Neuvottelu

Menesty neuvottelussa näiden 7 vinkin avulla

Laura Työelämä, Työelämätaidot, Työhaastattelu, Työnhaku, Työsuhdeasiat

Lähes päivittäin jokainen kohtaa erilaisia neuvottelutilanteita. Työelämässä niistä yleisimpiä ovat työhaastattelut ja palkkaneuvottelut. Muodolliset neuvottelut työelämässä tai epämuodolliset neuvottelut perheen ja ystävien kesken voivat helposti kärjistyä sodaksi, jossa jokainen haluaa pitää kiinni omasta näkemyksestään. Neuvottelu vaatii strategista pelisilmää. Lue nämä 7 vinkkiä, joiden avulla voit kasvaa mestarineuvottelijaksi.

Menesty neuvottelussa seuraamalla näitä ohjeita:

1. Määrittele tavoitteet

Mitä tarkemmin määrittelet tavoitteesi, sen helpompi niihin on päästä. Neuvottelutilanteessa helposti unohtuu, mitä ensisijaisesti oltiin hakemassa, ja päädytään yrittämään enemmän kuin alunperin oli tarkoitus. Pitämällä omat, tärkeimmät tavoitteet mielessä läpi neuvottelun, osaat luopua itselle vähäpätöisemmästä seikasta vastapuolen voitoksi. Kyky tehdä kompromisseja on mestarineuvottelijan tärkein ominaisuus.

2. Valmistaudu puolustautumaan

Valmistaudu etukäteen kovaan vastarintaan neuvottelutilanteessa, jotta osaat paremmin vastata kritiikkiin.  Ole kova itsellesi, koska vastapuolikin varmasti on. Näin voit jo etukäteen löytää esityksestäsi puutteita, joissa on parannettavaa. Paholaisen asianajaja -metodia kannattaa hyödyntää: testaa esimerkiksi myymäsi tuote tai idea sekä omat argumenttisi kollegasi kanssa, jonka tehtävänä on löytää väitteistäsi ja tuotteestasi ainoastaan huonot puolet ja vastata jokaiseen ehdotukseesi ja väitteeseesi negatiivisesti. Näin huomaat heikot kohdat omassa esityksessäsi ja tuotteessasi ennen muita ja voit valmistautua etukäteen puolustautumaan.

Vanha temppu on saada vastapuoli uskomaan, että he haluavat samaa kuin sinä. Omaa ideaa tuetaan helpommin kuin ”myytävää ideaa”.  Ota siis tarkkaavaisesti huomioon vastapuolen tavoitteet ja toiveet. Kuinka ehdotuksesi tai ideasi voi vastata vastapuolen tarpeisiin?

3. Kuuntele, älä kinaa

Pyri rakentamaan kunnioittava ilmapiiri, sillä kiistelemällä ei neuvottelussa menestytä. Kuuntelun merkitys unohtuu herkästi neuvottelussa. Mitä tarkemmin kuuntelet ja ymmärrät vastapuolesi argumentit, sitä paremmin pystyt vastaamaan tämän pyyntöihin ja toivomuksiin sekä toteuttamaan omat tavoitteesi. Kuuntelun ohella myös elekielen seuranta on tärkeää!

4. Heitä ilmaan tunnusteluehdotus

Keskustele ideastasi etukäteen muutaman henkilön kanssa. Tunnustele, miten muut suhtautuvat ideaasi ja voit saada ideallesi tukijoita neuvottelutilanteeseen. Myös vastapuoli voi saada vihiä ”huhutusta ideasta” ja suhtautuu neuvottelussa myöteisemmin tutulta kuulostavaan ajatukseen.

5. Valitse oikea aika ja paikka

Ajoitus on kaikki kaikessa! Pyri valitsemaan ajankohta, jolloin vastapuoli on rentoutunut ja kiireetön. Myös paikalla on merkitystä: rauhallinen ja hiljainen tila miellyttää suurinta osaa ihmisistä.

6. Pyri ”kyllä”-vastaukseen

Mitä nopeammin saat ihmiseltä ”kyllä”-vastauksen, sitä helpompi neuvottelua on jatkaa. Saat myös todennäköisemmin myöntävän vastauksen uudelleen ja uudelleen. Erityisesti myyntityössä tekniikka voi olla menestyksekäs.

7. Valmistaudu myös häviöön

Jokainen saa joskus kieltäviä vastauksia. Neuvottelussa tärkeintä onkin oma suhtautuminen. Oma harmistus on syytä kätkeä ja osoittaa kunnioitusta ja hyväksyntää vastapuolen argumenteille. Hyvä häviäjä jää vastapuolen mieleen positiivisessa valossa, mistä voi olla yllättävää hyötyä tulevissa neuvotteluissa. Jälkikäteen kannattaa analysoida omaa neuvottelustrategiaansa ja pohtia, mitä olisi omassa toiminnassaan voinut parantaa. Neuvottelumestariksi ei synnytä, vaan harjaannutaan!