Universum: Z-sukupolven uudenlaiset arvot ja työelämäodotukset

Z-sukupolvella uudenlaiset arvot ja työelämäodotukset

Ramona Westersund Tutkimukset, Universumin osaajatutkimus

Yli 14 000 korkeakouluopiskelijaa vastasi tutkimukseen: kaikkien aikojen suurin vastaajamäärä nosti esiin Z-sukupolven uudenlaiset arvot ja työelämäodotukset. Maailman johtavan työnantajakuvan tutkimiseen ja kehittämiseen erikoistuneen Universum Communications -yhtiön toteuttamasta opiskelijatutkimuksesta* käy ilmi, että suomalaisten opiskelijoiden ihanteellinen ensimmäinen työpaikka on varsinkin kaupallisten alojen osalta kansainvälinen yritys, mutta pääosa haluaisi silti työskennellä alle 250 hengen työnantajalle. Monipuoliset työtehtävät olivat edelleen tärkein unelmien työnantajan ominaisuus. Lisäksi selvitettiin vastaajien ihanteelliset työnantajat.

Z-sukupolvi tulossa työelämään erilaisilla arvoilla ja työelämäodotuksilla

Tutkimus paljastaa, että niin sanottu Z-sukupolvi (alle 23 vuotiaat) on tulossa kovaa vauhtia työelämään erilaisilla arvoilla, kuin mihin työnantajat ovat nyt nuorilta tottuneet. Useimmissa opiskelijaryhmissä Z-sukupolven ihanteellisen työnantajan ominaisuuksissa korostui monipuolisten työtehtävien lisäksi paljon palkkaan, arvostukseen ja kehittymismahdollisuuksiin liittyvät asiat. Samalla he haluavat kuitenkin myös kunnioitusta ja ystävällisen työilmapiirin. Työelämään on siis tulossa sukupolvi, joka on ikään kuin hybridiversio, jossa yhdistellään perinteisiä ja hieman kovempia arvoja, ja kuitenkin halutaan myös, että ihmisiin ja kulttuuriin liittyvät tärkeimmät asiat ovat kunnossa. Tähän pitää työnantajien varautua.

Tutkimuksessa kysyttiin myös opiskelijoiden arviota siitä mitä pehmeitä taitoja he kokevat hallitsevansa hyvin, ja missä olisi parannettavaa. Kävi ilmi, että kaikilla aloilla koettiin ajanhallinnan ja viestinnän taitojen olevan hankalimpia hallita.

”Opiskelijat tuntuvat stressaavan kalenterin hallinnan kanssa. Lisäksi he kokevat, että viestinnän taidoissa olisi parannettavaa ”, Universumin Maajohtaja Mika Sallinen sanoo. ”Tämä on suora viesti oppilaitoksille: auttakaa opiskelijoita näissä asioissa, tarjotkaa enemmän työkaluja hallinnan tunteen saavuttamiseksi ”, Sallinen jatkaa. ”Tulevaisuudessa menestyminen edellyttää sitä, että oppii nopeammin kuin mitä muutos ympärillä on. Myös työnantajien pitää pystyä tarjoamaan sellaisia tehtäviä ja mahdollisuuksia missä tämä toteutuu. Tämä edellyttää jatkuvaa omien kohderyhmien ymmärryksen lisäämistä ja oman toiminnan ketterää korjaamista löydetyn tiedon perusteella. Vain näin voi pysyä houkuttelevana työnantajana taistelun parhaista osaajista kiihtyessä”, Sallinen lisää.

Tutkimus toteutettiin ennen korona-ajan kiihkeimpiä jaksoja, ja siksi tulokset ovat relevantteja myös kriisin jälkeisenä aikana. ”Opiskelijatutkimuksemme ei mittaa päivän säätä, vaan suurempaa muutosta ilmastossa. Siksi on hienoa, että ehdimme saada tutkimuksen valmiiksi ennen Suomen sulkeutumista”, jatkaa Sallinen.

Suomen ihanteellisimmat työnantajat 2020

Kaupallisen alan opiskelijoiden ihannetyönantajien kärjessä pysyi Finnair (1), toiseksi nousi OP Ryhmä (4) ja kolmanneksi putosi Google. Listan kymmenen kärjessä suurin muutos oli S-Ryhmän neljän sijan nousu kymmenenneksi (14). Hyviä nousuja tekivät tämän listan Top 20 joukossa Business Finland ja LähiTapiola.

Kone säilytti kärkipaikkansa Tekniikan alan opiskelijoiden ihannetyönantajana. Toiselle sijalle tuli tänäkin vuonna ABB (2) ja kolmanneksi nousi Neste (4). Muita nousijoita Top 10 joukossa olivat UPM, Valmet, Ramboll ja Fortum. ”Tekniikan listalla näkyy se, että olimme menossa kohti epävarmempia aikoja, jo tutkimuksen tekoaikana, ja silloin vakaat sekä suuret työnantajat näyttäytyvät houkuttelevimpina”, kommentoi Sallinen

Google säilytti IT-alan opiskelijoiden ihannetyönantajan johtopaikkansa myös tänä vuonna. Toiselle sijalle tuli viime vuoden tapaan Microsoft, ja kolmanneksi Supercell. Listan Top 4 säilyi samana kuin 2019, mutta sijalle 5 nousi Rovio viime vuoden sijalta 8. Suurimman nousun kymmenen ihanteellisimman joukkoon teki Ubisoft RedLynx -pelitalo, joka nousi huimat 20 sijaa viime vuodesta.

Muita tutkittuja aloja olivat Luonnontieteet, Humanistit, Laki sekä Terveysala.

Luonnontieteet Top 3: 1. Luonnonvarakeskus, 2. Suomen Ympäristökeskus, 3. Metsähallitus

Humanistit Top 3: 1.Helsingin Kaupunki, 2. Yle, 3. Opetus -ja Kulttuuriministeriö

Laki Top 3: 1. Tuomioistuimet, 2. Oikeusministeriö, 3. Castren & Snellman

Terveysala Top 3: 1. Terveystalo, 2. Mehiläinen, 3. HUS

 

* Tutkimuksessa haastateltiin marras-maaliskuussa yhteensä 14 109 korkeakouluopiskelijaa, jotka kertoivat näkemyksiään työnantajista ja työelämästä.

Lisätiedot:
Mika Sallinen
Maajohtaja, Universum Finland
040 5279149
mika.sallinen@universumglobal.com

 

Eri alojen opiskelijoiden ihanteellisimmat työnantajat on julkaistu Universumin ja Rekrytointi.comin sivuilla. Katso, eri alojen opiskelijoiden TOP20-listat sivuiltamme: Suomen ihanteellisimmat työnantajat. Rekrytointi.com toimii Universumin yhteistyökumppanina Suomessa.