Kun somea osaa käyttää oikein, se kätevä työkalu puffata itseään aktiivisena työnhakijana. Työnhaku on nykyään ennen kaikkea itsensä markkinointia ja some tarjoaa tähän oivan mahdollisuuden.
Some on loistava paikka verkostoitua. Työnhakijalle verkostoituminen tarkoittaa oman alan osaajien ja yritysten seuraamista ja aktiivista kommunikointia. Verkostoitumisen ohella some tarjoaa mahdollisuuden tuoda itseään esille osaavana ja aktiivisena työnhakijana.
Tässä vinkkimme some-työnhakuun:
1. Some alkaa suunnitelmasta
Jos vain olet somessa ja seuraat muita, et saa siitä kaikkea irti. Ennen kuin alat itse tuottamaan sisältöä, kannattaa suunnitella, millaisista asioista ja kuinka usein sometat sekä mitä kohderyhmää tavoittelet. Onko päätavoitteesi luoda uusia suhteita vai antaa itsestäsi asiantunteva kuva jollain tietyllä alalla? Ei kannata lähteä jakamaan kaikkea kaikesta, vaan valitse toiminnallesi jokin linja.
2. Luo profiilistasi houkutteleva tavoittelemallesi yleisölle
Profiilistasi tulee käydä lyhyesti ja selkeästi ilmi, kuka olet. Päätä, millaista kuvaa itsestäsi haluat antaa ja laadi esittelytekstisi sen mukaan. Kuvaksi kannattaa valita oma kuva, mutta sen ei tarvitse olla tylsä pönötyskuva, vaan mieluummin jotain persoonallisempaa.
3. Some vaatii laadukasta sisältöä
Kun olet päättänyt, mistä aiheista jaat sisältöjä, etsi laadukkaita ja mielenkiintoisia sisältöjä aiheesi tiimoilta. Laadukkaat sisällöt toimivat somessa ja antavat sinusta asiantuntevan kuvan.
4. Seuraa sekä yrityksiä että henkilöitä
Seurattaviksi kannattaa valita sekä yrityksiä, joissa mahdollisesti haluaisit työskennellä, että henkilöitä, jotka ovat vaikutusvaltaisia omalla alallasi. Heidän sisältöjä kommentoimalla ja jakamalla saat tuotua itseäsi esille niissä piireissä, joissa haluat.
5. Linkkaa tilisi muihin kanaviin
Kun luot itsestäsi aktiivista kuvaa työnhakijana, pelkkä someaktiivisuus ei riitä. Se on kuitenkin loistava lisämauste oman brändin luomiseen. Tili kannattaa linkittää kaikkiin kanaviin, joissa olet esillä työnhakijana: esimerkiksi sähköpostin allekirjoitukseen, LinkedIn-profiiliin ja omiin blogiteksteihisi.
6. Kerro myös itsestäsi
Some tarjoaa sinulle mahdollisuuden verkostoitua, mutta samalla seuraajillesi mahdollisuuden tutustua sinuun. Nykyään työpaikkoihin haetaan “hyviä tyyppejä”, joten brändisi pitäisi rakentua myös työelämän ja työnhaun ulkopuolisista asioista. Henkilökohtaisten kokemusten jakaminen voi olla hyvinkin arvokasta suhteiden luomisessa.
Alla olevalla videolla Lauran Sanni Oja kertoo lisää olennaisia vinkkejä sosiaalisen median käyttämisestä työnhaun apuna.