Yrityksen perustaja Hannu Solanne on hypännyt kolmasti töihin joista ei ole ennalta tiennyt juurikaan mitään. ”Pitää uskaltaa jättää entinen taakse, jotta uuden oppimiselle syntyy tilaa.”
”Kun poikasena isän sekatavarakaupassa näin asiakkaan tulevan puotia kohti, piilouduin varastoon”, tunnustaa mies, joka elää asiakaspalvelulla ja myymisellä. Hannu Solanteen (s. 1951) isällä oli K-kauppa Valtimolla Pohjois-Karjalassa. Äiti oli saman kunnan postitoimiston hoitaja.
”Jo alle 10-vuotiaana kiinnostuin politiikasta ja historiasta ja itse asiassa kaavailin itselleni poliitikon uraa. Kirjoitin v. 1970 ylioppilaaksi Valtimon lukiosta ja pääsin luontevasti heti opiskelemaan valtiotieteelliseen Helsingin Yliopistoon. Tentteihin ei paljoa tarvinnut lukea. Valtsikka oli tuolloin yllättävän helppo opiskelupaikka.”
Opiskelujen ohella Solanne toimi erilaisissa opiskelijajärjestöissä. Maisteriksi hän valmistui syksyllä 1974.
”Opiskelijapolitiikassa oltuani totesin, että poliitikon ammattiin sisältyy aivan liikaa ’lööppijulkisuutta’. Se ei viehättänyt lainkaan. Opiskelun loppuvaiheissa tuli myös tunne, ettei oma tai mikään puolue ole yksin oikeassa yhteiskunnan asioissa. Valta sinänsä, joka on politiikassa tärkein tavoite, ei myöskään kiinnostanut. Hylkäsin siis poliitikkouravaihtoehdon ja lähdin valmistuttuani hakemaan silloin avoimena olleita paikkoja.”
12 vuotta saneeraajana Autonovossa
”Ensimmäinen varsinainen työpaikkani oli Autonovo Oy ja siellä henkilöstö- ja koulutusasioiden koordinointi. Runsaan sadan työpaikkahakemuksen tuloksena sattuma korjasi satoaan, sillä autot eivät olleet koskaan kiinnostukseni kohteena. Opiskeluaikoina en myöskään ollut kuullutkaan sanaa henkilöstöhallinto.”
Autonovo oli Hankkijan tytäryhtiö, jolla oli Fiatin maahantuonti ja jälleenmyyntiverkosto. Kolmen kuukauden työrupeaman jälkeen Solanne huomasi sisäisestä puhelinluettelosta, että hänen tittelinsä oli henkilöstöpäällikkö. Ylennykset hoidettiin siis aika vitkastelematta.
Oltuaan 8 vuotta henkilöstöpäällikkönä Solanne oli vielä 4 vuotta kenttäpäällikkönä samassa talossa.
”Henkilöstöpäällikkönä jouduin panemaan pois ihmisiä ja myöhemmin kenttäpäällikkönä jälleenmyyjiä. Autonovon henkilöstömäärä vähennettiin puoleen, samoin jälleenmyyntipisteiden määrä. Jouduin purkamaan enkä rakentamaan. Onneksi huomasin, että lopputilit eivät välttämättä olleet saajalleen paha asia vaan moni pääsi nopeasti uuteen työhön, useimmiten jopa parempaan.”
Kun 80-luvun lopulla Hankkija-konserni jähmettyi ja tilanne muuttui talossa epävarmaksi, Solanne totesi, että on sopiva hetki miettiä välillä omaakin työtulevaisuutta.
11 vuotta outplacementkonsulttina Jelikillä
”Tapasin keväällä 1987 tutun konsultin. Hän kertoi aikeistaan käynnistää Suomessa silloin aivan uutta palvelua, outplacementia. Ennen tuota keskustelua en ollut edes kuullut sanaa outplacement. Kun olin koko työelämäni tehnyt irtisanomisia, oivalsin heti, että nyt olisi hyvä mahdollisuus siirtyä aidan toiselle puolelle ja ryhtyä etsimään uutta työmaata ihmisille, jotka ovat joutumassa työttömiksi.”
Muutaman päivän ideoimisen ja miettimisen jälkeen Solanne soitti tutuille henkilöstöpäälliköille ja kertoi, mitä oli suunnittelemassa. Moni sanoi että ajatus on uusi, mutta tosi kiinnostava.
