Oletko aina haaveillut yrittäjyydestä, mutta jokin siinä jännittää niin kovasti, ettet ole vielä tarttunut toimeen? Yrittämiseen kuuluu aina riskinotto, mutta riskiä voi madaltaa esimerkiksi testaamalla liikeideaa ensin kevytyrittäjänä.
Kevytyrittäjyys on melko uusi työn tekemisen tapa, joka mahdollistaa yrittäjämäisen työskentelyn ilman oman yrityksen perustamista. Se sopii sinulle loistavasti, jos liikeideasi ytimessä on oma osaamisesi. Esimerkiksi konsultille, sisällöntuottajalle tai maalarille kevytyrittäjyys sopii kuin nenä päähän.
Jatka lukemista ja käy läpi Omapajan jakamat 6 syytä, joiden vuoksi sinun kannattaisi aloittaa yrittäminen ensin kevytyrittäjänä.
6 syytä aloittaa kevytyrittäjyys:
1. Voit aloittaa sivutoimisena
Jos voisit valita, aloitatko yrittäjän polkusi stressaten riittävästä toimeentulosta vai vähitellen tutustuen ja itseäsi kehittäen, kumman valitsisit? Sivutoimisena aloittaminen on usein järkevämpi tapa tutustua yrittäjämäiseen työskentelyyn. Moni aloittaa yrittäjyyden esimerkiksi pohtiessaan uutta uraa vanhempainvapaalla, opintojen aikana tai palkkatyön ohessa.
2. Taloushallinnon kulut
On yleistä, että aloittavien yrittäjien kalenteri ei heti täyty töistä, mutta kuluja kertyy siitä huolimatta. Osa kuluista liittyy esimerkiksi tilitoimiston palveluihin. Jos laskutat työsi laskutuspalvelun, kuten Omapajan kautta, ei sinun tarvitse maksaa kuukausimaksuja, vaan sinulta veloitetaan palvelumaksun aina palkanmaksun yhteydessä.
Omapajan kevytyrittäjänä työlläsi ansaitsemisen kaava on yksinkertainen: Teet työn, lähetät laskun ja saat palkkaa.
3. Vakuutukset
Toinen kiinteä kuluerä yrittäjälle ovat erilaiset vakuutukset. Työtä tehdessä voi sattua vahinkoja ja ristiriitatilanteita, vaikka olisit kuinka huolellinen. Palkansaajan vakuutukset näiden tilanteiden varalle hoitaa työnantaja. Yrittäjät ja kevytyrittäjät ovat vastuussa omista vakuutuksistaan.
Jos toimit kevytyrittäjänä esimerkiksi Omapajan kautta, palvelumaksuusi kuuluu kattava vakuutuspaketti työsi turvaksi. Se sisältää tapaturmavakuutuksen, oikeusturvavakuutuksen ja vastuuvakuutuksen.
4. Voit keskittyä asiakkaiden hankintaan ja työhön
Sen sijaan että käyttäisit aikaa kirjanpidon kiemuroiden opetteluun, voit keskittyä kaikkein tärkeimpään osaan yrittäjyydessä eli asiakaskunnan kasvattamiseen ja laskutettavan työn tekemiseen.
5. Liikeideasi jalostuu
Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty, mutta vain puoleksi! Vielä olennaisempi osa liikeidean kehittämistä on käytännön tekeminen.
Ainoastaan kokeilemalla saat selville, mitä voisit tehdä paremmin ja mikä tarjoamissasi palveluissa kiinnostaa asiakkaita. Mikään ei voita ensikäden tietoa, jonka olet saanut työskentelemällä asiakkaiden parissa. Muista käyttää tieto hyväksi!
6. Verkostot ovat valmiina, kun perustat yrityksen
Jokainen yrittäjä tarvitsee verkostoja menestyäkseen. Kevytyrittäjänä toimiessasi verkostosi kasvavat, etkä joudu aloittamaan tyhjästä, kun perustat yrityksen.
Lopuksi haluan rohkaista vielä sinua kokeilemaan siipiäsi, mikäli todella olet kiinnostunut yrittäjyydestä. Itsensä työllistäminen vaatii paljon työtä ja vastuunkantoa, mutta samassa paketissa tulee myös vapaus tehdä oman näköisiä valintoja. Voisiko kevytyrittäjyys olla juuri sinun vaihtoehtosi?
Artikkelin kirjoittaja Niina Peuraniemi on kulttuuriantropologi ja Omapajan viestintäsuunnittelija. Erityisen innostavana hän pitää viestijän työssä ihmisläheisyyttä ja mahdollisuutta tuottaa aidosti asiakasta palvelevia sisältöjä.
Omapaja Oy on kevytyrittäjien laskutuspalvelu, jonka tärkein tehtävä on madaltaa yrittämisen kynnystä. Tutustu lisää Omapajaan.