että hakemuksen ja CV:n tarkoitus on vain saada hakija työhaastatteluun, ei vielä vakuuttaa työnantajaa palkkaamaan (sitä varten on työhaastattelu) tai kertoa elämäntarinaasi. Muista myös lukea nämä neuvot, joilla teet hyvän CV:n.
3. Hakemuksen sekava muotoilu
Bock tähdentää, että mikäli haettavana ei ole taidepainotteinen työ, on hakemus ja CV syytä pitää mahdollisimman helposti luettavana. Vaikka useat hakuoppaat kehottavat heittäytymään persoonallisiksi, neuvoo Bock käyttämään valkoista paperia, mustaa mustetta ja tarpeeksi isoa fonttia.
”Jos pystyt, katso hakemus läpi vielä Wordissa, Google Docsissa ja sähköpostin esikatseluna. Joskus muotoilut voi eri alustoilla heittää paljonkin. Myös hakemuksen tallentaminen PDF-muodossa on hyvä vaihtoehto.”
4. Luottamuksellisen tiedon jakelu
Bock kirjoittaa tapauksesta, jossa työnhakija oli hakemuksessaan kehuskellut nykyisen työnantajansa luottamuksellisella asiakastiedolla. Hakemus oli hylätty heti käsittelyssä.
”Hakemuksessa syntyy ristiriita työnantajasi tarpeiden (pitää firman liikesalaisuudet luottamuksellisina) ja omien tarpeidesi (kehuskella mahtavilla työsaavutuksillasi) välillä”, Bock kirjoittaa.
Hänen mukaansa hakijat yleensä kikkailevat hakemuksissaan niin, että noudattavat luottamuksellisuussääntöjä kirjaimellisesti, mutta paljastavat kuitenkin liikaa asioita. Se on hänen mukaansa virhe. Bock arvioi, että noin 5–10 % hakemuksista sisältää luottamuksellista tietoa väärin jaeltuna.
Bock kehottaa työntekijöitä miettimään hakemuksessaan paljastamiaan asioita New York Times -testin kautta.
”Jos et haluaisi nähdä tätä tietoa NYT:n etusivulla sinun, tai pomosi nimen kanssa, älä silloin laita tietoa myöskään hakemukseesi.”
5. Valehtelu
Valehtelu työhakemuksessa ei koskaan ole sen arvoista. Kaikenlaisia työntekijöitä, myös toimitusjohtajia, on erotettu sen vuoksi, että he ovat valehdelleet työhakemuksissaan. Bockin mukaan ihmiset valehtelevat monista eri osa-alueista, yleisimmin koulutuksestaan.
”Jos tutkinnostasi puuttuu kolme opintopistettä, se ei silloin ole valmis tutkinto.”
Myös työhistoriaa kaunistellaan, useimmiten venyttäen edellisen työn pituutta tai omia vastuualueitaan.
Bock huomauttaa kirjoituksensa lopuksi, että näitä viittä virhettä väistelemällä hakija voi erottua edukseen satojen hakemusten joukosta, sillä suurin osa niistä sisältää edes yhden näistä virheistä.
Lähde: Iltasanomat.fi
Lue Laszlo Bockin koko kirjoitus LinkedIn:ssä täältä (englanniksi).