Näin Solanne tuli tehneeksi markkinatutkimuksen ja hänen innostuksensa uuden palvelun aloittamiseen kasvoi soitto soitolta. Heti Fiatin siirryttyä Autonovolta Veholle perustettiin firma, jonka nimi oli Jelik Oy.
”En päässyt – koska en hoksannut kysyä – siihen osakkaaksi, mutta vastasin toiminnasta. Aloitin yksin, ja ensimmäisen konsultin palkkasin seuraavana kesänä. 1990-luvun puolivälissä meitä oli 16–17 henkeä. Pahin lamakausi oli meille parasta aikaa.”
Vaikka kaikki meni hyvin, alkoi Solannetta yhä enemmän häiritä se että kaikki hänen työnsä perustuivat työsuhteiden lopetuksiin, ikävimpiin tilanteisiin mitä ihmiset työelämässään kokevat. 1990-luvun lamavuosina tuli vastaan myös ikäsyrjintää ja muita kielteisiä ilmiöitä.
”Halusin päästä tekemään jotakin myönteistä. Ajattelin että jonkun pitäisi auttaa ihmisiä löytämään paikkansa yhteiskunnassa rohkeassa ja elämänmyönteisessä hengessä. Kesällä 1998 olin kypsynyt uusiin ajatuksiin, irtisanouduin ja perustin Uranuksen (nyk. LAURA Rekrytointi Oy). Ryhdyin yrittäjäksi.”
Oma yritys – positiivisuutta työelämään
Kun idea positiivisesta palvelusta oli hahmottunut, sen työstämiseen meni reilu puoli vuotta. Solanne mietti, missä ja miten toteuttaisi ideansa.
”Päädyin siihen, että se oli toteutettavissa hyvin vain internetissä. Kolmannen kerran heittäydyin toimintaan, josta en teknisessä mielessä tiennyt yhtään mitään. Onnekseni löysin ihmisiä, jotka tiesivät ja osasivat. Medialiiketoimintakin oli minulle uutta.”
Solanne ideoi piilotyöpaikat ja yritysideapalstan omien kokemustensa kautta.
”Outplacement-konsulttina tajusi, että ihmiset eivät osanneet hakea piilotyöpaikkoja ja tarvitsivat materiaalia ja opastusta pähkäillessään, mitä voisivat tehdä. Tästä tarpeesta syntyi piilotyöpaikkapalvelu, johon kerätään uutisia investoinneista, laajennuksista ja isoista tilauksista. Näiden seurauksena syntyy työpaikkoja, jotka eivät vielä ole julkisessa haussa, mutta joita kannattaa hakea suoralla yhteydenotolla yritykseen. Työnantajat arvostavat suorahakua ja työnhakijan aktiivisuus palkitaan usein. Työpaikoista täytetäänkin 70 prosenttia ilman, että ne tulevat julkiseen hakuun.”
”Moni 1990-luvulla työpaikkansa menettänyt mietti myös yrittäjyyttä uutena vaihtoehtona. Koska idean löytäminen oli aina vaikeaa, syntyi ajatus yritysideapankista. Aloimmekin etsiä yritysideoita maailmalta ja tarjota niitä luettavaksi verkkosivuilla.”
”Tavaramerkkien” lisäksi silloisille sivuille tehtiin opastavia artikkeleita erilaisia työnhakutilanteita varten, uratarinoita ja koulutustietoa. Kokonaispalvelukonsepti oli täysin uudenlainen ja erilainen.
Värikkäiden vaiheiden kautta yrittäjäksi päätynyt Solanne ei kadu uravalintojaan.
”Omille uranvaihdoksilleni on ominaista kaksi asiaa. Jätin entisen taakse ja hyppäsin tyhjän päälle. Jos ei ole rohkeutta irrottautua ja jättää taakse, ei synny tilaa oppia uutta.”
PS. Vielä uusi hyppy
Myytyäni osakkeeni Väli-Suomen mediataloille kesäkuussa 2015 edessä oli pohdinta, mitä vielä? Pankolla lokoilu ei yhtään houkutellut, joten ajattelin, että minulla voisi olla annettavaa niille, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista ja sen kasvattamista.
Kokemuksistani voisi olla myös hyötyä pkt-sektorin yrityksille, jotka haluavat kasvaa. Näin ollen päätin perustaa vielä kolmannen yritykseni Solanne Oy:n. Tämä neljäs hyppyni ei ole siis täysin tuntemattomaan hyppäämistä. Lisätietoa saat nettisivultani www.solanne.fi.
Uranus Oy:n nimi vaihtui 2.3.2017 alkaen LAURA Rekrytointi Oy:ksi.