Miksi kirjallinen suosituskirje voi viedä sinua työnhaussa eteenpäin? Yleensä suosittelija merkitään CV:n loppuun tai suosittelijoita voidaan pyytää haastattelussa. Suosittelijoista kysyminen on yleensä positiivinen merkki: työnantaja on sinusta kiinnostunut ja haluaa kuulla lisää myönteisiä, omaa päätöstään vahvistavia näkemyksiä. Seuraavaksi kerromme sinulle, mitä hyötyä suosituskirjeestä on ja mitä siinä kannattaa huomioida.
Pääsäännöt suositusten osalta
Hakiessasi työpaikkaa tarvitset yleensä seuraavat dokumentit:
- työhakemus
- CV
- kopiot tärkeimmistä työ- ja opiskelutodistuksista (vain pyydettäessä)
- 1-2 kirjallista suositusta tai tiedot mahdollisista suosittelijoista
Mitä korkeammassa asemassa suosittelija on, sitä hankalammin hän saattaa olla puhelimitse tavoitettavissa. Pahimmassa tapauksessa suosittelijaasi ei saada yhteyttä eikä kukaan kerro sinusta myöteisiä asioita potentiaaliselle uudelle työnantajallesi. Ohitsesi voi kiilata kanssasi tasavertainen hakija, jonka suosittelija saadaan kiinni. Vältä riski pyytämällä suositus kirjallisena ja liittämällä se mukaan jo hakemukseesi.
Ennen kuin pyydät kirjallista suositusta, varmista suosittelijan uskottavuus.
Seuraavat asiat parantavat suosittelijasi lausunnon arvoa:
- Hän tuntee sinut hyvin ja on mieluiten toiminut esihenkilönäsi.
- Hän suhtautuu sinuun sataprosenttisen myönteisesti ja haluaa auttaa sinua urallasi eteenpäin.
- Hän on hakemishetkellä eri työpaikassa kuin itse olet.
Nykyisen työnantajan suositus ei ole välttämättä täysin luotettava. Henkilöä, jonka halutaan lähtevän, voidaan kehua, ja henkilöä, jota ei haluta päästää pois, kritisoida. Jotkut työnantajat sortuvat edelleen soittamaan hakijan nykyiseen työpaikkaan. Sieltä ei kuitenkaan saada arvokkaimpia tietoja, ja toisaalta voidaan tehdä hakijalle karhunpalvelus. Hakija ei ehkä soiton jälkeen saa hakemaansa paikkaa, mutta nykyinen työnantaja on saanut tiedon vireillä olevasta hakuprosessista. Lopputuloksena voi olla, että työntekijän kehitykseen ei enää panosteta työpaikassa ja mahdolliset etenemissuunnitelmat jäädytetään.
Suosituskirjeen luonnostelu
Kun olet saanut mahdollisen suosittelijan, luonnostele suosituskirje itse. Se sisältää seuraavat asiat:
- suosittelijan nimi, titteli ja työnantaja
- ajanjakso, jolloin olette olleet tekemisissä, ja jakso, johon suositus perustuu
- kuvaus työtehtävästä tai vastuualueesta, jota hoidit ja josta suosittelijalla on selkeä käsitys
- suosittelijan näkemys siitä, missä asioissa olet hyvä (tämän kohdan voit korrektisti jättää suosittelijan itsensä kirjoitettavaksi)
- päiväys ja allekirjoitus
Kirjallinen suosituskirje kannattaa pyytää aina, kun vaihdat työpaikkaa. Silloin asiat ovat tuoreessa muistissa, ja voit pyytää suositusta henkilöltä, joka on riittävän arvovaltainen ja tuntee työskentelysi. Hyvä kirjallinen suositus voi ratkaisevasti auttaa työnhaussasi kymmenen – viidentoista vuoden päästäkin. Huolellisesti suunnitellulla suosituksella voit parantaa hakemustasi ja edistää alanvaihtoa, mikäli muotoilet suosituksesi tulevaisuuden tavoitteidesi mukaan. Työtodistus taas saattaa painottaa tavoitteeseesi nähden aivan vääriä asioita.
Miksi suosituskirje hakemuksen liitteenä on suositeltava?
Suosituskirje kertoo työnantajalle, että olet tosissasi, paneudut hakemiseen ja teet työsi huolella. Hyvä työhakemus erottuu selvästi niistä tusinahakemuksista, jotka on tehty nopeasti päivittämällä edellinen hakemuspohja ja joita ei ole kunnolla kohdistettu haettavaan paikkaan.
Etsitkö uutta työpaikkaa? Muista katsoa avoimet työpaikat ja hae unelmaduuniisi.