”Odotamme sinulta hyviä vuorovaikutustaitoja”. Kuulostaako tämä virke tutulta? Jos olet tutkaillut työpaikkailmoituksia viime aikoina, on vastauksesi varmaankin kyllä. Tämä taito on hyvin olennainen asia työssä menestymisen kannalta mutta hieman hankala todistaa ennen varsinaiseen työhaastatteluun pääsyä. Keinoja kuitenkin on!
Videohakemus on CV:n ja perinteisen työhakemuksen yhteyteen liitettävä ylimääräinen ja yleensä vapaaehtoinen liite. Videohakemus auttaa sinua erottumaan rekrytointiprosessin kriittisimmässä vaiheessa eli alkuseulonnassa. Samasta työpaikasta saattaa olla satoja kiinnostuneita ja sen vuoksi onkin hyvin tärkeää, että työnantaja huomaa oman työhakemuksesi jo heti ensimmäisessä vaiheessa. Videohakemuksen avulla voit myös osoittaa, että selviydyt esiintymistilanteista, joita voi tulevassa työssäsikin tulla vastaan. Alta löydät vinkkejä onnistuneen videohakemuksen tekoon.
1. Panosta aloitukseen
Kun työnantaja avaa videohakemuksesi, on hän todennäköisesti jo silmäillyt CV:si läpi. Perustietoja itsestäsi kertaamalla ei siis välttämättä kannata aloittaa. Ideoi omaan videohakemukseesi sellainen aloitus, että työnantaja jaksaa katsoa sen loppuun asti! Videohakemuksesi tulisi olla ytimekäs ja kestoltaan noin kaksi minuuttia pitkä.
2. Suunnittele
Suunnittele ennalta, mitä aiot videolla itsestäsi kertoa. Videohakemuksella sinun kannattaa tuoda esiin sellaisia asioita itsestäsi, jotka eivät muusta työhakemuksesta tule ilmi. Pitäydy kuitenkin asioissa, jotka ovat työnantajan kannalta mielenkiintoisia!
3. Harjoittelu tekee mestarin
Videohakemus on siitä armollinen työnhakumuoto, ettei sinun tarvitse onnistua ensimmäisellä kerralla. Kuvattavana olo ei monellekaan ole helppoa tai luontaista, mutta harjoittelemalla ja tuloksia katsomalla totut nopeasti katsomaan itseäsi videolta. Harjoittelun tuloksia kannattaa myös näyttää kaverille tai perheenjäsenille ja pyytää heiltä kommentteja ja palautetta.
4. Huomioi ympäristösi ja muut ulkoiset tekijät
Voit nauhoittaa videohakemuksen esimerkiksi kännykkäsi tai tietokoneesi kameralla. Jos mahdollista, kuvaa videosi sellaiseen aikaan, jolloin luonnonvaloa on mahdollisimman paljon saatavilla. Tärkeintä kuitenkin on, että omat kasvosi erottuvat ja äänesi kuuluu videolla hyvin. Videohakemuksen taustan on hyvä olla mahdollisimman neutraali ja kannattaa pukeutua sellaisiin vaatteisiin, joilla voisit mennä työhaastatteluunkin.
Teknistä osaamista ei siis juurikaan tarvitse! Toki, jos sinulta löytyy jo valmiiksi osaamista esimerkiksi videoeditoinnista, kannattaa taitoa luonnollisesti hyödyntää.
5. Suhtaudu videohakemuksen tekoon positiivisesti
Muista, ettei sinun tarvitse olla ammattiesiintyjä onnistuaksesi videohakemuksen teossa. Usein jo sillä, että lähetät videotyöhakemuksen, teet vaikutuksen ja jäät työnantajan mieleen. Ole siis armollinen itsellesi ja suhtaudu videohakemuksen tekoon positiivisena oppimisprosessina!